od Dolgor 3. 2. 2023 18:35
Měl jsem ten Nikkor od roku 2006 až do loňska, kdy jsem ho nahradil Ztkovým MC. Objektiv je konstrukčně supr, utěsněný, přepínače, byl stále plně funkční a bezvadně funguje adaptovaný přes FTZ na Z6. Zobrazení je reálně ještě o něco lepší než 1:1, je to kolem 1,1x. Používal jsem ho také s levným TC Kenko 1.4x, jen minimální úbytek kvality. Ve srovnání s novými objektivy různých značek včetně Sigmy má trochu horší rozlišení, což je vidět v mnoha testech na internetu. Podle mě je ale pitomost to řešit, protože obraz je vynikající i tak. Zvažoval bych to jedině pro převážné focení malého hmyzu na f/16, pak bych volil Tamron 90/2.8, který trpí z makroskel asi nejméně na difrakci. Na běžné fotky květin, většího hmyzu atd. je 105VR skvělý, má hezký bokeh atd. Zbytečné dávat víc za Sigmu, která je opticky možná o fous lepší, ale je tu riziko ztráty kompatibility do budoucna. Mám například Sigmu 180/3.5 HSM, která je designem jen o něco starší než 105VR. Koupil jsem ji před lety jako bazar, na D750 nepodporovala LV (AF jen přes hledáček), na Z6 už je čistě MF.