Mě to začalo tak, že jednou za festivalu fantazie jsem si vyndal zrcadovku, že zase půjdu fotit a ejhle, přední člen plastové padesátky byl někde na dně batohu. Byl jsem hodně rozrušen, netušil jsem, co se stalo. Ale po chvíli sjíždění youtube videí jsem si to nacvakl zpátky - Jsou tam tři packy, které drží přední člen.
Pak jsem ho ještě jednou rozebral celý a vyčistil.
Podruhé ke mě přišel kamarád, jeslti jsem schopen vyměnit clonový flex u Canonní 17-85ky. Ztrávili jsme nad tím 7 hodin, ale podařilo se nám to opravit. Nový clonový flex z ebaye ho vyšel na pár korun a hurá všechno funguje. Ony totiž ty flexy jsou tak blbě zakomponovaný, že to je přímo otázka času, kdy se člověk podívá do servisu. Je tam taková packa, do které je nutno flex zasunout naprosto ohlý(složený) jako papír. Nový flex jsem už do packy nedával - bylo pro to místo a po celou cestu zoomu ničemu nevadí. Je tam na volno a teďka to vydrží.
Výměna clonového flexu Canon 17-85.
Potřetí jsem souhlasil s drahým oříškem. Odešel flex na eLkové 24-105ce. Zdráhal jsem se, ale řekl jsem si, že si na to vyhradím den a půjdu do toho. Vše šlo v pohodě. Hodně opatrně jsem to rozebíral, neustále sjížděl návody. Ale zasekl jsem se na jedné pitomé kravině. Doporučuju pročíst přiložený text v obrázku. Malá plastová krytka, co drží clonu, má takový čudlík, kterým se drží uvnitř nejvnitřnějšího barelu, ven jde relativně těžce, dovnitř nejde vůbec. Vyřešil jsem to jejím jemným zbroušením a vše šlo, šlape dodnes a fungovat ještě bude

Výměna clonového flexu Canon 24-105 L.
Ovšem, že jsem neměl bezprašné podmínky a i několikrát jsem objektivy rozebíral, že se mi tam něco usadilo, ale poté jsme je testovali a vidět nic nebylo.