Výběr objektivu: Tamron nebo Sigma?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod seithan 22. 1. 2016 12:40

Dobrý den, ahoj,
potřebovala bych poradit s výběrem objektivu. Mám Canon eos 600D se základním objektivem a chtěla bych svou sbírku rozšířit. Hledám spíše nějakou nižší cenovou relaci, takže něco jako jsou objektivy od Tamronu a Sigmy. Zajímají mě teleobjektivy 18-200 případně 70-300, ale jako začátečník nevím co je lepší. Fotím převážně portréty a také mám za sebou pár koncertů, spíše v klubech, tudíž hodně tmavé prostředí. Čas od času vyrazím fotit i do přírody. Potřebovala bych spíše objektiv s dobrou světelností a rychlým ostřením. Recenze Tamronu byla převážně o tom že ostří pomaleji než napříkad Sigma, ale zajímalo by mě zda je to tak u všech? Prosím o radu, jsem z toho všeho ztracená. Předem díky za všechny odpovědi.
seithan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chel 22. 1. 2016 13:18

Kup si canon 50/1.8 a pak zvaz co vlastne chces.
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seithan 22. 1. 2016 13:26

No rozhodně chci objektiv se zoomem. Navíc nemyslím něco s až tak nízkou světelnosti, jen mě zajímá jestli se dá najít nějaký teleobjektiv který je schopný fotit i za špatných podmínek aniž by bylo nutné scénu přisvítit bleskem.
seithan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 22. 1. 2016 13:52

U špatného (nízkého) světla je bohužel pořád potřeba buď světelný objektiv, větší čip a nebo obojí. A to něco stojí. Potom je to samozřejmě o kompromisech. Osobně bych volil nějaké pevné a nebo alespoň canon 70-200 f4 z bazaru za 10k.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 22. 1. 2016 14:24

seithan píše:No rozhodně chci objektiv se zoomem.

Proc?
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seithan 22. 1. 2016 14:40

hoax píše:U špatného (nízkého) světla je bohužel pořád potřeba buď světelný objektiv, větší čip a nebo obojí. A to něco stojí. Potom je to samozřejmě o kompromisech. Osobně bych volil nějaké pevné a nebo alespoň canon 70-200 f4 z bazaru za 10k.

S nějakým kompromisem samozřejmě počítám. Jsem finačně omezena, proto se poohlížím o objektivech jako jsou tamrony nebo objektivy od sigmy. Do bazarového zboží se mi moc nechce pouštět. Vím že to vyjde líp a pro začátečníka to stačí, ale nikdy nevíte na koho narazíte, co má ten objektiv za sebou, jestli je dobrý nebo špatný apod. Pokud máte nějakou zkušenost tak poprosím o link na bazar, případně na e-shop s rozumnýma cenama.

-- 22. 1. 2016 16:04 --

chel píše:
seithan píše:No rozhodně chci objektiv se zoomem.

Proc?

Jak jsem psala, fotím portréty, interiér i exteriér, spíš akčnější a také momentky. Zoom používám ve většině případu. Fotím také v klubech koncerty, a tam se ten zoom taky docela dost hodí. Ne vždy je možnost se dostat na podium, nebo přes rozbouřený dav pod podiem. Také proto to rychlé ostření, což je u Tamronu velmi kritizovaná věc.
seithan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 22. 1. 2016 15:27

Taky doporučuju bazar. Pokud sklo něco zažilo, většinou to je na něm vidět. Chce si to zajet vyzkoušet, prohlédnout a pak se v klidu doma rozhodnout. Případně fotky hodit tady a poradit se. Na paladixu se toho točí hromada.

Mám téměř kompletní výbavu z bazaru a bez problému.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 22. 1. 2016 16:01

Siethan >>> Chel Ti doporuči levné řešení (EF 50/1.8 STM za cca 3,5K) toho, co jsi napsala že fotíš. Portréty - rozostřené pozadí, kluby - bez nutnosti použít blesk, na krajinky je to sice trochu delší, ale detail v přírodě se dá a přiclonit světelné sklo, třeba na F8 lze vždycky - obráceně nikoli. Tento objektiv mám asi 1/2 roku a mohu jej plně doporučit - je rychlý tichý docela přesný a vzhledem k ceně nového, skvěle splní větší část Tvých požadavků.
Faktem je, že jsi psala, že Tě zajímají teleobjektivy s větším dosahem (Tamron Sigma), za menší peníze. Uvedené 18-200 nebo 70-300, těžko splní Tvé požadavky, právě ohledně světelnosti, rychlosti a ostrosti předevěím na delším konci.
K Tvému seťáku, Ti delší sklo za rozumnou cenu, dobře poradil hoax, pokud však nemáš důvěru k bazarovým kouskům (bez problému nakupuji z druhé ruky jako tomas.skipp), bych jako jako levněnjší alternativu, doporučil Canon EFS - 55-250 f/4-5,6 IS II - https://www.fotoskoda.cz/canon-efs-5525 ... on%2520250
Chce to ale zkusit na svém foťáku, porovnat, ale ty dva zoomy, které uvádíš, k tomu co chceš fotit, to jsou vyhozené peníze.

P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seithan 22. 1. 2016 16:02

Dobře, děkuju za tip, tenhle bazar neznám. Ale i tak stále moc přesně nevím po čem se ohlížet. Jaký typ objektivu atd. jestli se oplatí kupovat 18-200mm nebo rovnou 70-300mm.

-- 22. 1. 2016 17:06 --

pavelmeli píše:Siethan >>> Chel Ti doporuči levné řešení (EF 50/1.8 STM za cca 3,5K) toho, co jsi napsala že fotíš. Portréty - rozostřené pozadí, kluby - bez nutnosti použít blesk, na krajinky je to sice trochu delší, ale detail v přírodě se dá a přiclonit světelné sklo, třeba na F8 lze vždycky - obráceně nikoli. Tento objektiv mám asi 1/2 roku a mohu jej plně doporučit - je rychlý tichý docela přesný a vzhledem k ceně nového, skvěle splní větší část Tvých požadavků.
Faktem je, že jsi psala, že Tě zajímají teleobjektivy s větším dosahem (Tamron Sigma), za menší peníze. Uvedené 18-200 nebo 70-300, těžko splní Tvé požadavky, právě ohledně světelnosti, rychlosti a ostrosti předevěím na delším konci.
K Tvému seťáku, Ti delší sklo za rozumnou cenu, dobře poradil hoax, pokud však nemáš důvěru k bazarovým kouskům (bez problému nakupuji z druhé ruky jako tomas.skipp), bych jako jako levněnjší alternativu, doporučil Canon EFS - 55-250 f/4-5,6 IS II - https://www.fotoskoda.cz/canon-efs-5525 ... on%2520250
Chce to ale zkusit na svém foťáku, porovnat, ale ty dva zoomy, které uvádíš, k tomu co chceš fotit, to jsou vyhozené peníze.

P.

Do budoucna budu chtít určitě pořídit i bezzoomový objektiv s pevným ohniskem, ale momentálně bych brala spíše s tím zoomem. Zkusím se po tom Canon ef-s 55-250 podívat, jestli se dá třeba sehnat bazarový. Čím levněji to vyjde, tím dřív bude alespoň na další objektiv :) Moc děkuju za tip.
seithan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod n3pi 22. 1. 2016 16:14

No jako za tu cenu, by měla ta 50tka být první volbou. On to opravdu Chel (a Pavelmeli) myslí dobře.
Na to, co od toho chceš, teda fotit v klubu koncerty zpoza davu bez blesku, opravdu tyto objektivy (18-200 a 70-300) nejsou nejlepší volbou.
n3pi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 22. 1. 2016 16:14

Koukám že je také verze s STM - krokové ostření .... http://www.megapixel.cz/canon-ef-s-55-2 ... 5-6-is-stm V dolní části jsou komentáře k tomuto onjektivu, počti si :)

P
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seithan 22. 1. 2016 16:22

Našla jsem na bazaru pro mě za přijatelnou cenu tohle:
1) Canon EF 75-300/4-5.6.
2) Canon 55-250, 4-5,6 IS
3) Canon EF 75-300mm f/4-5,6 III USM (v popisku u inzerátu je že na předním členu je menší škrabanec a prach který údajně neovlivňuje kvalitu fotek)
4) Canon 75-300 F4-5,6
5) Sigma 70-300mm f/4,0-5,6 APO DG MACRO
6) Sigma DC 18-200mm 1:3.5-6.3 DC
7) Canon EFs 55-250mm 1:4-5.6 IS II (již výše zmiňovaný, dle popisku nafoceno 5 000 snímků)
8) Canon 75-300mm f4/5.6
No našla bych jich určitě ještě pár, ale i tak už tohle bude menší spam. Váš názor? (nemusíte rozebírat příliš do podrobna)

-- 22. 1. 2016 17:24 --

pavelmeli píše:Koukám že je také verze s STM - krokové ostření .... http://www.megapixel.cz/canon-ef-s-55-2 ... 5-6-is-stm V dolní části jsou komentáře k tomuto onjektivu, počti si :)

P

Děkuju, určitě to pročtu :)

-- 22. 1. 2016 17:26 --

n3pi píše:No jako za tu cenu, by měla ta 50tka být první volbou. On to opravdu Chel (a Pavelmeli) myslí dobře.
Na to, co od toho chceš, teda fotit v klubu koncerty zpoza davu bez blesku, opravdu tyto objektivy (18-200 a 70-300) nejsou nejlepší volbou.

A nějaká podobná volba ale se zoomem bych nebyla? Vím že si za tím asi moc stojím, ale vím že ho využívám většinu času. Chápu že se člověk rychle přeučí a na ten zoom si odvykne, ale přece jenom bych chtěla ještě jeden zoomovatelný, a poté bude na řadě ona zmiňovaná 50ka
seithan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod n3pi 22. 1. 2016 16:50

No stojíš si za tím docela dost :-D (asi jako Cvach :D).
Na tvém místě bych poslechl Chela a pak se rozmyslel dál.

PS: Pokud koukáš po zoomech, dívej se jestli mají stabilizaci (IS, OS, VC ...).
n3pi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 22. 1. 2016 17:01

seithan >>> Začnu od posledního odstavce. Foťák máš daný a fotit za špatného světla, lze řešit světelným objektivem (u telezoomů pro Canon jsou nejlíp na tom s clonou F2.8 - pro Tebe cenově mimo, stejně tak i pevná delší skla). Zůstává jediné řešení, některý ze zoomů, které jsi našla s tím, že budeš muset zvýšit ISO. Asi si neuvědomuješ, že delším ohniskem, budeš také muset zkrátit čas a stabilizace nemá na pohyb na jevišti žádný účinek. Aby jsi nebyla zklamaná, když dáš za sklo x tisíc a výsledky Tě neuspokojí. Proto to doporučení pevné, docela světelné 50-ky a raději došetři na alespoň 70-200/f4.
Z těch, co jsi uvedla, s přhmouřením obou očí snad jen tu č. 7, ale určitě jej předtím vyzkoušej, jestli vůbec bude alesoň trochu splňovat Tvé požadavky. Je to také o cviku a zkušenostech, pak by se to mohlo něco povést :).

P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chodec80 22. 1. 2016 18:59

seithan: nedávno jsem dělal upgrade z historické DSLR na něco novějšího a ač těch peněz na rozhazování také není, hned jsem vzal tu doporučovanou 50/1.8. Výsledky (díky světelnosti) pro mě byly fackou. V kombinaci s 85/1.8 by to byla imho skvělá volba na fotky v klubech apod (v daných cenách). Tmavej zoom (5.6 na dlouhém konci) ti bude k ničemu a blesk ti na tu vzdálenost taky asi moc nepomůže.

Třeba budeš mít štěstí a ve tvém okolí ti někdo tu 50 či 85 ukáže a věřím, že z nich budeš unesená ;-).
chodec80
Návštěvník

Další stránka