Nikon 24-70/2.8 vs. Tokina 24-70/2.8 vs. Tamron 24-70/2.8

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod VencaD 16. 1. 2016 22:47

Zdar, po nějakém přemýšlení jsem se rozhodl koupit univerzálnější zoom. Již z dřívějška mám zkušenosti s Nikonem 24-70/2.8 a Tamronem 24-70/2.8 ( oba jsem nějakou dobu měl ) Teď ovšem váhám jaký z těchto zvolit. Objektiv by měl být k Nikonu D750.
Sumarizaci vidím takto:

Nikon 24-70/2.8 ( kupoval bych použitý )
+Výborné rychlé ostření ( máme 11-ti měsíčního prcka, takže se to hodí :-) )
+ líbí se mi barvy a kontrast
+ Ostření by mělo být konzistentní ( u jiných výrobců je to vždy loterie )
+ zpracování a utěsnění ( i když s otazníkem, problémy se zatuhávájícím zoom kroužkem jsou známé )
+ 77mm filtr ( stejný jako mám na 70-200/2.8 VRII a 16-35/4 )
+ kdybych ho v budoucnu nechtěl ( jsem trochu cvok co mění častěji výbavu :D ) malý pokles ceny, jestli nějaký...

- nemá stabilizaci
- Je težší než Tamron
- Opticky horší na 24mm, co si vzpomínám tak kraje dost mizerné
- Délka skla ( lépe mi do ruky sedne Tamron 24-70/2.8 )
- cena, i u použitého bude vyšší než u Tokiny a Tamronu
- bude bez záruky
- bude použitý

Tamron 24-70/2.8 VC

+ má stabiliazci
+ seženu jej za nejlepší cenu ( u megafoto 23,5k)
+ je nejlehčí
+ má výbornou kresbu vč. 24mm , kde je ostrý až do krajů ( alespoň kus co jsem měl k dispozici )
+ bude nový

- moc se mi nelíbí podání barev ( hlavně červená, která je spíše oranžová )
- kusovost
- riziko nepřesného a nekonzistentního AF
- odolnost a zpracování
- Když ho v budoucnu nebudu chtít, lze předpokládat poměrně velký propad ceny
- 82mm filtr ( musel bych dokupovat )

Tokina 24-70/2.8

+ co jsem viděl první snímky tak špičková obrazová kvalita, přenos kontrastu i barvy
+ asi lepší zpracování než Tamron
+ bude nový

- nemá stabilizaci
- má 82mm filtr
- je težší
- riziko nepřesného a nekonzistentního AF
- Když ho v budoucnu nebudu chtít, lze předpokládat poměrně velký propad ceny

babo raď co koupit :hm něco mě táhne k Tokině, ale vůbec ji neznám, dokonce jsem ani nikdy neměl Tokinu...
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 1. 2016 23:16

A nač to máš? Jestli na rodinu, prcka, společenské události, pak je naprostou prioritou konzistentní AF a barvy a vychází z toho Nikkor. ...Kresba do krajů a rohů je relevantní u objektivu na krajinu a na tu bych si z těch tří nevybral ani jeden, dokud nejsem týpek s pupkem a ofroadem, kterej fotí jen tam, kam se dá dojet.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 16. 1. 2016 23:18

Jen takovy skromny postreh k nove Tokine: i pro Nikon ma obraceny zoom po vzoru Canonu.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 16. 1. 2016 23:20

Mám to přesně na to co jsi popsla :-) Na krajinu mám hlavně N 16-35/4 . Samozřejmě, že i s tímto cvaknu nějakou tu krajinu nebo architekrutu, ale to bude spíše na výletech, kam budu brát asi jen jedno sklo a to bude toto :-) Dříve jsem tahal pevný skla, ale s prckem to není tak jednoduché a potřebuji spíše univerzálnost a pohotovost což mi dá zoom...

-- 16. 1. 2016 23:45 --

Když nad tím tak přemýšlím tak má asi Dolgor pravdu, mnohem víc mě bude štvát když to nezaostří prcka v pravý okamžik a unikne mi důležitý záběr, než když nebudu mít ostrý rohy konopiště :-D
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Iamc00l 16. 1. 2016 23:48

i ve Fotoškoda řikali vohnouti před rokem že Tamron 24-70 je mnohem lepší než Nikon, Nikon si kup jestli chceš mít dobrej pocit, Tokina by měla mít hezký bokeh + trpí moc na protisvětla,
ale je to drahý, jestli by nebylo lepší vzít na aukru za 6 tisíc Tamron 28-75 2.8
a k němu třeba 50mm 1.4 D; 1.8G , 85mm Samyang, 20mm 1.8 novinka od Nikonu
a tak něco, tj mít za stejný prachy více, Tamron 24-70 s VC se dá asi za 18 tisíc sehnat,
asi ale sem tam můžeš říct že stabilizace trošku selhává, bokeh neni uplně tak dobrý jako Nikon a zpracování vypadá na omak horší než Nikon, ale jen tak vypadá je to postavené dobře

Tokina je především exper na širokáče a krajiny (11-20 2.8 DX; 11-16 DX . . 10-17 fish)
Iamc00l
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 17. 1. 2016 09:06

Tak to je názor za všechny prachy, chci univerzálnost a spolehlivé ostření a ty napíšeš že by bylo lepší vzít Tamron 28-75/2.8 ( který jsem měl asi 14 dní, pak jsem ho hned vrátil. Jeho ostření byla skutečně "slast" ) a k tomu Samyanga 85 ( kterého mám, a MF na 85/1.4 je skutečně to pravé na neposedného prcka ).

Asi skutečně vyhraje N24-70/2.8...
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 17. 1. 2016 10:04

Kup si Tokinu je fakt super
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 17. 1. 2016 10:52

Poltergeist, mas tu Tokinu? Fotil si s nou (na akom tele?) ze tak oddane radis?
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 17. 1. 2016 10:52

Tak koupen Nikon 24-70/2.8 :-) slušná cena, slušný stav...
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 17. 1. 2016 10:56

Tokinu jsem jen viděl ale byl z ní dobrej pocit, mínus za velikost předního členu,
nevim - třeba já s Tamronem 28-75 a 28-105 problém neměl a to to byl nákup bazar z usa;
Nikon 24-70 předchozí gen už je výběhový model, nemá stabilizátor, asi bych ho nebral,
resp porovnal s Tamron 24-70, vono taky záleží jestli se narazí na dobrej/špatnej kus
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 17. 1. 2016 11:17

Ahoj.Tak toto dilema jsem řešil před necelým půlrokem,ale vybíral jsem Tamron vs Nikon.Šel jsem do Fotoškoda.Byl jsem rozhodnut koupit Tamron.Vyzkoušel na prodejně a koupil.Doma jsem zjistil když mi stabilizátor zmrazí obraz že se celý náhled pohne asi o centimetr do prava a já musel překomponovat.Jel jsem do Fotoškoda,kdy mi řekli že je to závada.Dali mi jíný.Doma jsem zjistil že mám levou stranu fotografie proti pravá dost rozmazanou.Takže po třetí do Fotoškoda.Dali mi tedy třetí a už mi říkali že Nikon je Nikon ale je o dvacet tisíc dražší a to se mi nechtělo platit.Odnesl sem si třetí Tamron a ten měl rozmazanou zase levou stranu.Nakonec jsem koupil Nikon a jsem naprosto spokoje.Prý je dokonce ostřejší než nová verze VR.Ale ve Fotoškoda pro mne udělali maximu.Je pravda že už při první návštěvě i řekli že tamrona raději ne.A ten kontrast oproti Tamronu je fakt vidět.Snad to pomůže v rozhodování.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 17. 1. 2016 11:28

mě ve Fotoškoda řekl vohnout že Tamron 24-70 VC je lepší a je ještě navíc i ostřejší než Nikkor 24-70 . . (to bylo chvíli předtim než N: vypustil novou gen 24-70 s VR)
nová gen 24-70 může bejt horší protože tam má další optický člen = stabilizátor, stárá to nemá
takže asi přenáší více kontrastu, pokud se s ní mrskne o zem a rozpadne se tak zjistíte že uvnitře je to beztak skoro samej plast, tim se od Tamrona neliší . .
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 1. 2016 12:28

Bohuzel jsem ted mimo pc a nemam moznost mazat (pres mobil to poradne nefunguje) - prosim vsechny, at lamc00l ignorujete, at pise cokoliv. Ja to pak vecer zlikviduji... Diky
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Další stránka