Tamron 70-200mm vs. Nikon 85mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Luksík 15. 1. 2016 19:30

Ahoj,

prosím o radu. Plánuji investici do dalšího objektivu a mám v hledáčku tyhle dva adepty:
Tamron 70-200mm f/2,8 Di LD IF Macro a Nikon 85mm f/1,8 AF-S G.

Využití především na svatební focení (hlavně portréty, případně i reportážní fotky). Nemá někdo zkušenosti jak s tím Tamronem, tak Nikonem? Nebude Tamron už moc dlouhý? Četl jsem si pár článků o něm a údajně mívá problémy s ostřením. Předpokládám také, že kresba bude u Nikonu o něco lepší. Jen dodám, že fotím na D7100

Prosím o jakoukoliv radu, či info. Zkrátka co nejvíce informací. :)

Díky moc
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 15. 1. 2016 19:57

Nikkor AF-S 85mm f/1.8G je výborný objektiv a na portréty rozhodně nemáš důvod sáhnout po něčem jiném.
Jediný důvod, proč si vybrat místo něj sklo 70-200/2.8 by byl ten, že budeš hodně fotografovat v situacích, kdy nemůžeš přijít blíž a často využiješ tu možnost zoomu na f=200mm. Pokud ale objektiv potřebuješ pro aranžované focení, kdy máš čas a prostor přijít blíž, tedy vybrat si stanoviště, pak opravdu není žádný důvod nevzít Nikkor 85/1.8G místo Tamrona 70-200/2.8.
Vyšší světelnost Ti umožní více rozostřit pozadí, případně udělat fotku za třeba i úmyslně slabého světla bez blesku, 85-ka je dobře použitelná už od plné díry, na F2.2 se ještě zlepší, snáze se s foťákem manipuluje, protože je lehčí, můžeš potřebovat nějaké AF Fine tuning doladění, ale pak už na to bude spolehnutí.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 1. 2016 20:37

A APSC by som vzal urcite 85/1,8G - bude to taky fajn portretak a najma ho vyuzijes aj v interieroch, kde by mohol mat Tamron uz problemy kvoli svetlu.
O hmotnosti ani velkosti netreba hovorit, tam je vitaz jasny...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 15. 1. 2016 23:39

Tak ja u svateb vyuzivam 70-200/2.8 i presto, ze mam rovnez 85/1.4. Ono totiz, ackoliv nekteri mistni srandisti tvrdi opak, ohnisko objektivu v praxi urcuje perspektivu a portrety novomanzelu a pribuznych na 200mm maji zkratka neco do sebe. A diky uzsimu zornemu uhlu se da snaze ze zaberu odstranit pripadne rusive pozadi. Ovsem vhledem k tomu, ze fotis s DX, tak bych se spise priklonil k Nikkoru 85/1.8G a to kvuli vyssi svetelnosti, cti mensi hloubce ostrosti oproti Tamronu. Navic je Nikkor citelne mensi a lehci.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 1. 2016 00:15

S tym porovnanim od PL suhlasim... rovnako som vyuzival 85 a aj 70-200.
Teraz by som chcel na svadobnu sezonu skusit Sony a tak sa za objektiv napr. 135/2 silno modlim, aj ked mam Batis 85 - urcite ma vyznam kazdy jeden a vedia ponuknut velmi rozdielny pohlad na vec.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flayer 16. 1. 2016 01:10

Na svatby jsem tahal jeden rok Nikkor 70-200/2.8 VR1. Je to super sklo, ale vyměnil jsem ho právě za 85/1.8 G protože tahat se celý den s 1,5kg objektivem je opruz, ať už ho máš nasazený na těle a nebo v brašně.

Ondřej Bobek: Jó, nějaká příjemně kompaktní 135/2 na Nikon by mi taky vůbec nevadila a klidně bych ji bral místo té 85ky, která stačí v 90% případů, ale ve zbývajících 10% je krátká.
Flayer
Návštěvník