Nové základní objektivy Nikkor AF-P 18–55

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vormen 5. 1. 2016 09:55

Právě jsem narazil na novinku Nikon objektivů, jedná se o základní seťáky 18-55 ve berzi VR a bez. Vypadají podobně jako předchozí VRII, je zde rozdíl v pohonu AF, je zde použit nový krokový motor. Ale jiná je i optika 12čoček/9členů 2 asférická oproti 11/8/1 u starší verze. Průměr filtrů narostl z 52 na 55mm.Novinka bude tišeji zaostřovat, takže objektiv bude konečně použitelný pro natáčení videa a to je podle mě i důvod vzniku tohoto skla. Já jsem nikdy video zrcadlovkou netočil a ani nebudu, ale většina nováčků, kteří kupují základní řady natáčí docela dost videjí a potom raději sáhnou po Canonu, kde STM objektivy přece jen oproti dosavadním Nikon sklům měly podstatně náskok.

další poznatek je, že objektiv nemá přepínač režimu AF a dokonce anic vypínač stabilizátoru, všechno se musí přes menu. to už je skoro nepoužitelný i pro nejnižší řadu těl. leda by přišly nějaký nový těla s perfektním dotykovým ovládáním...
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 5. 1. 2016 12:57

No, jsem jen příležitostný kameraman, ale z té praxe, kterou mám, považuji pro objektiv na video důležité tyto věci:
1. AF-P krokový motůrek s plynulým zaostřením bez houpání
2. Rychlé a ergonomické vypnutí a zapnutí autofokusu
3. Konstantní světelnost u zoomu nebo alespoň přinejhorším tak pomalý úbytek světelnosti jako má 16-80/2.8-4
4. Možnost motorického zoomu
5. Elektronicky řízenou clonu
6. Stabilizaci

Zajímavé je, že na každém objektivu udělá Nikon jen něco.
Některé objektivy udělá pro video E-čkové, ale bez krokového motůrku, jiné udělá s AF-P, ale zase jim nedá ani elektronickou clonu, ani přepínač na manuální ostření a ještě jim dá na 3x zoomu zhoršení světelnosti o 1,5 EV.

Že by třeba udělali Nikkor AF-P DX 16-105mm f/4E VR s motůrkem na zoom, který by byl jen na video? A s pořádnými ergonomickými spínači na AF, VR, zoom?
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 5. 1. 2016 13:18

Nikonu není pomoci.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 5. 1. 2016 21:05

Na D3x00 a D5x00 neni vypinac ostreni jako na sedmitisicove rade a vys?
qwerts
Návštěvník