Nikkor 50mm/f1.4

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod marty64 18. 11. 2015 16:34

kámoš má zkušenost z toho jejich servisu, třeba se ukáže že s tim nic neudělali, prostě na to nehrábli a *******i se na to, třeba teď to skutečně seřídili, uvidíme, třeba by tam Nikkor afs 50mm 1.8 G šel supr
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ttona 18. 11. 2015 20:02

Lennyl2 a Lotrandor ,díky za komenty. Ty fotky si dovedu představit na papíře a myslím si ,že budou v pohodě. Mám N24 D a ta padesátka k tomu bude úplně vyhovující.Víc škody udělám já sám než sklo na f1.4. Dobrý světlo
ttona
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 18. 11. 2015 22:55

Takže podle očekávání.

Čili odnesl jsem ho zpět s tím, že dáme třetí reklamaci a odstoupení od kupní smlouvy.

Jenže co si pořídit nyní? Na FX nejsou peníze a v kategorii DX mi model D7200 přijde jako TOP

Obrázek

Udělal jsem na 30 fotek, s různým stupněm nastavení zaostřování v přístroji a aby byla kopretina ostrá? Nemožné. Další jiné objekty byly stále neostré. Udělal jsem schválně i fotografii mobilem

Obrázek

A pro porovnání fotka z mobilu

Obrázek
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 19. 11. 2015 00:19

vidis, ako dobre ti foti mobil a mas dilema vyriesene :-D

ale nie, to ti akoze vratili D7200 + 50/1,4G zo servisu s tym,ze na tele aj skle nastavili AF?
no to asi tazko, lebo na tych fotkách to ostrilo kus dopredu. (v podstate si mohol dat microajustment teraz vo fotaku co ja viem na -10 a bolo by to presne, ale to nie je riesenie,malo to byt na nule a presne po servise).

uz si ho vratil do obchodu co?
no neviem kedy bude novsi nikon DX a ci zasa nieco nedo.... Alebo kupit druhy kus D7200, ze by si mal henten daky zly? podla mna su v CZ servise MEGA MANTACI.
ja som mal D750 vo Viedni (AF modul interne odlesky) a v Mnichove (AF na 58/1,4G) a slape ten stroj ako hodinky.

ci chces riesit inu znacku? Canon neviem co by som si vybral v APS-C, asi nic.
Pentax K3II je vyborny stroj s vychytavkami, AF-C ma uz spolahlivy,mozes si zapinat/vypinat AA filter,ma vstavane GPS + AstroTracer na hviezdy,ale nema zasa blesk a ma skladanie fotiek ako Olympus a este ma HDR rovno do RAWu a funguje vyborne z ruky.

Sony? to je bezzrkadlovka. Fuji? tiez bezzrkadlovka. a este ked si pozries ceny,tak to zaplatis ako za Nikon FF.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 19. 11. 2015 10:59

Blbé je, že na Nikon jsem si zatím pořídil čtyři objektivy, vrátit nejdou a prodávat se ztrátou je nebudu.

Čili zřejmě dilema Nikon D5500 vs Nikon D7200, případně nepřijde brzo nástupce D7300?

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 19. 11. 2015 11:15

D5500 nemá microadjustment AF, tak tam na tom můžeš být hůř než teď.
Zkusil bych po odstoupení od kupní smlouvy výměnu za jiný kus. Tělo nebo i objektiv.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 19. 11. 2015 11:18

Fotka z D7200 je zaostřená doprostřed kůlu, ale má hodně malou HO, takže ani celý ten vršek kůlu není ostrý. Když ten objektiv zacloníš, budeš to mít ostré jako z mobilu. :D
Naposledy upravil lemming dne 19. 11. 2015 11:31, celkově upraveno 1
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 19. 11. 2015 11:23

Ještě zkus zaostřit na něco plochého, kontrastního a porovnat liveview vs. stejný snímek přes hledáček. A nejlíp ze stativu.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 19. 11. 2015 11:34

Karel: Přesně tak. U těchhle fotek je HO extrémně malá, tam může špatné zaostření klidně způsobit i malý pohyb ruky mezi zaostřením a expozicí.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 19. 11. 2015 12:03

Mě se osvědčil tenhle chart:
http://www.dpreview.com/forums/post/29748698
Jednoduché a spolehlivé. Vytisknout (lepší je A3), položit na něco rovného, 45 stupňů vůči foťáku, stativ, dostatečně světla. Ostří se jen na tu jednu linku, takže AF nemate jiný kontrast. Je na tom dobře vidět, kam to ostří.
Naposledy upravil hoax dne 19. 11. 2015 13:03, celkově upraveno 1
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 19. 11. 2015 12:08

No, ale

měl jsem předtím Samsung 85mm F/1.4 a tam byly ostré i jednotlivé řasy.

Jinak tady jsem fotil na čas cca 1000s. I když je tam opravdu malá hloubka ostrosti, i tak by tam měla být minimální část ostrá :D

Jinak samozřejmě s doostřením jsem si pohrál, až po -15. Výsledek byl takový, jako by byl objektiv zamlžený. Čili všechno neostré - patlanina.

Už si opravdu myslím, že ten kus ve slevě byl výrobní zmetek...

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 19. 11. 2015 12:12

Možná se zeptám hloupě a něco mi uniklo, ale: Pokud máš pocit, že objektiv je celkově neostrý (i když zaostříš třeba v Live View) a foťák s ostatními objektivy fotí dobře, tak proč chceš vracet foťák a měnit za např. D5500? Proč nevrátit spíše objektiv a zkusit jiný kus nebo typ (1.8, Sigma...)?
Sony α7IV | Laowa 15/2.0 | Sony 20-70/4.0 | Sony 28/2.0 | Sony 35/2.8 | Sony 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Samyang 135/1.8
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 19. 11. 2015 12:31

Přes LV to bylo lepší :) A hlavně, vystřídal jsem 15 objektivů, vždycky 5 cm od okraje pravá nebo levá strana byla neostrá, až rozmazaná. Přes LV byla kvalita takřka bezchybná. A další objektivy fotí slušně ale až po x hodinách nastavení MA. Na výchozí stav neměl ani jeden ostrou kresbu po celé nebo většině plochy.

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 19. 11. 2015 13:01

Zle, zle, zle...cele zle. Myslim tym cele to "testovanie". Ta fotka toho kolika s objektivom 50/1,4 fotena 1/800s ma dokazovat co ? Ved takto sa to predsa nerobi,ci. Hovoris, ze si to testoval aj inac, ale stale tu davas fotky fotene z ruky - nejaka osoba, kol, strecha z dialky atd. Daj sem fotky chartu zo stativu, fotene cez LV aj cez hladacik na porovnanie a potom mozes nieco riesit. Toto je naozaj o nicom.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 19. 11. 2015 13:47

Pokud máš rozdíl mezi LV a EVF, tak je hnuto s AF modulem. Jestli se v tom někdo hrabal, nebo s tím praštil, to už asi nezjistíš. Každopádně servis, pokud dělá svoji práci správně, by to "mohl" zjistit, alespoň ten značkový. Je to jejich pověsti i pověsti značky. Pokud máš v LV nekonzistentní výsledky (ze stativu, na kontrastní objekt, v dobrém světle), pak bude chyba v objektivu, v elektronice foťáku. Jsou to takové odhady, ale třeba FOE nemohl uchodit Sigmu 18-35 až do výměny desky ve foťáku (D7100). A stejně potom měnil foťák při nákupu 16-80/4.

Každopádně, stativ, obrazec, nasvítit, snímek v LV a přes hledáčet, nesmí se pohnout motor v objektivu, jinak je něco špatně (i když nějaký mikropohyb možný je, on ten PAF má nějakou toleranci).
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka