ForeignerOnEarth píše:Jojo, u Nikonu si to člověk musí vyžehlit z RAWu, zatímco Fuji to vyžehlí už rovnou do JPEGu. O práci méně. Světla na snímč jde stejně, takže i šumu tam zdrojově je přesně stejně. Ale lidi chtějí být klamáni, tak jsou. Proti gustu....
I u Fuji lze fotit do RAW a pracovat s RAWem. Ačkoliv jsou JPG (jak píšeš) většinou hotové, tak přesto fotím do JPG + RAW a vždy mám možnost pracovat v případě potřeby se surovými daty.
Ohledně světla na snímač - to máš pravdu, světla je stejně, nicméně snímač má jinak udělanou masku - a šumí o dost méně. Předpokládám, že nezpochybňuješ to, že starší (APS-C) čipy zvládaly ISO 1000 s obtížemi, kdežto dnes není problém ISO1600-2000...
Ohledně lživého ISO - porovnával jsem si Nikona s Fuji, jestli je to pomluva či nikoliv. Z mého laického měření a porovnání histogramů mi vychází, že si Fuji o cca 2/3EV fandí, tzn. ISO 6400 na Fuji odpovídá cca ISO 4000 na Nikonu.
Na druhou stranu ISO 4000 na Nikonu jsem nikdy neměl odvahu použít, na FUJI ISO 6400 využívám v rámci AUTO ISO naprosto běžně a nemám pocit, že by byla kvalita výrazně horší, než nižší citlivosti.
Za to může z velké části jiná konstrukce snímače, není tam klasická Bayerova maska, ale náhodně (nebo "náhodně"?) rozmístěné RGB pixely v rámci matice 6x6. Na internetu se určitě dočteš více a přesněji.
Jinak se v žádném případě nechci navážet do majitelů DSLR, samotného by mě před měsícem a půl nenapadlo, že bych měl přejít ze zrcadla na ty směšně malé foťáčky bez zrcátka. Prostě se stalo, nelituji a naopak mi spousta věcí na Fuji vyhovuje (stejně jako bych pár věcí chtěl mít stejné, jako na Nikonu - žádný systém není dokonalý).
-- 11. 11. 2015 14:55 --Iamc00l píše:FUJI : jaký to má bokeh, ten fuji a daji se s tim nyní už dělat rozmazaná pozadí na ultraširokých ohniscích ?
Fuji fandím, proto řikám že Nikon - Canon dělá blbosti a nemá co nabídnout, max. profíkům co na to mají velké peníze,
Fuji na svatby s 16mpx musí být super, 16 mpx na apsc - super, neni potřeba víc,
Fuji mělo už před lety velký DR a skvělé barvy, filmy měly snad nejlepší barvy, Nikon barvy blééé
jenom makro - hmyzu by nyní mohlo na fuji být problém
Proč by neměl jít udělat bokeh na Fuji? Snímač je APS-C, světelnost objektivů je známa a optika funguje stejně na zrcadlech i na CSC... (tzn. vzdálenost od foťáku jak objektu, tak pozadí, ohnisko, clona).
A světelná široká skla u Fuji najdeš (např. 16mm/1.4), takže proč by to nemělo jít

Skla na makro jsou - 60/2.4, přijde 120mm...
Nemám nijak moc odfoceno, budu si asi pořád ještě zvykat na jiné ovládání. Ale nemám pocit, že by mi něco zásadního mělo chybět, leckdy je to otázka zvyku.