Nikkor 50mm/f1.4

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2015 16:05

No ja neviem...skor akoby som nieco vracal, tak si snad urobim test doma. Stiahnut testovaci obrazok/pravitko, stredovy bod 45 stupnovy uhol, stativ a idem...hentake testovanie vid vyssie je na 2 veci. Tolko co vypisujes tu na forum, si uz mohol ten test mat davno urobeny a mal by si jasno.

marty64: o tych castych problémoch s D7200 pocujuem prvy krat a to sa celkom o to zaujimam, pretoze so 7200 uz nejaky ten cas fotim...narozdiel od teba, ze ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Carismatico 7. 11. 2015 17:02

A kde jsi vzal tu informaci, že jsem test neprováděl? A já ho provedl, stáhl jsem si testovací formulář a udělal tak 700 fotek, stupeň po stupni. A dosáhl jsem uspokojivého výsledku, ale tak jako tak, byl patrný lehký front focus ale bod, na který jsem ostřil, nebyl zcela ostrý.

V pondělí se seberu a pojedu do Nikonu, jinak bych ten objektiv i s fot musel rozšlapat :D
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 7. 11. 2015 17:04

landov: ten postup, ze 45stup. pravitko nie je moc ucinny, pretoze to musis ostrit objektivom z kratkej vzdialenosti, aby vôbec AF bod trafil daku ciarku na takom pravitku, pretoze kazdy AF na klasických zrkadlovkách je velky ako krava.
za následok taketo nastavenie fotaku ma to, ze ti to bude furt ostrit zle na ine vacsie vzdialenosti.
dobry priklad je moja sigma 35/1,4 art, ladil som ju cez usb dock na tie predpisane vzdialenosti 30cm,40cm,60cm a nekonecno a az FOE pisal tu na fore, ze tie posledne hodnoty 60cm a nekonecno (cca 2,5metra ostrit) sa musia korigovat posuvom a odhadom. pomohlo mi to.

kazdopadne zaklad je mat vytlaceny tercik (na matnom papieri a na atramentovej tlaciarni, nech sa neleskne z laserovej ta farba), stativ, urobit si fotky napr. na 50cm, 1meter, 2metre a najlepsi výsledok dat do fotaku ako korekciu s kompromisov so vsetkych merani. a potom ist odfotit daky portet na oci, ci to sedi, ked nie, tak este jemne doladit, to moze byt kludne iba jeden stupen na korekcii.

ale kedze on skusal korekcie od -20 az po neviem aky plus 18 a nic mu neprislo dobre, tak bude asi zly ten AF modul osadeny v D7200, alebo vadny kus skla. (zaujimave,ze ja som v zivote nemal zly kus objektivu a to si kazdy kupim bez vyberania z predajne na prvy sup)

Carismatico: presne, zober fotak aj sklo do servisu, ked si s tym nevies ty rady. ja som mal tak nervy z D750 a 58/1,4G (za ten som vyvalil 1650euro) a to sklo si na kazdu vzdialenost ostrilo ako chcelo, zbytocne som daval korekciu vo fotaku (lebo tam dam iba jednu hodnotu) a mam fotak s tym sklom doma a ide ako hodinky, uz len aby som sa ja naucil konecne hodnotne fotit :-D
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2015 17:08

Aj to fotenie pravitka da aspon zakladne info, kde moze byt problem. Ale fotit niekoho z ruky na 1,4 a korekcie nastavovat od -20 do +18 nevedie k nicomu. BTW bolo ostrene na stredovy bod, ci krajne ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod hoax 7. 11. 2015 17:20

Zkoušel jsi zaostřit přes live view? Zkus doma přes LV zaostřit na nějaký text nebo cokoliv kontrastního rovnoběžně s foťákem (ale nic zaobleného) z čeho se dá posoudit ostrost a pošli raw. Já pokud bych vyloučil chyby zaostření, zašel bych do megapixelu apod. a zkusil jiný kus. Pokud by to bylo viditelně lepší, tak je jasno. Jestli jsi ve 14ti denní lhůtě a kupoval jsi to přes net, osobně bych se v takovém případě servisu vyhnul.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 7. 11. 2015 17:22

Různé kombinace, středové i krajní body.

A přes LV byl výsledek o něco lepší, ale také žádná sláva.

Jinak mám Sigma ART 18-35mm sice jsem ji ladil snad 20 hod, ale výsledek je perfektní. Takže pokud by byl špatný AF motor, tak i v tomhle případě by to byl fail ne? Nicméně jednou byl v servise, a tam ladili AF motor podle konfigurace výrobce.

A ještě mám pocit, zda nemám skutečně zmetek z výroby, protože set s 105mm objektivem mě stál 27 000,- byl v akci z 38 000, což je dost divné.

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 11. 2015 17:25

Ta sleva je podezřelá.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Carismatico 7. 11. 2015 17:30

Ale rozbalené to nebylo, všude byly pečetě Nikon, balení uvnitř zcela v pořádku, na displeji původní fólie, ale nějaký důvod to muselo mít. Proč výprodej a proč sleva přes 30%?

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2015 17:31

Nebol to nejaky predvadzaci kus ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 7. 11. 2015 17:34

Repase?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Carismatico 7. 11. 2015 18:36

Zakoupil jsem to u kasa.cz

je to velmi solidní prodejce, tohle by si nemohl dovolit, ale mít tělo a vystřídat asi 12 objektivů během tří týdnů :-) Uvidím, jak dopadnu s touhle reklamací. Opravdu zlatý Samsung a jeho prvotřídní skla a fotoaparáty.

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 11. 2015 19:44

Kupuji fototechniku od prodejců fototechniky, ne od e-shopů se vším možným. Za tu cenu to může být i třeba vrácené zboží reimportované z jiné země. Každopádně bych to reklamoval dle občanského zákoníku jako vadu výrobku bránící užívání.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2015 19:52

To,že Eshop predáva nielen fototechniku ničomu nevadi. Samozrejme hovorím o overenych eshopoch. Sam mám napr.70-200/4 z ALZA a OK.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 7. 11. 2015 19:57

presne tak, ja som teraz bral polarizak hoya HD 72mm z interstore.sk, len preto,ze maju druhu najnizsiu cenu na heureka, maju vydajnu kusok odo mna v petrzalke a su to seriozni kseftari so vsetkym :D
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 11. 2015 20:05

Fakt, že ukázky jsou bez exifu a zmínka o chybě ostření při LV, významně snižuje věrohodnost provedených testů.
Naposledy upravil Lotrandor dne 7. 11. 2015 21:09, celkově upraveno 1
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka