Nikkor 50mm/f1.4

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Carismatico 6. 11. 2015 01:28

Zdravím,

pořídil jsem si k Nikonu D7200 tento objektiv a zatím jsem poměrně nemile překvapený obrazovým výstupem, respektive ostrostí. Je to proto, že mohu mít vadný kus? Nebo je problém v samotném fotoaparátu?

Obrázek

Obrázek

Děkuji za rady
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flayer 6. 11. 2015 01:43

Jestli se jedná o 50/1.4 D viděl bych to na vlastnost objektivu (resp. výměna by pravděpodobně nepomohla), jestli je to 50/1.4 G tak bych řekl, že vadný kus.
Flayer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 11. 2015 01:52

Ale prdlajs vadny kus, tohle je standardni vystup z 24mpix. APS-C bez sofistikovane konverze z RAW (doostreni, aberace).
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ANNO2077 6. 11. 2015 04:30

asi mas vadny fotoaparat, uz jsi mel predtim jiny problem s jinym sklem, d7100 se pry celkem serou . . nikon jde asi do rite, vsude na forech se mnozi dotazy na nizkou kvalitu skel a dslr nikon, tezko rict jak je to relevantni, jestli je to jenom par lidi . .
na ten tvuj stacilo 50mm1.8 koupit, 1.4 zbytecnost, radsi sigmu 50mm
podle bokehu to vapada na 1.4 D
ANNO2077
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 11. 2015 06:56

Nikkor 50/1,4G jsem zkoušel, výstup má o mnoho lepší, než to, co je na těch fotografiích, ty fotografie jsou ale na posuzování TK docela o ničem, takhle se to nedělá.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 11. 2015 08:12

Carismatico:
1. nastav si poriadne korekciu AF cez microadjust.vo fotaku, mas tam front focus, vyskusaj napr. -6, -4, -2 a uvidis kedy bude fotka ostrejsia na tvoju najpouzivanejsiu vzdialenost pri foteni
2. ked budes mat nastavenu spravnu korekciu a budes aj potom chciet skumat fotky v 1:1, tak fotky musis minimalne doostrovat z RAWu, este lepsie ich zmensit na cca 4200pix.

moja 50/1,4G AF-S ostrila uplne presne aj bez korekcie, ostra bola na jednicku (este lepsia ako 50/1,8G AF-S ktoru som kvôli nej aj predal).
vsetko je to f1,4, ISO-100:
http://www.imagehosting.cz/images/dsc727sks.jpg
Obrázek
http://www.imagehosting.cz/images/dsc739igi.jpg
Obrázek
http://www.imagehosting.cz/images/dsc913ldl.jpg
Obrázek

PS: aj 50/1,4G AF-S som nakoniec predal (kvôli kupe 58/1,4G AF-S) na inzerat chalanovi, tusim za 230euro v stave ako vybrana nova z krabice, chcel prekvapit frajerku, tak ju zobral bez skusania, nemal pri sebe ten fotak, som mu povedal,ze ked bude zle ostrit,vratim mu hned peniaze (na to sklo som mal hned dalsich zaujemcov v tom stave a ostrosti), potom mi poslal na email fotky, JPG z fotaku D5100, som odpadol, fotky presne zaostrene (D5100 nema moznost korigovat AF v tele fotaku) a super ostre.

EDIT: teraz som cvakol z okna fotku s 58/1,4G AF-S (bez korekcie microadjust.vo fotaku), clona f1,4, ISO-100, ostrene na hrad, vzdialenost netusim 800-1000metrov, no ak mi niekto povie, ze skla 50/1,8G, 50/1,4G a 58/1,4G nie su ostre, len sa pousmejem.
http://www.imagehosting.cz/images/dsc1784.jpg
Obrázek
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marty64 6. 11. 2015 09:50

a co se na tom přesně nelíbí ?
fotky vždy fotit do raw + upravovat a finišovat v Lightroomu od adobe, stačí i stará verze (mám 3.6), je tam doostření, jak to provádět na Nikon D7200 který má mnoho megapixelů a vypnutý AA filtr a je samo o sobě už dost nabroušený, to neporadim, já u starší dslr co má měkké fotky v rawu, jsem doostřoval hodně a fotku to nekazilo

nechtěl jsi spíš koupit Nikon 35mm 1.8 DX ? to by na to co jsi s tim chtěl asi šlo líp
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 11. 2015 09:53

ANNO2077 píše: . . nikon jde asi do rite, vsude na forech se mnozi dotazy na nizkou kvalitu skel a dslr nikon ...

jako že všude na forech prasíš ty, jako tady?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Carismatico 7. 11. 2015 11:54

Tak včera jsem laboroval nad "jemným" doostřením. Zjistil jsem, že pří mínusových hodnotách dochází k výraznému rozostření až rozmazání obrazu. Nicméně dneska jsem byl fotit, udělal jsem kolem 300 fotek v podstatě s nastavení od -20 až po +15 a některé nebo spíš většina fotek ostrostí je opravdu *****.

Takže kde je problém? Objektiv, nebo fotoaparát. Měl jsem předtím Samsung NX30 a v životě jsem nemusel řešit doostřování ani nic podobného, nemluvě o tom, že výstup byl fantastický, tohle je k pláči.

Dávám zase pár ukázkových fotek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Už jsem z toho zoufalý, protože co objektiv, tak problém.....
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 7. 11. 2015 12:50

toto je fakt blby vystup, niekde musi byt chyba, neexistuje aby to takto zle ostrilo, aj keby som ten objektiv dal opacne na bajonet tak by boli fotky lepsie :-) :-)

nemas nikoho v okoli s Nikonom? ze by sa ti na to pozrel. alebo to poslat do servisu (telo + 50/1,4G), to sklo je totiz referencne sklo na nastavenie AF v servisoch Nikon. ak to mas teda vsetko v zaruke. druha vec, ci si nedaval uz stelovat ine sklo, aby sa ti zasa nerozhasilo.

posledna otazka: fotky fotene cez LiveView boli dobre? musi byt dobre. ked nie, zle zle cele zle, lebo tam to ostri na kontrast na snimac.

ja ked som kupoval 50/1,4G, tak som si ho skusal na parkovisku ci je ten objektiv v poriadku, na f1,4 aj na f8, fotky rovno z fotaku bez uprav:
f1,4
http://www.imagehosting.cz/images/dsc544vlv.jpg
Obrázek
f8
http://www.imagehosting.cz/images/dsc545sws.jpg
Obrázek

nemas ty problem aj s inými sklami na tej D7200, ze by si mal nah*vno ten AF modul nakalibrovany/osadeny vo fotaku? alebo to sklo 50/1,4 je zly kus, ja uz neviem.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 11. 2015 13:50

Carismatico píše:...... Měl jsem předtím Samsung NX30 a v životě jsem nemusel řešit doostřování ani nic podobného, nemluvě o tom, že výstup byl fantastický.....

O NX30 jsem velmi silně uvažoval, jako o v mnohem rovnocenné, v něčem i lepší - náhradě zrcadlovky. Jen ta cena mě odrazovala. Tělo i objektivy výborné, jen ta cena, jak píšu, takže doteď mám NX20.... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marty64 7. 11. 2015 14:14

ty sis měl hlavně koupit 35mm 1.8, nebo 40mm micro dx, to jsou přesně pro tebe, možná by sis měl koupit Tamron 28-75 2.8 for Nikon F, protože to je na APSC portrétní sklo, aberace to má dokonce méně než světelná skla, na ohnisku 50mm je lepší než Canon 50mm 1.8 sklo, pokud uvažujeme stejné clony,
co potřebuješ na rozmazané pozadí, to snadno doděláš v photoshope Lightroom a jemně rozostříš,

asi ale největší problém bude tvoje konkrétní tělo, měl jsi nejspíš mimořádnou smůlu na špatný kus, výrobní zmetek, podobné případy s Nikony D5400 a D7200 jsou ale relativně časté, alespoň podle diskuzí na fórech, prakticky to prý nejde nastavit dobře na tyhle skla, vždycky tam někde bude něco špatně a ani přes servis to nejde nastavit,
problémy jsou taky s určitými časy, některé kusy prý při 160 a 60 mají neostrost vždy a se všemi skly, třeba samy 10mm
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 11. 2015 15:39

Marty64: nikon 5400 určitě ty trolle.asi vycteny znalosti z internetu
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod hoax 7. 11. 2015 15:58

Mě se to moc nezdá, zkusil bych jinou kopii, tuhle případně vrátil.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 7. 11. 2015 16:05

marty64 píše:ty sis měl hlavně koupit 35mm 1.8, nebo 40mm micro dx, to jsou přesně pro tebe, možná by sis měl koupit Tamron 28-75 2.8 for Nikon F, protože to je na APSC portrétní sklo, aberace to má dokonce méně než světelná skla, na ohnisku 50mm je lepší než Canon 50mm 1.8 sklo, pokud uvažujeme stejné clony,
co potřebuješ na rozmazané pozadí, to snadno doděláš v photoshope Lightroom a jemně rozostříš,

asi ale největší problém bude tvoje konkrétní tělo, měl jsi nejspíš mimořádnou smůlu na špatný kus, výrobní zmetek, podobné případy s Nikony D5400 a D7200 jsou ale relativně časté, alespoň podle diskuzí na fórech, prakticky to prý nejde nastavit dobře na tyhle skla, vždycky tam někde bude něco špatně a ani přes servis to nejde nastavit,
problémy jsou taky s určitými časy, některé kusy prý při 160 a 60 mají neostrost vždy a se všemi skly, třeba samy 10mm

Není nad radu odborníka :-D
T-Lama
Návštěvník

Další stránka