od pemar 13. 9. 2015 09:06
Já hledám cestovní náhradu za 14-24mm, a to na DX i FF. Pokud možno jeden objektiv, vyloženě krajiny nefotím, jen vyloženě příležitostně a bez velkých krajinářských příprav a následných úprav.
Testoval jsem všechny objektivy na plnou díru, po zaclonění jsou ostré všechny, ale zajímá mne odolnost na protisvětlo a odlesky a bokeh.
Kdybych hledal sklo jen na FF, pak 28mm je asi úplně v pohodě, na APS-C mi to připadá dlouhé, tam i těch 25mm je na hraně, když nebudu s sebou nosit nic delšího.
Ty Distagony 25mm jsem měl včera v ruce dva, ten první 25/2,8 byl zjevně méně ostrý a hlavně hodně aberoval, ten druhý 25/2 je o třídu lepší ve všem, jen s ním mám mírný problém s bokehem a přesným zaostřováním na větší vzdálenost, potvrzení zaostření nestačí. Prokreslenost celého pole je po přiclonění v pohodě, od clony 4 do clony 11 je to prokreslené na úrovni 14-24, což je v širokoúhlém ohnisku etalon.
U toho Nikkoru 28/1,8 mi to prohnutí vadí, ale není to zdaleka tak kritické jako u Nikonu 58/1,4. Navíc se mi to ohnisko líbí více, než 35mm, v případě vlastnictví 25mm bych ho ale asi už nekupoval.