20mm nebo 24mm?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 9. 2015 08:45

pemarovi nemůžeš nabízet Nikkor 28/1,8 G. Má zklenuté obrazové pole, to by nepřežil;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zdenek D 13. 9. 2015 08:53

Pro Pemar
Neposuzuj široká ohniska s ohledem na hloubku ostrosti- Malá HO v rozích.. Na to nejsou stavěná,mě spíš zajímá prokreslenost celého pole na krajinářské clony. Kvůli tomu zvažuji koupi Zeiss Distagon 25 mm. Máš s tímsklem nějakézkušennosti?
Díky za radu, nejen Pemarovi..

-- 13. 9. 2015 08:57 --

Zapoměl jsem napsat že používám Nikkor 17-35/2,8. Polepším si nějak ?
Zdenek D
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 13. 9. 2015 09:06

Já hledám cestovní náhradu za 14-24mm, a to na DX i FF. Pokud možno jeden objektiv, vyloženě krajiny nefotím, jen vyloženě příležitostně a bez velkých krajinářských příprav a následných úprav.

Testoval jsem všechny objektivy na plnou díru, po zaclonění jsou ostré všechny, ale zajímá mne odolnost na protisvětlo a odlesky a bokeh.

Kdybych hledal sklo jen na FF, pak 28mm je asi úplně v pohodě, na APS-C mi to připadá dlouhé, tam i těch 25mm je na hraně, když nebudu s sebou nosit nic delšího.

Ty Distagony 25mm jsem měl včera v ruce dva, ten první 25/2,8 byl zjevně méně ostrý a hlavně hodně aberoval, ten druhý 25/2 je o třídu lepší ve všem, jen s ním mám mírný problém s bokehem a přesným zaostřováním na větší vzdálenost, potvrzení zaostření nestačí. Prokreslenost celého pole je po přiclonění v pohodě, od clony 4 do clony 11 je to prokreslené na úrovni 14-24, což je v širokoúhlém ohnisku etalon.

U toho Nikkoru 28/1,8 mi to prohnutí vadí, ale není to zdaleka tak kritické jako u Nikonu 58/1,4. Navíc se mi to ohnisko líbí více, než 35mm, v případě vlastnictví 25mm bych ho ale asi už nekupoval.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Zdenek D 13. 9. 2015 09:08

Dotaz pro zkušené- Fotím krajinu, někdy architekturu, má smysl koupě Zeiss Distagon 25? Nyní používám Nikkor 17-35/2,8

-- 13. 9. 2015 09:33 --

Tak možná lepší Nikkor 28/1,8? AF proti Zeissu s manuálním ostřením?
Na krajinu bych to neviděljako problém, jde mi o kresbu a ostrost v poli
Zdenek D
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 13. 9. 2015 11:43

když fotíš krajinu a architekturu, tím pádem krajinářské clony, proč nutně kupovat pevné světelné sklo? Co třeba takový Nikon 18-35 mm f/3,5-4,5 G AF-S ED ? Jasně, že Nikon 28/1.8 bude o něco lepší, ale myslím, že 18-35mm využiješ lépe. Kdyby jsi chtěl světelný širokáč a nevadil by MF ( což asi ne když nevadí zeiss ) , zahrň do úvahy i Samyang 24/1.4, velmi slušný sklo :-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 13. 9. 2015 13:44

Dolgor píše:pemarovi nemůžeš nabízet Nikkor 28/1,8 G. Má zklenuté obrazové pole, to by nepřežil;-)

Nejaky obrazovy dukaz by byl? Fotim s tim sklem aktivne od jeho vydani na trh a niceho takoveho jsem si dosud nevsiml.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 13. 9. 2015 14:42

Ono je to ve vysledku jednu - na pemarovo foceni neni Nikon 28/1.8 dost kvalitni.... Shani vyssi level, aby mu to stacilo.

Jinak s rozpoctem kolem 60t na siroke ohnisko me napada spiusta reseni. Treba bych si koupil prvni generaci A7 a Zeiss Batise 25/2 a navic ziskal druhe lehci telo na hrani si s temi MF Zeissy. Pripadne kombinace Ricoh GR II a za zbylych 40t nejaka manualni "silenost" od Zeisse ze ktere se bude moct pemar radovat z vlastnictvi a rozcilovat se nad nepresnosti MF, zatimco ten Ricoh muze mit porad u sebe a fotit s nim. Pripadne varianta vzit cokoliv z tech lepsich Nikonu s tim, ze kdyz s tim vystaci profici, tak by to mohlo stacit i na rodinne foceni...

Btw. Sice pemar prohlasil ze mam kompozicne spatny a nudny fotky, ale celkem slusne vystacim s 28/2 od Sony na A7 a 24-70/2.8 na 6D a kupodivu sem nikdy nemel pocit, ze by me to nejak zasadne omezovalo. A u PL taky nemam pocit, ze by Nikon 28/1.8 byl nejaky zasadni problem v jeho tvorbe... No a pokud jde o krajinu z Ricohu GR od .ce, tak taky vic nez dobry.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 9. 2015 14:49

PL, já to považuju za blbinu, protože z vlastní zkušenosti s jinými "ne zcela dokonalými" objektivy vím, že v praxi tenhle typ vady nemusí být vůbec vidět. To sklo nemám, ale hádám, že bych s ním byl spokojený, navzdory zvlněnému obrazovému poli a focus shiftu, viz např.: https://photographylife.com/reviews/nikon-28mm-f1-8g/3
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hoax 13. 9. 2015 14:50

PL: Já jsem k 28mm 1.8 nedávno četl tohle..
http://tashley1.zenfolio.com/blog/2012/ ... or-on-d800

ono asi field curvature do nějaké míry bude mít víc objektivů, možná je to častější než si myslíme, protože se to na všech motivech neobjeví.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 13. 9. 2015 14:56

Jesteze sem tak nenarocny. Kdyz sem shanel neco sirsiho na A7, tak jsem nejdriv vyradil vsechno s MF, protoze po roce se Zeissem 28/2 .8 sice vim, ze MF je super zabava, ale kdyz dojde na lamani chleba, tak chci vedet, ze zaostrim... Tak jsem.se podival na dve recenze, v jedne z nich bylo i nejake mereni, cvaknul pet fotek v obchode a domu sel s novym sklem. A od te doby s nim fotim a nehledam na netu clanky o tom, co u tohohle skla kdo objevil za jakou vadu. Bych se mozna az divil, jak "spatny" to Sony 28/2 je :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 13. 9. 2015 16:34

Heh, kdyz to tak ctu, tak kombinace field curvature s focus shift musi byt teoeticky naprosty pruser pro foceni snad cehokoliv, mimo portretu zblizka na plnou diru :D

Duvod, proc me to zatim neprastilo do oci, bude asi ten, ze prave fotim ty portrety ci reportaz na plnou diru a kdyz s tim fotim krajinu, tak nejdu pod f8, nejcasteji f11 (- dostatecna DOF, zadouci delsi cas, hezci hvezdicky kolem svetenych zdroju).
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 13. 9. 2015 16:52

Jiné tělo mimo Nikon mi nedává smysl.

To s tou 28/1,8 je sice pravda, ale zdaleka to není podle mne tak kritické, jako třeba u 58/1,4. Takže když můj kolega fotí s 58/1,4 všechno jako středovku na plnou díru. ty fotky vypadají jako z časopisu, jako od profesionála. A když zacloní, není opět nic poznat. U té 28/1,8 je to vidět jen když se hodně pitvá, kraje jsou ostřejší než 2/3 obrazu, ale málokdy to na reálné fotografii vynikne, on to nikdo neporovnává.

Já jsem skoro rozhodnutý, že koupím 20/1,8G a pak se budu rozmýšlet, zda ještě přikoupit 24/1,8G nebo Zeiss 25/2.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 13. 9. 2015 17:20

Vzhledem k tomu, ze zminena skla jsou navrzena na FF, mi prijde mirne receno nesikovne je cpat na crop. Sam to vidim u te 28/1.8 jak se chova na cropu. Krom toho, ze je z toho takove nemastne neslane ohnisko, navic pribyly "prasatka" u svetelnych zdroju, ktere pri nasazeni na FF nejsou.

Fakt nechapu Pemare, proc jeste nemas D750. Ten zanedbatelny rozdil v absenci AA filtru oproti D7100 zdaleka nema sanci vykompenzovat vsechny ostatni, nejen obrazove, atributy.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 13. 9. 2015 17:43

D750 nemám jenom proto, že nechci koupit starou generaci snímače, když už je vyvinutá nová.

28mm na cropu mi také přijde jako divné, 24mm na cropu je pro mně maximum a 20mm častěji volené ohnisko. Já jsem poměrně trpělivý, na 24/1,8 a 20/1,8 čekám tři roky. Jak to budu vnímat u FF nedokáži odhadnout.

Pořád si nejsem jist, jestli kupovat obě není blbost, 20mm a 24mm mi připadají hodně blízko sebe. Asi bych měl zvolit jen jedno z nich, stejně budu jako cestovní mít jen jeden široký objektiv ve dvojici (24mm + 85mm), případně ve trojici (20mm + 35mm + 85mm).

Ještě by mi dávalo smysl pořídit 15mm, je to ale hodně široké a já to zatím neumím uchopit, tlačí mne to příliš blízko k fotografovanému objektu, budím příliš pozornosti a objekty se nechovají přirozeně. Abych to nekupoval zbytečně, musím se naučit využívat 14-24 na širokém konci.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 13. 9. 2015 18:10

Jen aby se ti nestalo, ze dřív než stihes koupit Nikona s novou generaci snimace, tak Sony predstavi zase další generaci a si tam kde dnes...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka