Volba objektivu 300mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 1. 9. 2015 20:07

Pro mne to otevřelo otázku, zda VR k něčemu využiji a zda bych ho neměl i na 70-200/4 při focení sportu spíše vypínat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod VencaD 1. 9. 2015 21:03

VR by se měla vypínat vždy když není třeba, tzn. při focení v tzv. bezpečných časech, což je při focení sportu velmi často. ;-] nebo naopak na stativu kdy je její účinek kontraproduktivní
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 1. 9. 2015 21:43

Tak ona VR je celkove strasne precenovana vec, v situaci kdy bych vyuzil stabilizovany cas se mi stejne ti lidi rozmazou pohybem. Ja teda mam jeden VR objektiv, ale stejnak s nim temer nefotim a fotim nestabilizovanymi pevnymi skly a jeste mi VR nechybela. Ale ganec me presvedci ze ziju v omylu.
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 9. 2015 22:13

Stabilizovany sklo stabilizuje obraz v hledacku. Vyhody si i prumerne zkuseny fotograf dokaze odvodit.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 9. 2015 23:50

Když stabilizace začínala, říkalo se logicky, že na f=300mm je určitě užitečná, zatímco na f=20mm je užitečná řádově méně, jelikož na ohnisku 20mm udržíš tak dlouhé časy, že takové stejně nemůžeš použít kvůli pohybu lidí, zviřat či objektů ve větru v záběru. No a říkalo se, že pokud chce někdo fotit krajinu na dlouhé časy a nemá stativ, tak to není krajinář, ale vůl.
No a stabilizaci hledáčku na f=20mm taky nepotřebuji, na f=300mm se hodí.

Od té doby se nějak urodilo více tradičními přístupy neinfikovaných lidí a najednou když nemáš na f=20mm stabilizátor, tak nemůžeš fotit.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 2. 9. 2015 04:04

Ono i brečet, že někdo nemá na 200mm ekv. objektivu stabilizátor a proto nemá stabilizovaný obraz v hledáčku, je komedie.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 2. 9. 2015 04:48

To jsme moc v teorii. Takže prakticky, fotíte třeba fotbalisty ve výskoku, dáte VR nebo ne? Jestli ano, obyčejný mód, nebo Active?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 9. 2015 05:51

Ja pouzivam VR u psu, kdyz potrebuju udrzet af bod na hlave psa, jinak u pohybovek s kratkym casem ne. Ale to mluvim za 200mm max. U trikila+ bych si VR zapnul casteji asi.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dzg.heyy 2. 9. 2015 16:11

Stabilizace na sport je k ničemu, stejně se fotí takovým časem, že netřeba. A pokud paning, opět není důvod... Snad jen kvůli netřepání se obrazu v hledáčku. Používám 70-200 a 300...
dzg.heyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 2. 9. 2015 16:28

Já jsem koukal, že při posledním focením plážového volejbalu jsem měl VR ON. Jestli to něčemu pomohlo, neposoudím, protože nemám pro porovnání fotky s VR Active a VR OFF.

Já normálně čekám, až VR zavrní, ale v případě toho volejbalu na to někdy není čas.

Ale jak jsem psal, rád se nechám použit, zkušenost s tím nemám a z návodu jsem toho moc nevyčetl.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod dzg.heyy 2. 9. 2015 16:47

Logicky-VR se používá při dlouhých časech, aby nedošlo k rozmazání obrázku pohybem ruky fotografa... Pokud se fotí na plácnu tisícinu, je VR celkem bezpředmětné. A při paningu? Některé objektivy mají možnost přepnutí stabilizace pouze v jedné rovině, ale podle mě to je uplně k ničemu, páč stejně při paningu sleduji jezdce/hráče, takže pokud se mi v objektivu posunuje čočka o centimetr, co to asi tak změní na tom, že já hejbu objektivem v řádu půlmetru když sleduji toho jezdce...
dzg.heyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 9. 2015 16:54

U kratkych casu ma stabilizace smysl hlavne u delsich ohnisek, mnohem prijemneji se s ustalenym obrazem v hledacku komponuje. Teoreticky by ale mohla i uskodit, pokud fotim tesne po namacknuti; zalezi, co se deje pri nabehu stabilizace, muze tam dojit k chvilkovemu roztreseni cocek. Bude dost zalezet na konkretnim objektivu.
Pokud jde o panningy, mam opacnou zkusenost nez predrecnik. S prechodem na pevna skla, ktera v drtive vetsine stabilizaci nemaji, mi proto dost chybi.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 2. 9. 2015 17:04

Právě že při panningu by měla fungovat jen vertikální stabilizace (a horizontální se aut. rozpoznáním deaktivovat) a tím pádem zvyšovat procento ostrých fotek panningem.
Fotím motorsport a VR nevypínám. Pořád zaplé. Na 70-200/2.8 VR II nabíhá stabilizace prakticky okamžitě ahodně často měním hodnoty časů od nějakých 1/30s pro hodně mázlý panning až po 1/2000 s a stabilizace určitě neplechu nedělá. Jinak by tomu muselo být při použití objektivů, které to rozpoznat neumí (třeba Sigma 70-200 ve verzi se stabilizací to umí také - vyzkoušeno).
nejvíc fotím v časech 1/60s-1/1250s pro aspoň částečné rozmazání kol auto/moto pro dojem dynamiky - jak je to na 1/1600s a více, vypadá to, jako by auto/moto na okruhu parkovalo - prostě výcvak) Jinak by tomu muselo být při použití objektivů, které to rozpoznat neumí (třeba Sigma 70-200 ve verzi se stabilizací to umí také - vyzkoušeno.
U tříkila (300mm f/2.8 AF-S II bez stabilizace) většinou nejdu pod 1/320s, protože při tomto čase a ohnisku dokáži z pozadí udělat už hodně velkou šmouhu a tak mi stabilizace nechybí. Pravda, používám jej spíše na specifické fotky a ještě jsem si neřekl, že bych stabilizaci potřeboval. To si spíš říkám, že to chce monopod, protože po dni focení s tímhle drobkem (a to se jedná o nejlehčí verzi tříkila od Nikonu v historii, nějakých 2,65 kg) už mám občas fakt dost a ruce a ramena docela bolí. Opravdu si nemyslím, že člověk u takto dlouhých ohnisek často fotí pod ekvivalent ohniskové vzdálenosti (v tomto případě právě 1/320s) a tak mně to u těchto objektivů při focení sportu přijde zbytečné. Ano, možná na nějaký statičtější wildlife, kdy zvířata stojí, význam mít může. Ale i tak se jakýkoliv rychlejší pohyb při 1/320s částečně rozmaže.
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 3. 9. 2015 00:03

Recenze Nikonu AF-S NIKKOR 300 mm f/4E PF ED VR - http://www.ephoto.sk/fototechnika/recen ... -pf-ed-vr/ - píše se tam i o problémech se stabilizací, jdou odstranit změnou fw.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 9. 2015 12:11

Tak jsem kontaktoval Foto Skoda a Nikon s dotazem, zda objektiv 300/4 na tydnech Nikonu měl již nový firmware.

Je to ostuda, stará 300/4 nemá VR a podle toho, kolik se jich nabízí na ebay a u kolika z nich vidím poznámku o hlučném motoru, soudím, že ten motor tam bude slabší místo a i u nového kusu to může být poukázka na problém. To ale asi platí i u nového modelu, kde navíc zlobí VR a ten fresnel. A když si tady zdravý kolega stěžuje u nejlehčí 300/2,8 na problémy se zády, je to u mne nebo u miciny jasné, že tříkilový objektiv je na nás moc těžký a na nějaké nošení na tůry je to blbost. Myslel jsem si, že se tu najde někdo s ultra pozitivní zkušeností s nějakou třístovkou, že mne někdo bude přesvědčovat, že méně světelné třístovky jsou vyhozené peníze a že je lepší koupit rovnou 300/2,8.

Nebo, že 5,6 je na 500mm v pohodě a stojí za to koupit 200-500/5,6.

Já jsem otrávený z toho, jak Nikon dává na trh slibné skla, jako byly 58/1,4 nebo 300/4 VR nebo 20/1,8 a pak se ukáže, že nejsou opticky žádný zázrak.
Naposledy upravil pemar dne 3. 9. 2015 13:53, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka