od Edems99 18. 8. 2015 20:27
Jedná se o verzi bez vlastního motorku s velmi pomalým ostřením, vyráběné pravděpodobně v letech 1986-1992 (možná již od r. 1977, z obrázku nelze určit). Jeden z důvodů, proč profesionálové fotili v té době a ještě nějaká léta potom, na Canon, protože Nikon měl podstatně slabší teleobjektivy.
Toť ke konkrétnímu objektivu z odkazu.
Já osobně mám verzi 300 mm AF-S II a jedná se o nejlehčí tříkilo z produkce Nikonu v historii ve světelnosti f/2.8 (2,56 Kg). Ultraostré, bez kompromisu špička i na f2.8. Dokonce i s nejnovějším TC 2.0 ve III. verzi velice dobrá kvalita. Ale dobrovolně bych se s tímhle objektivem teda tahat nechtěl, pokud bych nevěděl, že jej opravdu na konkrétní focení budu potřebovat. Sám jej někdy na některé eventy nechávám doma. Už se mně několikrát stalo, že po celodenním focení mně bolela ramena a ruce (fotím z ruky).
Absolutně nechápu, na co Ti, Pemare, může být takovéto sklo. Já nefotit sport (či vy další, co fotíte např. wildlife), vůbec nevím, na co by mně toto sklo bylo. Moc zde nepřispívám, ale chodím na fórum denně, toto vlákno sleduji delší dobu a nedalo mně to nenapsat.
Občas si doma taky vyfotím nějaký obrazec, porovnám vlastnosti objektivů, doseřídím přibližně microadjustment autofocusu, ale dál se tím nezabývám. Neberte to ve zlém, ale nechápu, že to Pemara baví, špekulovat o něčem, pro co nemá využití. A to raději ani nemluvím o FotoABC a jeho esejích např. na téma 16-80/2.8-4 apod. Musím říct, že ve většině případů musím dát za pravdu M. Kozákovi či P. Luňákovi, s jejichž většinou příspěvků souhlasím, ne jen v tomto tématu.
No offense, no flame, peace...