Volba objektivu 300mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ltokar 18. 8. 2015 20:09

Ja som si to neuvedomil, nez som si vsimol na ebay VR II verziu, tak mi docvaklo, ze to bude bez. AF .. klasika skrutka z tela, pomale, hlucne, ale lepsie asi ako manual :D. Dokonca neviem, ci to nebude este kinofilmova verzia. Inak tipujem, ze to ma dobrych 2.5kg

-- 18. 8. 2015 21:14 --

Asi to bude toto https://photographylife.com/lenses/niko ... f2-8-if-ed .. tak 2.7kg a hodne stara vec... ta cena je imho este mozno trochu moc. Opticky to imho bude slusne akurat asi antireflexne vrstvy slabe a na zadnej sosovke ziadna, treba vyskusat, odlesky aj kvalitu fotiek. Telekonvertor by som si k tomu tiez zohnal, ak by to bolo ok.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 18. 8. 2015 20:27

Jedná se o verzi bez vlastního motorku s velmi pomalým ostřením, vyráběné pravděpodobně v letech 1986-1992 (možná již od r. 1977, z obrázku nelze určit). Jeden z důvodů, proč profesionálové fotili v té době a ještě nějaká léta potom, na Canon, protože Nikon měl podstatně slabší teleobjektivy.
Toť ke konkrétnímu objektivu z odkazu.

Já osobně mám verzi 300 mm AF-S II a jedná se o nejlehčí tříkilo z produkce Nikonu v historii ve světelnosti f/2.8 (2,56 Kg). Ultraostré, bez kompromisu špička i na f2.8. Dokonce i s nejnovějším TC 2.0 ve III. verzi velice dobrá kvalita. Ale dobrovolně bych se s tímhle objektivem teda tahat nechtěl, pokud bych nevěděl, že jej opravdu na konkrétní focení budu potřebovat. Sám jej někdy na některé eventy nechávám doma. Už se mně několikrát stalo, že po celodenním focení mně bolela ramena a ruce (fotím z ruky).

Absolutně nechápu, na co Ti, Pemare, může být takovéto sklo. Já nefotit sport (či vy další, co fotíte např. wildlife), vůbec nevím, na co by mně toto sklo bylo. Moc zde nepřispívám, ale chodím na fórum denně, toto vlákno sleduji delší dobu a nedalo mně to nenapsat.
Občas si doma taky vyfotím nějaký obrazec, porovnám vlastnosti objektivů, doseřídím přibližně microadjustment autofocusu, ale dál se tím nezabývám. Neberte to ve zlém, ale nechápu, že to Pemara baví, špekulovat o něčem, pro co nemá využití. A to raději ani nemluvím o FotoABC a jeho esejích např. na téma 16-80/2.8-4 apod. Musím říct, že ve většině případů musím dát za pravdu M. Kozákovi či P. Luňákovi, s jejichž většinou příspěvků souhlasím, ne jen v tomto tématu.

No offense, no flame, peace...
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 18. 8. 2015 20:59

Třeba se s tím bude fajn fotit a bude z toho pár pěkných fotek. A třeba mne to rozhoupe, někam vyrazit za fotozážitky. Fakt je, že většina fotek tady na fóru končí na 200mm, až na pár výjimek. A nějaké delší tele ve výbavě nemám.

A to, že ho aktuálně akutně nepotřebuji, to jsem psal na začátku. Ono ale není moc co koupit, ještě nějaká ta lehčí 20mm nebo 24mm a FF a mám všechno. Kdyby ještě k tomu byly zajímavé náměty, světlo, akce, momenty. Moc se s nimi nepotkávám :-)
Naposledy upravil pemar dne 18. 8. 2015 21:17, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 18. 8. 2015 21:14

Pemare kup si 55-300, na tvych fotkach to stejnak poznat nepude :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 18. 8. 2015 21:19

Právě že bude, nic jiného, než TK na nich není :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 8. 2015 21:23

Pemare a nebo si konecne priznej, ze to nekupujes na foceni, ale spis jako sberatel techniky a bude to taky v pohode. A ta diskuze jestli Otuse, 200/2, 300 nebo 400kilo dostane daleko realnejsi zaklad...

A bude to jako u hodinek. Tam taky nikde nepredpoklada, ze by nekdo hodinky za mega pouzival v praxi na mereni aktualni faze mesice nebo postaveni planet. A nikomu to radost z jejich vlastnictvi nekazi.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod metatron 18. 8. 2015 21:30

Pemar? a neuvazoval si vrazit prachy do fakt kvalitneho workshopu? tym nechcem povedat, ze fotis zle. ale myslim, ze vlastny rozvoj by ti dal ovela viac ako nove sklo. Co ja viem, aj do zahranicneho napriklad...
ak by som mal nazvys peniaze na svoj konicek, urcite by som ich praskol do WS. Lebo co sa tyka vybavenia, to mas fakt super. A mozno tam najdes aj novu inspiraciu....
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 18. 8. 2015 21:46

Pemare, za prachy si dobrou fotku nekoupíš, ať je vrazíš do čeho chceš. :-)
Pokud bude tvůj cílový formát (třeba ve foto knize) do A4, stači ti bohatě slušný kompakt. :-) Spíš bych hledal rozumnější formy svých investic, třebas ty hodinky. :-)
Workshop ne, ten bych doporučil někomu, kdo už od malička umí třeba dobře kreslit. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 18. 8. 2015 22:58

lenze nie je WS ako WS. co som bol na par s chalanmi/znamymi na horach/Tatry/,Toskansko...tak to bolo pre mna skor organizacne stretnutie s dopravou, krajinu mam uz celkom dost vyfotenu.

ale teraz som bol na 2dnovom WS s menej vsednou temou Akt v diptychu, tam som sa dozvedel nove veci a pohlady, par viet od lektora (profesora fotografie, nie od kamosa co organizuje "foto vylety") mi dalo ovela viac..

a nakup techniky tiez riesim, aj cez fora, ale tak asi 1-2 dni nech mi poradia ti co uz taku maju a nákupom to konci a fotim a fotim :)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 8. 2015 05:23

S těmi workshopy nemám dobrou zkušenost. Byl jsem s dětmi na třech, které byly jako cena za vítězsví/umístění ve fotografické soutěži, a ani jeden se nám nelíbil. Bylo to fakt špatné, hlavně micina byla zklamaná, podle ní ten poslední fotograf neuměl ani fotit, ani vysvětlovat. Ono je to asi hodně o tom, kdo to dělá, u takového Neffa bychom asi umřeli smíchy, a takového Karbusického bychom asi také nerozdýchali. Jo, kdyby to byl třeba Marek Gallner, ...., jenže ten workshopy, pokud vím, nedělá. Hodně zajímavé jsou i postřehy špičkových agenturních fotografů, třeba o tom, kolik přípravy a práce vkládají do zdánlivě jednoduchých zakázek, s pokorou smekám. Tohle nás odradilo od toho, abychom si nějaký objednali třeba přes Fotoskoda.

S tou fototechnikou je to tak, že si dávám nějakou částku stranou na svoji zábavu a že se mi nedaří ty peníze smysluplně utratit. Mám to někde mezi fotografováním a sběratelstvím.

Hodinky jsem si koupil před mnoha lety, dal jsem za ně hodně peněz a pak jsem si koupil ještě jedny náhradní a více nepotřebuji.

Ty moje diskuse jsou hodně o tom, že produkty dnes jsou hodně ošizené a je těžké koupit za rozumné peníze kvalitní řešení. U 300mm a více jsem omezen tím, co unesu, mám hodně nemocná záda.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 8. 2015 08:35

Asi bych se o Karbusického neotíral. Na něj tady nemá téměř nikdo. A pokud má, umí také učit ? To je totiž zcela jiná profese, ostatně sám ses o tom zmínil..... ;-)
Kupuj nemovitosti a pozemky, dokud to jde . :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 19. 8. 2015 08:42

Takže asi raději koupit 300mm f4 a starou 300mm f2,8 nechám být. Hmotností je na tom lépe.

FOTOLAB

Navrhovaná Sigma 300mm f2,8 nemá problémy s ostřením?
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 19. 8. 2015 09:23

To asi nebude problem zostelovat, ked je to monofokal :hm
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 8. 2015 09:49

To není tak jednoznačné, jedna věc je nastavit a druhá věc je konzistence zaostření. U té Sigmy, co mám, je to problém, z ničeho nic to ustřelí a další fotka na stejné místo je v pohodě.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 19. 8. 2015 10:00

To mi robilo aj bezzrkadlo :D .. a aku Sigmu mas ? Ale myslim, ze tieto dlhe , tazke, drahe skla budu v tomto v pohode. Nemam ale skusenosti, toz tak. Kazdopadne, vidim dost problemov aj s original Nikonmi ..
ltokar
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka