Mám v hledáčku čtyři skla, každé se mi v něčem líbí a v něčem připadá jako naprosto mimo, ale koupit chci jenom jedno, už tak mám plnou skříň a jsem limitovaný tím, co unesu (mám nemocná záda). Na nákup nespěchám.
Takže k 300mm objektivům, o kterých uvažuji:
Opticky se mi nejvíce líbí NIKON 300/2,8 G AF-S ED VR II, ale je tak velký a těžký, že mi to vadí. Byl by to fajn objektiv třeba na sport, na volejbal nebo fotbal, problém je v tom, že tyto sporty nefotím. Tahat se s ním kamkoliv vidím jako problém.
K tomuto objektivu má opticky nejblíže Sigma 120-300mm f/2.8 APO EX DG HSM, velmi se líbí, že je to zoom a že od clony 4 je srovnatelný s Nikonem a na clonu 2,8 se pořád ještě dá dívat. Hmotnost přes 2 kg a velikost jsou věci, které se mi nelíbí. A je to neoriginální objektiv, což je poukázka na problémy. Další problém je telekonvertor, podle výrobce se dá v pohodě použít, podle toho, co jsem viděl, způsobuje 1,4 telekonvertor na 420mm zhruba 30% degradaci obrazu místo obvyklé 10% degradace u pevných skel (to je problém i 70-200/4, asi to má něco společného s faktem, že je to zoom).
Z hlediska přenosnosti se mi nejvíce líbí NIKON 300/4 E AF-S PF ED VR. Jako problém vidím tu Fresnelovu čočku a fakt, že jsem z tohoto objektivu viděl spoustu podivných odlesků, ale ani jednu fotku tak ostrou jako z 70-200/4. Na druhou stranu, pořád si ty fotky drží hodně vysoký standard, hlavně ve středu snímku. Dalším problémy byly problémy s VR, které údajně odstraňuje nový firmware, moc tomu ale nevěřím.
Nejlepší poměr kvality a ceny má NIKON 300/4 AF-S IF-ED, vyrovnanou kvalitu obrazu od středu k okrajům, žádné divné odlesky a ještě přijatelnou hmotnost 1,5 kg. Je to ale stará Dčková konstrukce, byť povedená, nemá VR a je měkčí, než Nikon 70-200/4 (ve středu snímku i než PF verze).
Co byste volili Vy a jaké byste k tomu měli důvody? Co byste mi doporučili?