Základní objektiv na D7100

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 27. 7. 2015 16:00

Sigma je z února 2010. Pokud se bavíme o poslední verzi HSM. S rychlostí jsem problém nezaznamenal.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 7. 2015 18:09

sirgarfield:
právě přecházím z D7100 na D7200 kvůli novému Nikkoru AF-S DX 16-80mm f/2.8-4E VR, který je na mém a ještě jednom kusu D7100 nepoužitelný.
Proto samozřejmě zjišťuji co ještě tím přechodem získám. Z toho, co vím jistě, tak celkem nic moc:
- zabudované Wifi (bezdrátové ovládání telefonem či tabletem, ale příliš jednoduchý Nikon soft)
- větší buffer na RAWy
- není banding u zesvětlených stínů (tj. nemusím zaškrtnout volbu u DFine)
- video 50p místo 50i, ale na cropu 1,3x, aneb na formátu m4/3 (až na poměr stran), který je už od D7100 druhým zmenšeným formátem z DX
Autofokus s 16-80 je na D7200 a D7100 zcela zásadně rozdílný (proto upgraduji), u jiných skel zatím nevím, ale brzy budu vědět.
No a obrazová kvalita a barevné podání? Uvidím, Ganec tvrdí, že je to velký rozdíl, já spíš tipuji, že bude plus mínus žádný - udělal jsem sice stovky fotek z D7100 a D7200, ale byla to test. scéna na AF, takže tam to na hodnocení barev moc nebylo

No a negativa? Jo, bohužel: na stavovém displeji nahoře nechali zvětšeným písmem clonu, čas a ISO pro uživatele 75+, přidali expozimetr, no a zbytek přestěhovali na zadní displej. Fuj. Už to bude jako bezzrcátko.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sirgarfield 27. 7. 2015 20:18

Před chvilkou jsem se vrátil z Megapixelu s novou D7100 a musím říct že mi velmi mile překvapil jejich přístup, kdy se mi nesnažili nutně vnutit dražší kus, nýbrž mi pomohli zvážit reálný klady a zápory. Bohužel výše zmíněnou Sigmu neměli skladem, ale co jsem se tam radil s jedním prodavačem tak říkal že by mi klidně doporučil i 17-70, která je sice prý měkčí, na druhou stranu prý lépe podává barvy, kontrast atd, navíc co jsem koukal tak se v bazaru nechá Nikkor 17-55 sehnat kolem 15 tisíc, což je lákavá nabídka, takže jsem nakonec vzal jen tělo, sklo si zatím půjčím od strejdy a jěště jednou pořádně zvážím kterej objektiv nakonec vezmu.
sirgarfield
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 27. 7. 2015 23:46

FotoABC píše:sirgarfield:

No a negativa? Jo, bohužel: na stavovém displeji nahoře nechali zvětšeným písmem clonu, čas a ISO pro uživatele 75+, přidali expozimetr, no a zbytek přestěhovali na zadní displej. Fuj. Už to bude jako bezzrcátko.

Toto neni tak uplne pravda, ostatni informace se zde zobrazi, jenom ne vsechny soucasne, ale az pri jejich zmene. Trochu jsem se toho displeje obaval, ale nakonec to nijak neomezuje.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 7. 2015 01:15

tomas.skip: tak aspoň že tak.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sirgarfield 28. 7. 2015 12:39

Stalo se Vám někomu že objektiv s tělem nefungoval? Právě mi strejda přinesl Nikkor 50/1.8D, jenže s tělem nekomunikuje, nevíte v čem by mohla být chyba?
sirgarfield
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 28. 7. 2015 12:52

Zkontroluj si jestli nemáš posunutou clonu, musí být úplně zavřená. Pak je tam aretacni pojistka, tak si jí zapni
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sirgarfield 28. 7. 2015 18:03

Jojo už to funguje, děkuju
sirgarfield
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sirgarfield 29. 7. 2015 16:57

Jednou jsem narazil na porovnání 17-55 s 50/1.8 a ještě pár dalšími skly pro Canon, výsledek mi poměrně překvapil, jelikož ta 17-55 vycházela líp na všech clonách, včetně 2.8 oproti pevný padesátce. Momentálně mám právě pevnou padesátku, kterou je třeba clonit alespoň na f2.5 a víc, tudíž by mě zajímalo jestli by Nikkor 17-55 vyšel obdobně co ten Canon, máte někdo možnost přímého porovnání?
sirgarfield
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 29. 7. 2015 23:02

Nikkor 17-55/2,8 je nad cca 50mm na plnou trochu měkčí, 50ka tu na f/2,8 bude určitě ostřejší. Bokeh podle toho, jakou 50ku máš. Nová AF-S 50/1,8 G má bokeh celkem příjemný a jednoznačně lepší než 17-55, AF 50/1,8 D naopak velmi bídný a horší než 17-55.
...Jinak 17-55/2,8 je velmi ostrý na plnou díru do cca 48 mm, optimum je na f/4-5,6. Mnohem lepší je nablízko než na dálku, takže se hodí spíš na focení lidí než na krajinu. Taky má nějakou optimalizaci na bokeh, která vede k nezvyklému chování hloubky ostrosti - u většiny objektivů máš delší pole ostrosti za rovinou zaostření, ale tady je to před ní. Na krajinu je tedy třeba ostřit mnohem dál než třeba s 16-85 VR, abys měl ostré vše odpředu dozadu, dof kalkulátory nefungují. Pak je tu taky zklenutí obrazového pole, které je při špatně zvoleném zaostření vidět i na krajině - ostrý střed a měkké kraje, přičemž tenhle objektiv při správném použití umí být rovnoměrně ostrý v celém poli. Ale chce to zkušenost, pro krajináře je 16-85VR předvídatelnější a jednodušší na obsluhu, na f/8 je ostřejší a má lepší antireflexní vrstvy. Výhodou 17-55 je poměrně malá min. zaostřovací vzdálenost, takže detaily kytek a podobně v pohodě a s celkem hezkým bokehem. ...Čili takhle: 17-55/2,8 dělá na zoom moc hezký fotky - barvy, kontrast, bokeh, lepší DX sklo tohoto typu nenajdeš, i díky profi AF motoru, pokud je záměrem fotit lidi a detaily. Na krajinu bych bral jiný sklo.

-- 29. 7. 2015 23:07 --

...Já svůj 17-55/2,8 používám převážně na f/2,8 a spokojenost.
https://www.flickr.com/photos/dolgor/11 ... ateposted/
https://www.flickr.com/photos/dolgor/11 ... ateposted/

-- 29. 7. 2015 23:08 --

https://www.flickr.com/photos/dolgor/11 ... otostream/
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marty64 31. 7. 2015 02:23

dobrý den,
můžu se připojit ?
k tomuto nebo k D7200 (plánuji nyní koupit)

uvažuji o 18-200 VR, co si o tomto objektivu myslíte ?
je v rozsahu 18-55 stejný jako dx kit, anebo je to naprosto něco jiného, je dobrý a akorát
není světelný, takže dokoupit něco pevného na portréty,

uvažuji o kopi za účelem na cestování a focení přírody na cestách, na portréty a věci, kde jde o světelnost a bokeh, bych si připravil jiný

dík
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 31. 7. 2015 08:25

Mám teď 7200 a k němu Sigmu 18-200 Contemporary. Hledal jsem objektiv na cesty, se kterým vyfotím všechno bez potřeby vyměňovat objektivy. Tahle sigma, má menší rozměry i hmotnost oproti Nikonu a navíc má mnohem lepší výstup, je to v současné době podle mě nejlepší univerzální sklo v tomhle rozsahu. Jenomže to tělo má na mnohem víc a tenhle univerzál., resp. žádný univerzál nebude produkovat nikdy tak precizní fotky jak pevný skla, příp. skla s menším rozsahem.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 31. 7. 2015 08:45

Poviem asi tolko, ze ked ma ta Sigma 18-200 contemporary podobny vystup ako 17-70 contemporary, tak potes panbuh.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 31. 7. 2015 10:00

Nikon 18-200 se moc nevyplati, fotil jsem na D7100 s tou druhou verzi a... je to proste setak, na 200 mm a plnou diru se neda mluvit o ostrosti
qwerts
Návštěvník

Předchozí stránka