Doladenie AF

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl_2 21. 11. 2015 14:21

doplnim este pemara:
mam zakupeny Reikan Plus a ked som si testoval vsetky moje skla, mal som fotak na stative, max.utiahnutu hlavu, na haku zavesene zavazie, vytlaceny Reikan tercik na atramentovej tlaciarni (na laserovej sa viac leskne farba, co nie je dobre), mal dost svetla v izbe...kazde opakovane meranie malo ine vysledky.
raz mi vyhodnotil Reikan vyslednu korekciu -4 a potom zasa aj +6. myslim si,ze je to aj tym, ze pri Nikone nefunguje AUTOMATICKA zmena microadjustment a musim vzdy tukat pri kazdom zabere na stative do fotaku a menit tu korekciu rucne pocas testovania.
cize na Nikon fotakoch to je naprd, na Canone to meni automaticky Reikan sam.

predtým som si vzdy zistoval presnost ostrenia tak,ze som robil ten isty postup ako s Reikan, ale vysledne fotky som si sam vyhodnotil v ZONERI postupne vedla seba v 1:1 zvacseni a podla tej najostrejsej som zvolil korekciu v menu fotaku a VZDY som mal dobry výsledok pri foteni vo finale :)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 11. 2015 14:43

Ten chybějící automatický microadjustment mi také velmi chybí, asi i proto na tom stativu tolik záleží, závaží nedávám, ale ověřil jsem si, že při změně korekce AF se mi obraz nehýbe (vyfotil jsem si dvakrát stejný bod a ověřil, zda se nehnul), ale něco dělá i to mini chvění stativu, chce to před potvrzením připravenosti nechat stativ "ustálit".

Reikan doporučuje i třeba přelepit hledáček, hodně záleží na nastavení. Další vliv má barva světla a pravidelnost osvětlení, kolikrát se stane, že se změní denní osvětlení a že to výsledek trochu ovlivní.

Další vliv má i vzdálenost od fotografovaného cíle, to je ale jasné, to je fyzika.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod JSP070 21. 11. 2015 15:12

Takze si naladite AF na super pevnom stative za idealneho svetla s predsklopenim zrkadla, dialkovou spustou s oneskorenim, lebo inac presne nezaostri a potom v reale fotite ako???
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 21. 11. 2015 16:02

JSP070: Tak nějak.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 21. 11. 2015 16:09

JSP070 píše:Takze si naladite AF na super pevnom stative za idealneho svetla s predsklopenim zrkadla, dialkovou spustou s oneskorenim, lebo inac presne nezaostri a potom v reale fotite ako???

:D 8-D
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 21. 11. 2015 16:20

No tym naladenim sa odstranil zadrhel techniky a potom uz vieme, ze problem pri zlom zaostreni nie je vo fotaku a objektive ale v obsluhe ;-)
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 21. 11. 2015 16:40

metatron - jj, tak nějak. :D :tleskani

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 11. 2015 16:48

Odchylka od správného zaostření je statistická veličina, která má určité rozdělení pravděpodobnosti. Test dobré shody (taky Pearsonův chí-kvadrát test) je pak metoda matematické statistiky, která umožňuje ověřit, zda má náhodná veličina určité předem dané rozdělení pravděpodobnosti. Pokud si dáte tu práci, tak zjistíte, že odchylka od správného zaostření má tzv. Gaussovské nebo jinak také nazývané normální rozložení.

To nám umožní dosáhnout vysoce přesného nastavení při maximálně nízkém počtu měření, pokud v době měření omezíme všechny ostatní nerelevantní vlivy, tj. nastavujeme za předpokladu "ceteris paribus". Pokud bychom ostatní vlivy nechali (vratký stativ, foukající vítr, ISO, teplotu světla, ...), dosáhneme po adekvátně zvýšeném počtu měření stejně přesného výsledku.

Opačně, máme přesně nastavený AF a nepříznivé vlivy, dosáhneme při přesně nastaveném AF statisticky nejlepší výsledek ze všech možných, na srovnatelný výsledek s výsledkem za ideálních podmínek budeme potřebovat adekvátně (limitně až k nekonečnu zvýšený) počet opakování.

Odchylku od ideálních podmínek nebo od Gaussovského rozdělení lze statisticky spočítat, například pomocí t-testu, jednovýběrovým nebo i vícevýběrovým výpočtem.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod metatron 21. 11. 2015 17:43

Pemar snad dovoli aby som to zhrnul jednou vetou: Je k..va dobre mat presny AF... :-D
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 11. 2015 18:06

pemar píše:Tohle je důvod, proč bych nechtěl zrcadlovku bez možnosti doladění AF.

Ja bych zase nechtel zrcadlovku, kde vubec musim jakoukoliv kalibraci AF resit. Coz je duvod, proc se Puntikovi "smeju" vzdycky, kdyz absenci MA vytasi pokazde, kdyz prijde rec na koupi levne zrcadlovky. Na micro adjustment jsem u sve D700, ktera ma nalitano 160K cvaku a na ktere se vystridaly ruzne Nikkory, Sigmy, Tamrony a dokonce Zeissove ci Samyangy pres potvrzujii indikaci, dosud nesahl. Nebylo treba.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 11. 2015 18:52

Mně se na té tvojí D700 líbí, i jak mu funguje countinuous AF, drží AF bod jako přibitý a reaguje rychle. Já jsem to potřeboval jen jednou, když jsem fotil micinu skákající do bazénu a fungovalo to u D7100 vcelku dobře, kdybych to potřeboval častěji, řešil bych, jak to lépe nastavit v nastavení AF, od zakoupení jsem na tohle nastavení nesáhl.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod JSP070 21. 11. 2015 19:51

Mne to sledovanie objektu na D7100 nejako nefunguje. Skusal som to na leteckom dni a neudrzalo to tmave lietadlo na sivej oblohe. Ostriace body skakali uplne nelogicky. Je fakt, ze som to skusal iba raz a ci sa to da nastavit v menu neviem.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 21. 11. 2015 20:38

vplyv na kvalitu ostrenia v pohybe ma viac poloziek vo fotaku:
AF-C priority selection (Release/Focus) - prednost pred rychlym zaostrenim alebo presnym zaostrenim
Focus tracking with lock-on (1 Short/2/3 Normal/4/5 Long) - ako dlho ti bude drzat zaostrenie
Number of focus points (11 points/51 points) - cim viac AF bodov, tym presnejsie predavanie informacie o zmene pohybu

dalsi vplyv ma nastavenie sposobu AF-C ostrenia na fotaku cez rollery/tlacidlo AF:
S - sam si vyberiem bod kam bude fotak ostrit
Aut - automaticky si fotak vyberie kam chce ostrit
d9 - vyberiem si jeden bod ktory ma prioritu ostrenia ale fotaku pomaha dalsich 8 bodov okolo
d21 - vyberiem si jeden bod ktory ma prioritu ostrenia ale fotaku pomaha dalsich 20 bodov okolo
d51 - vyberiem si jeden bod ktory ma prioritu ostrenia ale fotaku pomaha dalsich 50 bodov okolo
3d - automaticky si fotak vyberie kam chce ostrit na farbu a dalej objekt sleduje
Grp - sam si vyberies skupinu 3 bodov na ktore bude fotak prioritne ostrit

ja fotim na AF-C (Focus priority), S, Focus tracking with lock-on 2, Cl (Continuous low-speed na 4). vsetky fotky mam ostre tak, ze zaostrim na objekt v pohybe do pol spuste a stlacim spust a drzim a urobim 4 fotky v serii panningom (v ramci reálnych moznosti rychlosti SWM motora v objektive/kontrastu na sledovanom objekte)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 21. 11. 2015 21:05

Ja to chapem inac. Pri 3d trackingu si nevybera fotak kam chce ostrit. To mu poviem ja a AF sa snazi drzat dany objekt zaostreny. Ostriace body sa rozsvecuju podla toho ako sa pohybuje dany objekt. Ked zaostrim nejaky kontrastny objekt a pomaly hybem fotoaparatom, tak to funguje. Ale ked som to skusal na leteckom dni, rozsvecovali sa mi body uplne mimo objektu ktory mal byt zaostreny. Pritom objekt bol v oblasti pokrytej af bodmi a nic rusive v zabere nebolo.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Iamc00l 21. 11. 2015 21:15

Nikon 50 1.4 je plastová sračka, neni z karbonu, titanu atd, to je důvod proč stačí malý náraz někde a hned se nějaký člen posune o pár mikrometrů a v nějakým D7200 s mnoha megapiksely a odstraněným AA filtrem to hned někde neni košér, neostrý, nebo blbne nějaké clonové číslo . . prostě plastový krám, lehký a nic jiného, poblitý design . . jo stará kovová krása i design je ta tam, podivejte se na Pentax jak vypadá moderně
Iamc00l
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka