Bych trošku pozvedl toto téma.
O této sigmě uvažuji již delší dobu jako o základním objektivu na D90 v budoucnu na D7100. Chci jí na reportáž - oslavy svatby. Rozsah je OK, chci jí dopnit nějakou 85tkou. Zaroveň jí vyměním za starší 50 1,8D, tam nevidím problém.
Průšvih je, že bych se musel zbavit Nikona 18-105 který ke své spokojenosti používám na vše. Jen mu chybí světelnost a tak fotky na 17-50mm nevypadají jak by vypadat mohli, byť 2,8 na DX je furt slabota

Nikon 18-105 má v rozsahu 20-35 v podstatě f/4 tedy o 1EV horší světelnost, 35-50 už to dělá teměř 1,5EV. To je s ohledem na D90 poměrně dost z hlediska šumu. Jak by vypadalo podání na 24mm f/4 vs f/2,8 si ne úplně dokáži představit, předpokládám že by tam posun byl ale těžko se mi to vyzkouší.
Nikon oproti tomu kontruje ostrostí kterou zase využiji na krajinu. Ať jsem pátral jak jsem pátral vždy mi na všech testovacích obrazcích přišel poměrně výrazně ostřejší. Sám jsem s jeho ostrostí vzhledem k ceně také spokojen. (narozdíl od Pemara, asi mám lepší kus

)
Moje otázka je taková spíše do pranice.
1) Vyplatí se z hlediska zisku světelnosti tratit na ostrosti? Spíše než o testovací obrazce by mě zajímalo reálné zkušenosti, prostě jestli i přes to že sigma bude méně ostrá, bude pořád dostatečně ostrá. Jde hlavně u krajinu kde se pohybuji u tisku kolem 200dpi, tedy per pixel ostrost mě tolik nezajímá, byť samozřejmě platí přímá úměra.
2) Kašlat na sigmu, nechat si 18-105, prodat 50D a koupit kombo 35 Dx a 85 1,8D cenově to vyjde asi na stejno, neřeší to ale světelnost na širších ohniscích.
3) sehnat někde starší FX 24 1,8 od sigmy, moc jí neznám ale mělo by to pro mě být poměrně užitečné sklo, ovšem za cenu že by mi zbylo jako portrétní jen 18-105 na dlouhém konci. Dalo by se eventuelně doplnit 50 1,8G
4) Vymenit D90 za D7100, což je nejdražsí varianta, a nejlepší z hlediska krajiny a šumu, jenže krajina mi nepřinese žádný chechták, AF mi na D90 stačí a je poměrně zachovalá, takže byť samozřejmě bych chtěl lepší snímač, rozum říká vraž to co máš do skel.
Cenově se pohybujeme někde mezi 6-10tis což vím není moc. Nápady uvítám, prostě bych teď mohl něco vrazit do focení a rád bych aby mi to přineslo nějakou hmatatelnou změnu. Rozsah ohnisek se mi pohybuje převážně mezi 18-35 s občasným výletem při přiblížení (report) a pak portréty na delším konci kde teda využívám 501,8D ale sympatičtější je mi až 85mm ohnisko, nicméně i s 50mm se dá fotit