Ostřící vzdálenost - stará Sigma 17-70mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pan Kája 5. 2. 2015 23:18

Zdravím, mám doma starší kus Sigmy 17-70mm macro bez optické stabilizace z druhé ruky, bajonet Canon. Brzy mi spadl tak nešikovně, že se prohnul válec, ale po domácí opravě vše fungovalo. Nevím jestli je to tím, ale překvapil mne rozsah ostřící vzdálenosti. Automatika funguje relativně normálně (od určité vzdálenosti na bližší objekt nezaostří), ale při manuálním ostření lze zaostřit v podstatě na nulovou vzdálenost. Přesto objektiv nemá problém zaostřit na nekonečno..tedy jako by rozsah nebyl posunutý, jen rozšířený.

Setkal se někdo s něčím podobným?
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cz.charlie 6. 2. 2015 00:55

Tedy zlepšení objektivu třísknutím o zem? " :-)
cz.charlie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pan Kája 6. 2. 2015 03:10

Svým způsobem :) Možné je, že tak fungoval už dříve. Původní majitel se s ním zjevně nepáral, cena tomu odpovídala... a nehoda se přihodila hned na prvním pořádném výletu. Spadl tak nešikovně, že narazil na špičku betonového kvádru a malá promáčklina (pár mm v průměru) znemožnila zasunutí objektivu, jinak fungoval OK, jako nehodou. Optické elementy asi výrazněji zasažené nebyly.
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 6. 2. 2015 11:58

Ten objektiv jsem před lety měl a co si pamatuju, opravdu dokázal ostřit skoro od přední čočky- akorát potom byly optické vady tak silné, že bylo lepší o několik cm couvnout a dohnat zvětšení výřezem.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.No64 12. 2. 2015 00:20

takhle uz to nejspise bylo jiz predtim, vada kusu, Sigma 18-50 co mam tak taky ostri ,,vice" nez je v manuale uvedeno (na blizko)
oni uvadeji nejspise nejakou hodnotu ,,nejmensi spolecny nasobek" nebo neco tak v tom smysle, ze odtud je kresba na vsech clonach prijatelna a podani alespon dobre, Sigma 17-70 se delalo tusim vice druhu, jedna ma oznaceni ,,makro" a ta co tento napis nema, tak se da take prilozit velmi blizko k predmetu ( stara 18-50 to presne takhle ma, novejsi verze s USM ma napis ,,makro")
pokud to budes chtit dat do servisu na serizeni, tak pry je to lepsi poslat do Vidne, zaplatis jen o neco vice a objektiv dostane dobrou peci, v CR serise budes mit stesti kdyz se na tvem objektivu bude skupina ucnu zaucovat jak se v tom vrtat . . to uz si to rozebrat radsi sam. .
Dr.No64
Návštěvník