Zdravim mistni diskutery a rad bych se zeptal na Vase zkusenosti, nejlepe realne, pri porovnani techto dvou objektivu.
Tamrona se stabilizaci mam asi rok. Velmi dobry objektiv, ktery mne velmi prekvapil svou kresbou(dle me zkusenosti lepsi nez verze bez stabilizace), velmi ostry i na plnou diru a stabilizace obraz doslova zmrazi. Predcil vsechna ma ocekavani.
Nedavno jsem poridil origo 17-55 od Nikonu. Bohuzel jsem nemel moznost poradne otestovat, nicmene po primem srovnani techto objektivu jsem velmi rozpacity. Zde jsou moje poznatky:
-Ostrost - na stredu cca stejna na plnou diru, pri zacloneni remiza. V krajich lepsi Tamron, po pricloneni se srovnava (cekal bych opak!), na krajinarske clony se mne zda lepsi Tamron
-Rychlost ostreni - zde je lepsi nikon, ale pouze mirne, Tamron prilis neztraci a nikdy pro mne nebyl pomaly. Tamron je hlucny, nikon to je sepot kvetin a neotaci se predni clen
-Vinetace(falloff) - lepsi Nikon, pri mirnem zacloneni nastejno
-Chorom. aberace - velmi podobne, temer nepozorovatelne
Nikon je velky, tezsi. Kvalitne zpracovany a kdyz jej drzim, citim z nej solidnost. Ma rychle ostreni, lehci chod zoom prstence. Zpracovanim je top. Tamron je lehci, je plastovejsi, ale zpracovani je velmi slusny. Zoomovaci prstenec je tuzsi. Velkou vyhodou je stabilizace, ktera je velmi ucinna. Ma kovovy bajonet a nema utesneni(nemyslim, ze by mne to vadilo, v desti a prachu moc nefotim)
Celkove musim rict, ze jsem od Nikkora cekal vice a krom o neco malo rychlejsiho ostreni a zpracovani mam pocit, ze Tamron dela lepsi foto. Potvrzuje to i toto srovnani, ktere vychazi i mne v podstate stejne:
http://kenny-ng.blogspot.cz/2010/02/nik ... -50mm.html
Asi si Tamrona necham a Nikkora prodam i kdyz nerad. Prijde mne, ze original je opravdu pro profiky, kteri jej potrebuji na reportaze, potrebuji 100% autofocus, vydrz. Ale asi jsou co do obrazove kvality lepsi volby, coz mne hrozne prekvapuje, protoze 17-55 jsem kupoval s tim, ze si polepsim!
Jinak telo mam D7100 a krom techto jeste mohu srovnat s(mam je): nikon 12-24/4, nikon 35/1.8 nikon 40/2.8, nikon 50/1.8, nikon 70-200/4, takze ten Tamron je trochu krok z5 co se konstrukce tyka, ale po opticke strance si s temi ostatnimi moc nezada.
Mate moznost podobneho srovnani? Dle recenze jsem ocekaval zcela jine vysledky, ale mozna mam extremne povedeneho Tamrona, diky kteremu uz moc ta pevna skla ani nepouzivam...
Take je zajimave, ze pri nasazeni Tamrona mam pri foceni na prioritu clony delsi casy nez u Nikona 17-55(coz by mohlo potvrzovat tvrzeni myslim Petra Lunaka, ze Tamron neni 2.8, ale trochu "tmavsi", i HO se mne zda o neco vetsi).
Je mozne, ze je nejakym zpusobem Nikon zastaraly, kdyz byl vydan v roce 2003? to, ze nedokaze vykreslit 24mpix neberu jako argument, D7100 vsechny moje objektivy nabrousil, at to byla prvni 18-105 ci vyborna 70-200/4. (Viz. clanek na Digimanii, kde srovnavali kresbu na 24mpix D5300 bez AA a D7000 s 16 mpix.)
Povazuji za nepravdepodobne, kdyz muj 12-24/4 vydany v podobnou dobu na D7100 exceluje.
Klonim se k tomu nechat si Tamrona a Nikona strelit. Jinak objektivy jsou serizeny na BF/FF, takze tady problem nebude. Diky za vase nazory a jsem zvedav, co vy na to.