Nikkony 35mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chel 14. 11. 2014 22:39

Me je jedno jak mi to hodnoti nejaci lide. Ja ty fotky delam pro sebe a mam z nich radost. Ta 35 je proste nejlepsi a predpokladam ze uz to vi vsichni snad az na tebe vegane.
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vegan 14. 11. 2014 23:33

Co to je za osobni injektivitu tohle ?

pisu snad nekde, ze ne ?

pisu, ze kdyz sem davas fotku a okomentujes to slovy

Mam sigmu 35/1.4 a je to uzasne sklo. Fotim jen jim.

nasledne se ti dostane byt subjektivni, avsak velmi vecne krytiky od FotoABC a ty reagujes slovy:

k tomu neni co dodat .. my tu mluvime o objektivu a ten trol tu zacne rozebirat mou fotku

cims opet na nekoho utocis a nazyvas ho trolem, na to ti odepisi, ze pokud to mela byt ta fotka k hodnoceni kvality objektivu tak je to trosku mimo diky male velikosti, tak zase utocis...

nabizi se tedy otazka proc sem tu fotku davas, o kritiku nestojis, na ukazovani kvalit objektivu je to mimo tak proboha proc ? aby te vsichni poplacali po ramenou a rekli ti jak skvelou fotku si udelal OK take pristup, pak se ale nikdy neposunes dal.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 15. 11. 2014 10:27

Obrázek
vegan píše:Je pravda, ze fotka take neni salek meho caje, ale je to vec subjektivni a je jen na autorovi, aby byl s dilem spokojen/nespokojen, nic mene to s tou rozdilnou teplotou svetel a barev beru jako nejvetsi - teto fotky a kdyby pozadi v pokoji bylo trosilinku tmavsi myslim si, ze vysledek by subjektivne na mne pusobil o dost lepe. Kazdopadne na hodnoceni kvality objektivu je tato fotka lehce nevypovidajici z uplne jineho hlediska a tim je rozliseni preci jen 1800x1200 je dost male rozliseni na studovani detailu.

chel píše:Pokud chce nekdo videt velke fotky sigmy tak myslim ze je tu spousta jinych zdroju. Jako momentalne nejlepsi 35 na trhu jich bude urcite velke mnozstvi.

vegan píše:Ale pr to jsem to preci nepsal, psal jsme to proto, ze jako argumentacni fotka ke kvalite skla je proste mala, takze se logicky nemuzes divit hodnoceni kvality v jinych smerech :)

chel píše:Me je jedno jak mi to hodnoti nejaci lide. Ja ty fotky delam pro sebe a mam z nich radost. Ta 35 je proste nejlepsi a predpokladam ze uz to vi vsichni snad az na tebe vegane.

Vegane ty mi chces rict ze se mame na zdejsim foru ridit, ze pokud sem nekdo postne fotku k nejakemu sklu, tak musi byt full kvalita, jinak muzou lide rozebirat co na te fotce je a jak je udelana a vubec to nemusi mit nic spolecneho s tematem o kterem se mluvi ano? To znamena pokud u skla Zeiss xxmm nekdo postne cokoliv z webu (neni full kvalita, 500px, facebook, flickr, atd) Tak se diskuteri muzou klidne vrhnout na rozebirani obsahu ktery nema nic spolecneho s kvalitou objektivu. A tim ze tu bude velka kvalita 24Mpx se zabrani v komentovani obsahu misto ostroti atd?
Mylim se?
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 11. 2014 11:20

Já to vidím tak, že tady na fóru je málokdo schopen hodnotit sklo a abstrahovat přitom od toho, co je na fotografii.

A je tu mnoho těch, se cítí být povoláni hodnotit fotografie a s gustem zkritizují jakoukoli fotografii (a až na výjimky bez toho, aby byli schopni udělat srovnatelnou nebo lepší), případně to okoření osobním výpadem.

Současně jsem toho názoru, že adorování Sigmy 35mm se do vlákna o Nikonech 35mm moc nehodí a že chel dělá Sigmě 35mm medvědí službu, protože při jeho typu zpracování má nejeden fotograf problém poznat, jak technicky kvalitní nebo nekvalitní byla původní fotografie. Vím přitom, že Sigma 35mm je výborná a nový Nikon 35/1,8 G ED není až na výjimečné situace lepší .
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 11. 2014 12:06

pemar píše:Já to vidím tak, že tady na fóru je málokdo schopen hodnotit sklo a abstrahovat přitom od toho, co je na fotografii.

Osobně se domnívám, že je tomu naopak. Jenže na malém snímečku toho (kromě šumu) příliš hodnotit nelze, podání barev má na monitoru každý většinou jiné (o mobilu ani nemluvě) a tak se hledá, čím utřít autora. No nejlépe třemi slovy - je to cvak. :-)
Další věc, proč nehodnotit ((obecně) techniku je ten, že buďto nevíme jaká byla použita a také že ne každý - byť z výtvarného hlediska výborný autor - má na Otuse. Takže většinou - lépe mlčet. :-)
Samozřejmě toto vlákno má své zadání, takže...... ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 15. 11. 2014 12:09

chel píše:Pokud chce nekdo videt velke fotky sigmy tak myslim ze je tu spousta jinych zdroju. Jako momentalne nejlepsi 35 na trhu jich bude urcite velke mnozstvi.

Ale jo aby to neskoncilo flamem (ktere mam tak rad ;) ) pridam 100% crop bez uprav a doostreni. Nikon D600 clona f/4 sigma 35mm

-- 15. 11. 2014 12:17 --

vegan píše:pisu, ze kdyz sem davas fotku a okomentujes to slovy
Mam sigmu 35/1.4 a je to uzasne sklo. Fotim jen jim.

nasledne se ti dostane byt subjektivni, avsak velmi vecne krytiky od FotoABC a ty reagujes slovy:
k tomu neni co dodat .. my tu mluvime o objektivu a ten trol tu zacne rozebirat mou fotku

cims opet na nekoho utocis a nazyvas ho trolem,

vis co je vtipne? Ze jsi tu nedal co o te fotce v tematu "Nikkony 35mm" napsal trol. Ja to napravim.
sleduj.
FotoABC píše:chel: ten obrázek na mě nedělá dobrý dojem. Vidím tam dva hlavní motivy - tu slečnu/nevěstu a to zátiší s oknem, lustrem, vázou. Ty dva hlavní motivy se perou o pozornost. Slečna trumfuje tím, že je v hloubce ostrosti. Zátiší trumfuje tím, že je nasvícené, zatímco na slečnu dopadá zbytkové světlo a studený stín. Zátiší trumfuje tím, že je příjemné, zatímco slečna se tváří jako odložená, znechucená, vystrašená, naštvaná ve stressu. Slečna je blíž a dominuje, zátiší má zase příjemnější barvy. A hlavně oba dva motivy k sobě nějak nepasují. Divák si říká, že fotograf tím chtěl něco vyjádřit. Ale co? Pohozená nevěsta, která nestihla obřad? Nevěsta, která čeká, až se ožralý ženich vrátí ze svatební hostiny? Nevěsta, která je něčím znechucena? Třeba že ženich nemůže?
Možná je to příběh a Puntík by ho dovyprávěl, já jsem spíše rozpačitý.

On vubec neresil sklo. Neptal se na crop, nechtel velkou fotku, neptal se na clonu ani fotak jakym to bylo foceno .... Co si mam o tobe myslet pokud takhle ohybas fakta a nedodal jsi celou pravdu ktera se nachazi na minule strane? viz tve citaty a reakci?
Přílohy
VVF_5628-as-Smart-Object-1-crop.jpg
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vegan 15. 11. 2014 17:16

Chel, hod se do klidu, myslim, zes to zbytecne vyhrotil tod cele.

Kdyby si sem na zacatku postnul fotku v plnem rozliseni pravdepodobne ti nikdo nerekne ani popel, dal si ji sem v malem rozlisku, ze ktereho se o objektivu dozvis 0,000nic, muzes s tim polemizovat ale je to tak, aberaci, mikrokontrast, dokonce ani ostrost se poradne proste s nahledu nedovis. Proto ti to napisi jeste jednou, nemuzes se pak divit, ze ti to lide zacnou krytizovat z uhlu pohledu obsahove kvality fotky jako takove a to jak jsem psal jinde je vec +/- subjektivni, muj salek caje to neni napsal sem proc, FotoABC take napsal proc, takze o trolovani typu "je to skarede." nemuze byti rec.

Ani Ja a asi ani FotoABC totiz z jineho hlediska tu puvodni fotku hodnotit nemohl, proste to neslo, kvalitu objektivu tam vazne nevykoukas.

Neber si to osobne, je to zbytecne a ja tim smerem neutocim, beru to tak jak to beru u sebe, kde je mi jedno co si druzi mysli o me praci jestli je spokojeny zakaznik a ja sam, tak mi to staci, proto pokud si s fotkou spokojen ty a tvuj zakaznik je to OK a dal to neres vzdy se nekomu libit bude a nekomu ne pokud to neni uplny odpad, priste to sem prdni v plnem rozlisku at se muze diskutovat k tematu a budes mit pokoj :)
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 11. 2014 22:03

Kolega má Sigmu 35/1,4 Art a Nikon 28/1,8G. Z celkem nepochopitelných důvodů si koupil i nový Nikon 35/1,8G ED a k mému mírnému překvapení je nadšen. Obrazová kvalita je v rozmezí 1,8-11 srovnatelná se Sigmou, dá se fotit blízké předměty, Nikon lépe fotí v protisvětle, než Sigma a Nikon je o hodně lehčí, než Sigma, zaostřuje přitom bez jakýchkoli problémů a i aberaci považuje za snesitelnou.Já jsem ten nový 35mm Nikon měl v hledáčku, jen se mi zdá, že vinětace a aberace by mohla být lepší a když už, 28mm mi připadá jako zajímavější ohnisko.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod reign 16. 11. 2014 00:11

Chtělo by to ekvivalent na DX, tzn tak 23mm, ale nechci vidět cenovku při f:1,8 - na plnou díru do kapsy. Ty širokáče jsou největší důvod k migraci na FF. (kdyby Sigma Art 18-35/1,8 ostřila bez problémů... nebyly by rybniky)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 16. 11. 2014 00:39

ok vyreseno .. no problem.

-- 16. 11. 2014 00:53 --

reign píše:Chtělo by to ekvivalent na DX, tzn tak 23mm, ale nechci vidět cenovku při f:1,8 - na plnou díru do kapsy. Ty širokáče jsou největší důvod k migraci na FF. (kdyby Sigma Art 18-35/1,8 ostřila bez problémů... nebyly by rybniky)

A co teprve jako duvod k migraci na MediumFormat ;)
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 16. 11. 2014 06:25

reign píše:Chtělo by to ekvivalent na DX, tzn tak 23mm, ale nechci vidět cenovku při f:1,8 - na plnou díru do kapsy. Ty širokáče jsou největší důvod k migraci na FF. (kdyby Sigma Art 18-35/1,8 ostřila bez problémů... nebyly by rybniky)

Fuji dělá na APS-C objektiv 23/1.4 a stojí dvacku, ekvivalent pro DX (typicky nižší kvality, protože DX ;-) ) se světelností 1.8 by neměl být problém... kdbyby ho opravdu někdo chtěl vyrábět.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 16. 11. 2014 07:26

Pokud by Vás to zajímalo, tohle je nový Nikon 35/1,8 G ED na D810 (f/7,1, ISO 200):

https://www.flickr.com/photos/robertlyl ... 67/sizes/l

f/4, ISO 64, 1/60s:

https://www.flickr.com/photos/robertlyl ... 31/sizes/l

D610, f/2, ISO100:

https://www.flickr.com/photos/42028424@ ... 1/sizes/k/

Nikon D810, ƒ/5.6, 1/125, ISO 64:

https://farm4.staticflickr.com/3930/154 ... 95da_o.jpg

Nikon D600, ƒ/1.8, 1/125, ISO 160:

https://farm6.staticflickr.com/5583/147 ... 5286_o.jpg
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod reign 16. 11. 2014 10:34

T-lama : nejlepší širokáč od Fuji je X100s :-) škoda, že nedělají levnější 23/1,8 - jistě právě kvůli existenci výše zmíněného foťáku, to už by si ho nikdo nekoupil.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 11. 2014 12:29

mimochodem, nejlepší širokáč od Nikonu je Coolpix A, momentálně za 13k do vyprodání.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lennyl_2 16. 11. 2014 17:48

Premýšlal som, aké sklo kúpiť na D750, keď už som mal 20/1,8G a 50/1,8G.
Nikkor 35/1,4G je pre mňa zbytočne drahý, Sigma 35/1,4 ART zasa dosť veľká/ťažká, Nikkor 35/1,8G - nad tým som nakoniec asi najviac premýšlal...

...kúpil som nakoniec radšej "širší" Nikkor 28/1,8G, nech mám medzi 20mm a 50mm použiteľnejšie ohnisko...a neľutujem
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka