svelnost objektivu

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod davemod 31. 10. 2014 09:57

Dobrý den, co všechno se započítává do světelnosti objektivu? Přece nejde jen o geometrickou velikost paprsku světla při průchodusoustavou čoček? Musí tam být započtena i optická čistota skla. Když nasadím nějaký filt na objektiv taky se mi automatiky zvětší čas expozice?
davemod
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 31. 10. 2014 10:11

Světelnost F-stop je matematická (teoretická) hodnota, skutečné množství světla, které objektivem projde, se udává v T-stopech (a je samozřejmě menší, než světelnost) a pro běžné objektivy je výrobce nezveřejňuje.

Běžný UV filtr má propustnost třeba 96 % světla, tudíž je možné jeho vliv na světelnost zanedbat.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 31. 10. 2014 10:13

Úbytek světla při průchodu čirým filtrem je v řádech promile, pokud vůbec (tedy zcela zanedbatelný). V případě nasazení barevného, polarizačního, neutrálního šedého, či jiného filtru je pochopitelně expozice ovlivněna o určitou hodnotu danou pro ten daný filtr, na světelnost objektivu jako takovou to ale vliv nemá. A na funkci rostlináře už vůbec. :)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod davemod 31. 10. 2014 13:07

jasně uv filtr je široký 00 nic, ale ta optika přece už nějaké sklo je.
4mm rovného čireho čistého skla sníží propustnost o cca 10%, hodně seberou přechody mezi čočkami, pokovení MC a pod. To jsou desítky procent ztráty i u těch nejlepších skel.
Zajímalo by mě jestli je s tím počítáno. A jestli je ta světelnost uváděná u skel upravená o tuto hodnotu?

Jde mi o to že když vezmu 2 skla odlišné konstrukce, ale stejné světelnosti pči stejném ohnisku, je výsledný čas ve fotoaparátu dost odlišný...
davemod
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 31. 10. 2014 14:49

daj príklady fotiek toho istého.. sa mi to nezdá že by tam bol nejaký markantný rozdiel
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 31. 10. 2014 15:17

davemod: Jak už psal Martin Kozák, běžně se udává světelnost (F-stops) a měla by přibližně odpovídat pro expozici, se ztrátama ať už čímkoliv v konstrukci je to pak udáváno v (T-stops).
Není nic neobvyklého, že objektiv s udávanou vysokou světelností (třeba f/0.95) má vinětaci v celé ploše snímku a díky tomu se expozičně jeví třeba jako f/1.1 ...
U zoomů "s konstatní světelností 2.8" to pak může být třeba tak, že má na krátkém konci T2.7 a na dlouhém T3.1 .

Pokud u dvou skel v případě zaclonění na stejnou hodnotu (tedy ne na plnou díru) narazíš na výraznou odchylku, má jeden z těch objektivů (nebo oba) problém.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 31. 10. 2014 15:26

světelnost objektivu nemá žádnů sůvislost s filtrama, světelnost objektivu je u skla konstrukčně pevně daná, esli objektiv propustí méň světla k vůli nejakému filtru tak to nemá ze světelnosťů co dělat, dyž si na obj o F1,8 nasadím třeba sklo ze zvářačskéj kukle tož sice houno vyfotím ale enom díky temu, že nemám dostatek světla ale né g vůli temu, že by sa ně změnila světelnost objektivu, Meta p.s. sůhlasím z rostlinářem :-)
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gender.Bender 2. 11. 2014 03:59

tak nevim ale myslim si že u některých výrobců jsou odchylky, když vezmu Nikon jako ,,tovární etalon" na můj bajonet, tak Tamron 28-75 potřeboval o třetinu-polovinu EV přidat, aby to dělalo stejné snímky na stejné nastavení
Gender.Bender
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 2. 11. 2014 11:30

davemod: nedávno vyšel článek o tomhle tématu zde http://www.fotoaparat.cz/article/11442/1
Možná jsi ho četl. Mě se zdá pravdivý
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník