ZEISS

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 19. 6. 2015 22:46

Ty nepouzivas capture NX? Umi se velice solidne s aberaci, i tou v bokehu, vyporadat.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 6. 2015 00:00

Ať je to tu pohromadě
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 20. 6. 2015 04:45

Používám Capture NX-D a Dxo Optics 10, s normální aberací si to poradí, ale ten bokeh fringing se mi tím nedaří odstranit. Ono je to ne méně, než na 5% fotografií, ale podle Murphyho zákonu na těch, které se mi povedou.

Dělají mi to jen 2 objektivy, a jak jsem si všiml, ten Batis 85/1,8 to dělá také.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 21. 6. 2015 09:02

Včerejší moment: motocyklista ve stylovém dobovém oblečení si bere rukavice a nasedá na svůj stroj:

Obrázek

a gestem podpořen manželkou před jízdou na historickém motocyklu vyráží na jízdu Slunovratu, Dolní Břežany:

Obrázek

Krása je ukryta v detailu.

Zeiss Apo-Sonnar 135/2
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 21. 6. 2015 09:44

Pěkné fotky.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 21. 6. 2015 10:35

Pemar: pekneee, taketo foto uz seknu tvojej zostave ;-)
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 6. 2015 10:53

Obě fotografie jsou bez úprav, dokonce z jpegu, dnes se chystám je zpracovat z RAWu. Základní problém byl, že se mi neustále někdo motal do záběru, 135mm na APS-C je na podobné akce dost dlouhé ohnisko.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod .ce. 21. 6. 2015 11:02

..na prvej máličko ubrať doostrenie.Zrovnať na oboch wb a skúsil by som aj čiernobiele varianty.
.ce.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 6. 2015 16:03

.ce.: Děkuji za doporučení. Dnes jsem se k tomu dostal a zkusil doporučené úpravy, takto to vypadá z RAWu úplně bez doostření a po doladění WB respektive color renderingu na D7100:

Obrázek

takhle pak vypadá Fine Art konverze do černobílé:

Obrázek
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 6. 2015 19:38

pemar píše:Používám Capture NX-D a Dxo Optics 10, s normální aberací si to poradí, ale ten bokeh fringing se mi tím nedaří odstranit. Ono je to ne méně, než na 5% fotografií, ale podle Murphyho zákonu na těch, které se mi povedou.

Dělají mi to jen 2 objektivy, a jak jsem si všiml, ten Batis 85/1,8 to dělá také.

Jmenuje se to korekce axialni barevne aberace a je treba to manualne aktivovat. Jestli to umi NXD nevim, ten program letel po 5 minutach z disku a desim se doby, kdy jej budu muset zacit pouzivat.
JPEG:
Obrázek
RAW z NX2:
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 6. 2015 20:10

Tohle je úplně nejhorší případ, se kterým si neporadil žádný software, ani NX-D:

Obrázek

Jinak NX-D korekci axiální aberace také má, ale na tohle se ta korekce nechytá. Já jsem o NX-2 přišel při krachu harddisku a NX-2 mi nešlo znovu koupit, protože produkt se již neprodával.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 6. 2015 20:56

Tady se evidentne misi dva ruzne zdroje svetla, denni a umele, ale aberaci me napul barvoslepe oci jaksi nevidi.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 6. 2015 21:06

Já měl za to, že ta ošklivá tlustá linka nad střechami je aberace, respektive bokeh fringing, ale nástroj na odstranění aberace si s tím neporadil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 6. 2015 22:17

To nalevo podle me neni aberace.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod .ce. 22. 6. 2015 06:54

pemar píše:.
takhle pak vypadá Fine Art konverze do černobílé:

to je trochu šedivka.Chce to iné spracovanie.
.ce.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka