objektivy PENTACON

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod assaywolf 4. 9. 2014 19:22

Máte někdo zkušenosti s objektivy PENTACON Made in G.D.R. ? :-)
Vím, že se jedná o 30 let staré skla, ale mám po tátovi celkem tři kusy:

28mm f2,8
50mm f1,8
135mm f2,8

a objednal jsem si mezikroužek aby šel nasadit na Nikon, a dneska jsem to poprvé vyzkoušel a kupodivu jsou to docela solidní skla...

A jedna fotka co jsem ted večer cvaknul:
Obrázek
assaywolf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 4. 9. 2014 19:32

Nevim jak ta 28 a 50, ale tech 135mm je vice verzi s ruznym poctem lamel clony, jakou mas ty? ja mam 6ti lamelovou a uplnej zazrak to neni :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod assaywolf 4. 9. 2014 19:37

a jak to poznám ? ?
;-)
assaywolf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 4. 9. 2014 22:08

koukni na clonu kolik ma lamel :) 15ti lamelove rikaj bokeh monster :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 5. 9. 2014 02:41

28/2.8 někde mám a na 4/3 5Mpixelu byla dost bídná. Možná na FF, ukrutně zmenšit a doostřit jaxviň, nebo žít s tím podle formule "fotka nemusí být ostrá".
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Shoehardt R. 5. 9. 2014 09:40

podle me celkem dobra hracka na makro, mezikrouzky na m42 stoji par korun. tu 135/2.8 mam (6 lamel), prijde me celkem ostra, ale moc me nenadchl bokeh (oproti treba jupiteru 37A),
z 50 1.8 jsem videl taky pomerne pekny makra, sam ho mam ale s bajonetem praktica B, takze s nim mam zkusenost jen na kinofilmu. prisel mi pekne ostry, oproti treba heliosu. ale nechci srovnavat, kazdy z objektivu jsem pouzival na jinem tele, tak mozna byl problem i jinde, treba v (ne)zaostrovani, co ja vim..
Shoehardt R.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod blacksquare 5. 9. 2014 11:45

Hraním si se starými skly si projde snad každý.
Začíná to prvotním nadšením, ale málokomu to vydrží nějak déle :)

Široká skla nejsou moc použitelná, většinou nestačí moderním snímačům.
Skla kolem 50mm jsou hodně podobná napříč značkami, někdy mají zajímavé barvy či bokeh, ale co se týče ostrosti a dalších optických vlastností (kontrast, CA, odlesky atd.), i přes občasné ódy na fórech, to prostě není ono.

Skla kolem 130mm jsou občas velmi povedená a jejich moderní obdoby jsou už dražší než třeba padesátky, takže využití najdou.

Něco jiného je video, tam mají takové objektivy větší uplatnění.
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 5. 9. 2014 11:56

I kameramani chteji ostre veci ;)
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 5. 9. 2014 13:18

Chel, sklo které nemá na 20MPx, může v pohodě sloužit jako kamerové, pokud je jinak v pohodě. Obvykle ty 2Mpx na fullHD vykreslí. Je to ale individuální a potřeba pořádně zkusit. Žádná univerzální rada neexistuje. Sám používám staré Karlíkovy Zeisse a v pohodě. Je fakt, že třeba 28/2,8 Pentacon mě tedy vůbec neuchvátil.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod blacksquare 5. 9. 2014 13:46

Tak nějak jsem to myslel.
Nejen že jsou nároky na vykreslení u videa jiné, ale třeba zaostřování či práce se clonou je u starších objektivů pro video výhodou.

Pro focení to chce prostě vyzkoušet. Většinou to ale poslouží jen na hrátky s HO či jako dočasná náhrada, než se došetří na moderní AF světelné sklo. Nebo pokud je někdo hipster...:))
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod assaywolf 5. 9. 2014 22:13

nečekal jsem tolik ohlasů, já si to chtěl jen vyzkoušet, na focení třeba psů, to samozřejmě není, protože bych s tím nezaostřil ani jednu použitelnou fotku...
Kdybych ty objektivy neměl doma, tak by mě to ani nenapadlo to zkoušet, nějaké redukce a pak zkoumat jaký objektiv koupit/sehnat apod... :-)
Ale i tak přeji příjemnou debatu ;-)
assaywolf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 6. 9. 2014 04:47

http://www.ondra-uhlir.cz/2013/08/24/fe ... em-helios/

na fb jsou i skupny foceni starymi skly atp.
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 6. 9. 2014 08:59

Tedy jenom jsem nakoukl a douho jsem nevidel tak korektne strizliveho analytika jako je blacksquare. Tomu by meli platit, aby se tady pohyboval a kultivoval ty rozervany intelektualogeeky.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 6. 9. 2014 10:31

Radku tak jasne, na bezny foceni to snad nema v umyslu nikdo pouzivat, uz jen kvuli nemoznosti ostrit na nekonecno, ale kdyz uz nekdo ty skla ma v supliku, redukci koupi od cinanu za par korun, proc si s tim nepohrat :) On i ten zminovany ondra uhlir uz nektere ty stare skla zase prodava... mozna proto ze ty psy radsi foti s AF-S 300/2,8 a to umi taky hezky bokeh :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 6. 9. 2014 11:21

Jenže někteří manuální objektivy běžně používají - http://www.3dluvr.com/grid/ - a vůbec ne špatně. Masovka z toho určitě nebude, na druhou stranu je nesmysl MF objektivy zatracovat.
rodri
Návštěvník

Další stránka