Sigma 24-105 Art vs Nikon 24-120

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hadravam 3. 8. 2014 12:58

Který by jste pořídily.Mám Nikon 28-300 a chtěl bych něco lepšího.Je tato nová sigma lepší než Nikon 24-120?
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 8. 2014 13:03

Můj názor na zoomy podobného typu je, že to je velký kompromis.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod hadravam 3. 8. 2014 13:41

To samozřejmě je.Mám sigmu 50 1.4 Art nic se tomu nemůže z těchto objektivů rovnat, ale občas se hodí univerzální ohnisko.Myslím že Sigma s řadou art exceluje.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 3. 8. 2014 19:09

Nová sigma 24-105 mě moc nezaujala, není moc ostrá v rozích, má poměrně velkou distorzi a je dost těžká, 24-120mm od Nikonu má distorzi srovnatelnou, je o něco ostřejší do rohů, ze zmíněných bych rozhodně bral Nikon 24-120mm, jinak osobně bych se vyprd na oba a koupil Tamrona 24-70mm f/2.8 SP VC USD za srovnatelnou cenu a lepší obrazovou kvalitou, a v případě potřeby dělal na 105mm DX ořez. Záleží jaká ohniska preferuješ. Ono 28-300 a 24-70 jsou hodně odlišná skla... další možností je dokoupení 2 pevných skel k sigmě, tj. Nikon 28mm f/1.8 G a Nikon 85mm f/1.8 G ( alt. D ) a máš to nejlepší co můžeš za ty prachy mít. :-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 5. 8. 2014 09:10

DSC_7622.jpg
Toto je foceno na clonu f4 s touto sigmou.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 5. 8. 2014 12:46

však ve 2,5Mpx aby to nekreslilo :-) navíc monochrom, spíše by mě zajímala třeba fotka krajiny nebo architektury na 24mm v plném rozlišení D800 nebo D600. Takhle to (ne)kreslí :
F4 24mm http://www.megapixel.cz/data/imgs-sampl ... rt/002.jpg
F8 24mm http://www.megapixel.cz/data/imgs-sampl ... rt/017.jpg
líbí se ti tyto fotky? Jsou to sice fotky magapixelu, ale proč je nepoužít
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 8. 2014 12:54

Sigma je najlepsia z objektivov v tomto rozsahu, ale ma dost velke skreslenie a rohy nie su idealne - ak je to sposob, ako usetrit, tak fotograf nekupi zle :)
Edit: co sa tyka ostrosti, tak je Sigma 24-105 urcite lepsia ako 24-120 VR
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 5. 8. 2014 13:10

na delších ohniscích ano jinak ne, Nikon mi příjde kontrastnější jinak je prašť jako uhoď... je mnoho důvodů proč kdybych neměl na výběr a musel volit jeden z těchto tak bych volil N 24-120mm
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 8. 2014 13:20

Siroke ohniska su dost podobne, na velkom zoome je Nikon v strede mierne lepsi, ale Sigma ma zas lepsi okraj. Aberaciu ma Nikon skoro az extremnu oproti Sigme (ale s tym si nevedia dlhodobo rady - podobne je na tom kazde sklo Nikonu)
Cenovy rozdiel 730€ vs. 940€ je dost vela. Ale zas ...Nikon je utesneny a to moze rozhodnut :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 5. 8. 2014 14:19

Tak nikon 24-120mm aberuje hodně, sigma je na tom hlavně na delších ohniscích o parník lépe :-) sigma ale váží i o 175g více, k ostření bych měl taky větší důvěru k N 24-120mm, se sigmama jsem se natrápil dost, třeba 35mm f/1.4 ART mi už nesmí do baráku, týden jsem si hrál se SIGMA Optimization Pro a pořád to nebylo o.k. Utěsnění je další faktor, který se může hodit, toto ovšem musí fotograf posoudit sám. Osobně bych si raději v obchodě pečlivě vybral Tamrona 24-70mm f/2.8, nebo koupil N 24-70mm f/2.8 v bazaru :-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 5. 8. 2014 15:56

Tu Sigmu mám a je fakt výborná.Ostří bezchybně zpracování třeba proni Tamronu 24-70 úplně jiná liga.Ty obrázky z megapixelu jsem vyděl a Sigma dělá myslím ještě lepší ,tu kterou mám.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 6. 8. 2014 14:12

VencaD píše:se sigmama jsem se natrápil dost, třeba 35mm f/1.4 ART mi už nesmí do baráku, týden jsem si hrál se SIGMA Optimization Pro a pořád to nebylo o.k.

Co tam bylo tak spatne? Ja ji mam a jsem spokojeny ale treba neco nevidim. Nejake ukazky?
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 6. 8. 2014 14:19

Mám dost velkej odpad fotek a to mám korekci +6,+6,+7,+8.Musel jsem koupit USB dock a pořát to není ono.Když vyladím blízko zase nefotí na nekonečno.Tak asi tahle.Samozřejmě se bavíme o 50 art.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 6. 8. 2014 16:37

chel píše:
VencaD píše:se sigmama jsem se natrápil dost, třeba 35mm f/1.4 ART mi už nesmí do baráku, týden jsem si hrál se SIGMA Optimization Pro a pořád to nebylo o.k.

Co tam bylo tak spatne? Ja ji mam a jsem spokojeny ale treba neco nevidim. Nejake ukazky?

nepřesný AF byl dost mimo, to bys zaručeně poznal, měl jsem v ruce dva kusy jden byl totál a korekce se pohybovaly jestli si pamatuju +16, +17, +15 a pak nastal problém, když jsem měl korekci na nekonečnu na +16 ( alespoň myslím ) tak jsem měl fotky na vdálenost kolem 3-5 m ostré na nekonečnu ovšem značná neostrost, když jsem dal myslím něco kolem +7 tak nekonečno nádherné, nestrost ovšem kolem 3-5 m prostě mezi nekonečnem a cca 2m, dokonalé to bylo do asi 1,5m a pak na nekonečno, nebo zase tak do 3-5m... hrál jsem si s tím fakt asi týden a lepší než toto jsem z toho nedostal, mno a druhý kus byl zase o něčem jiném, usb dock jsem nepotřeboval na středový bod o.k., ale na jakýkoliv jiný špatné, hlavně vlevo. Oba jsem vrátil do obchodu a žádný jiný si již nevzal i když jsem slyšel spoustu ohlasů jak je sigma 35mm f/1.4 skvělá.
edit.: opravena pravopisná chyba :oops:
Naposledy upravil VencaD dne 6. 8. 2014 17:33, celkově upraveno 1
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 6. 8. 2014 16:43

Takže smůla.Já mám ted korekci +6,+6,+5,+8 a celkem to jde.Akorát nevím jestli to dát seřídit nebo vrátit, koupeno na Alze.
hadravam
Návštěvník