Ahoj, objektiv jsem měl na 5D mark III a kromě větší světelnosti mi u něj nic moc nechybělo, osobně jsem byl s jeho kresbou spokojen, i když má neduhy jako vinětace, soudkovitost atd... ale nic s čím by se nedalo žít, možná jsem měl dobrý kus, ale můj názor je ten, že jestli někdo tvrdí jak je to špatný sklo tak ten objektiv viděl jen v obchodě za výlohou a v testech na netu

Spíše je otázka kdy budeš kupovat 5D a co fotíš ( hlavně jaký ohniska ), u 24-105mm příjdeš o široký konec 24mm je u canonu APS-C cca 38mm což je již poměrně úzké. Mě by to třeba vadilo hodně, někomu jinému vůbec. Záleží na preferencích, jestli ti absence širokého skla bude vadit, ale chceš bezpodmínečně eLko tak kup 17-40mm f/4, když preferuješ delší konec a stačí ti 38mm běž klidně do 24-105mm s tím, že si pořádně prověř konkrétní kus. Jinak já osobně kdybych chtěl lepší zoom sklo na APS-C Canon a věděl bych, že časem přejdu na Full frame, ale nebude to za měsíc, šel bych do použitýho Canonu 17-55mm f/2.8 teď jich je docela dost a později se dá prodat s minimální ztrátou a možná i se žádnou...