canon ef 24-105/4 l is usm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod infernus 8. 7. 2014 16:39

Zdravim mám dotaz.

Chci si koupit tento objektiv canon ef 24-105/4 l is usm , ale spousta lidí mě odrazuje, že bych to neměl dělat.

Problém je, že mám Canon 600D, který má aps-c čip a tento objektiv je víc vhodný na full frame..
Do budoucna plánuju koupit Canon 5d mark II, zakže mi přijde lepší už rovnou kupovat L-kový objektivy než kupovat objektivy EF-S, který na full frame nejdou..

Muj dotaz zní jak špatný ten objektiv na mém 600d bude? Myslím tim kresbu a využitelnost?
infernus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod VencaD 8. 7. 2014 17:56

Ahoj, objektiv jsem měl na 5D mark III a kromě větší světelnosti mi u něj nic moc nechybělo, osobně jsem byl s jeho kresbou spokojen, i když má neduhy jako vinětace, soudkovitost atd... ale nic s čím by se nedalo žít, možná jsem měl dobrý kus, ale můj názor je ten, že jestli někdo tvrdí jak je to špatný sklo tak ten objektiv viděl jen v obchodě za výlohou a v testech na netu :-) Spíše je otázka kdy budeš kupovat 5D a co fotíš ( hlavně jaký ohniska ), u 24-105mm příjdeš o široký konec 24mm je u canonu APS-C cca 38mm což je již poměrně úzké. Mě by to třeba vadilo hodně, někomu jinému vůbec. Záleží na preferencích, jestli ti absence širokého skla bude vadit, ale chceš bezpodmínečně eLko tak kup 17-40mm f/4, když preferuješ delší konec a stačí ti 38mm běž klidně do 24-105mm s tím, že si pořádně prověř konkrétní kus. Jinak já osobně kdybych chtěl lepší zoom sklo na APS-C Canon a věděl bych, že časem přejdu na Full frame, ale nebude to za měsíc, šel bych do použitýho Canonu 17-55mm f/2.8 teď jich je docela dost a později se dá prodat s minimální ztrátou a možná i se žádnou...
Naposledy upravil VencaD dne 8. 7. 2014 19:48, celkově upraveno 2
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 8. 7. 2014 19:31

Tento objektív som často používal na APSc ako univerzálny základný objektív v kombinácii s 17-40, ale obišiel by som sa aj bez neho. Teraz na FF ho používam na 50%, zbytok makro a tele. 17-40 už prakticky nepoužívam.
Teraz máš 600, aké máš objektívy? Nikto ti nepovie či bude pre teba 24-105 dostačujúci, to si musíš sám vyriešiť, každý má iné požiadavky. Píšeš, že chceš prejsť na FF, tak EF-S objektívy by som nekupoval. Na 600 by som používal 24-105 a širší koniec by som doplnil doplnil seťákom (ak ho máš). Po prechode na FF zistíš či potrebuješ k 24-105 širší alebo dlhší koniec,.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yanoschick 8. 7. 2014 19:38

Mal som tento na Canone 50D a bol som absolutne[u][/u]spokojny. Mal som aj sirokouhly objektiv, ten som pouzival zriedkakedy. To uz skor Samyang rybacinu. Uplne mi postacoval rozsah, ziaden teleobjektiv som nemal. Teraz ho mam (iny kus) aj na 5D MkIII a som opat spokojny. Siroky koniec dostacujuci, sice chyba svetelnost ale na FF mozem vytlacit ISO hodne vysoko plus stabilizacia. Ak by som neplanoval Canon 100 L macro, tak,by som ho ale asi vymenil za Tamron 24 - 70 f2.8. Pokial vies ake chyby objektiv ma, vies ako ich (ciastocne) kompenzovat. Tolko moj pohlad na prakticke pouzitie na ASPC a FF. Ako cestovny objektiv je super. Testy optickej kvality atd si najdes na webe sam.... S
yanoschick
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 7. 2014 20:04

Bude to dobry nakup na dlhu dobu s rozumnym rozsahom. Sirsi zaciatok sa hodi, no nie je to vzdy a pre kazdeho nutnost (ja by som napr. bez skla ekv. 16mm asi neprezil, no vela znamych ide sotva pod 35mm).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod infernus 9. 7. 2014 08:00

Díky za rady. Já mám momentálně akorát seták 18-55 3,5 IS A 50mm 1,8 . A chci něco univerzálnějšího s dobrou kresbou. Chci ho většinou používat na focení venku. Případně mám i externí blesk na focení v místnosti :-) .

Nejdříve jsem uvažoval o 18-135 , ale to nemá tak dobrou kresbu jako to L-ko :-)
infernus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod VencaD 9. 7. 2014 12:57

to určitě nemá, i když STM není špatný. A co 15-85mm ? zrovna ho někdo draží na aukru - http://aukro.cz/canon-ef-s-15-85mm-f-3- ... 11002.html
Hodně záleží na tom kdy budeš kupovat 5D, jestli to není v plánu ještě tohle léto tak bych kupoval spíše základní zoom na APS-C.
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 9. 7. 2014 22:12

nechaj si seťák a foť..
keď budeš mať 5D potom budeš riešiť.. časom možno zistíš že ti stačí tá 50tka a k tomu niečo na široko a časom napr 100mm 2,8 na makro a portréty a máš vystarané.. ak ovšem nepotrebuješ rýchlo meniť ohniská (univerzálny zoom) nar. na reporty..

na apsc je 24 dosť ďaleko.. na FF mne osobne 24 mm príde celkom široké a sklo 24-105 som mal a aj na 105 bolo ostré.. takže never všetkým recenziám.. a radšej to sklo (keď budeš kupovať) vyskúšaj (prever)
mal som nejaký čas 24-70 2,8 stabilizovaný od tamronu a na 2,8 a 70mm bol ostrý ako britva.. škoda že mu zblbol AF a musel som ho meniť za nový.. ten už mal ostrosť podľa testov
DUDISKO
Návštěvník