Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM | A

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Sulley 6. 7. 2014 12:13

Ahojte,
rád by som tu našiel, čo najviac užívateľov, ktorý majú vlastnú skúsenosť s objektívom Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM | A.

Uvažujem o jeho kúpe a zatiaľ som na internete našiel len samé pozitívne ohlasy a recenzie o tom ako je super ostrý, svetelný, o tom ako robí pekný bokech a tak ďalej. Zaujímalo by ma preto či každý, kto ho má/mal je s nim až takto moc spokojný, alebo niekto našiel aj nejaké vady, ktoré sa pri dlhšom používaní prejavia.

Ďakujem za odpoveď, Lukáš
Sulley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mogen 6. 7. 2014 14:07

Nebuď líní a hledej... 40 stran fóra by ti na tvoje otázky snad mohlo zodpovědět.

viewtopic.php?f=213&t=1190340
Mogen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 7. 2014 22:29

Mám zase o pár měsíců víc zkušeností.Po prvotním seřízení přes Sigma dock funguje skvěle, ostří přesně jako dobré Nikkory a opticky je bezvadný až na jedinou slabost - proti slunci dělá dost prasátek. Ale ostrost na plnou díru je prakticky jako zázrak.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sulley 7. 7. 2014 00:20

Ďakujem, za poznatok a skúsenosť, rozhodujem sa medzi SIGMOU 18-35mm F1.8 a Canonom 17-40 F4 L :) Snáď tu ešte viac ľudí napíše, aké ma s objektivom skúsenosti :)
Sulley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 7. 2014 15:57

Canon teď má 16-35 f/4 a podle všeho by měl být lepší než 17-40. Zkus to omrknout.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod VencaD 7. 7. 2014 19:13

podle všeho by měl být lepší zejména v rozích a na krajích, co tedy na APS-C ( což je asi případ Sulleye když chce Sigmu 18-35mm f/1.8 ) zrovna nevyužije...střed je podobný, co by ovšem využil je stabilizace, osobně bych na APS-C volil buď Canon 17-55 f/2.8 nebo Sigmu 18-35mm f/1.8 kdyby mi stačil rozsah, nevadila hmotnost a počítal s tím, že je potřeba pohlídat si kus co dobře ostří a je v pohodě... 17-40mm je sklo poměrně hodně odlišné od sigmy, je mnohem lehčí, má "jen" f/4, ale je to eLko a je u něj mnohem menší pravděpodobnost problémů, ale osobně bych ho na APS-C nekupoval. Osobně bych koupil Canon 17-55mm f/2.8
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sulley 7. 7. 2014 21:07

Hoši, ďakujem za Váš názor a vaše rady :) Keď sa pevne rozhodne a kúpim si nejaké to sklo určite napíšem, ako som dopadol, aké som si vybral a ako som spokojný :)
Sulley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 7. 2014 10:50

Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kkozi 16. 7. 2014 10:53

Mám sigmu 18-35/1.8 už nějakej pátek a je to můj nejoblíbenější objektiv. Občas schází rozsah, ale zoom na 1.8 je prostě parádní věc. Ty fotky maj nádech jak z pevnejch skel, nízká clona dokáže rozostřit pozadí i na nejširšim ohnisku. Podle mě se tohle sklo dost povedlo. Ostrost na plnou díru je, jak už někdo napsal výše, zázrak.
Kkozi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 7. 2014 00:17

Vždy jsem chtěl, aby na plnou díru zaostřený objekt vystupoval z bokehu jako žiletka ze šlehačky. U Sigmy 18-35 tomu tak je:
http://www.tomx.eu/Testy/Sigma1835/DSC_3890.jpg
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cindy557 17. 7. 2014 08:20

Ta žiletka tam je, o tom žádná, ale tu šlehačku tam nějak nevidím.... možná šťouchané brambory :-) .
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 7. 2014 10:35

Cindy: kolik širokáčů okolo 27mm eq. má hezčí bokeh? ;-)

-- 17. 7. 2014 09:40 --

Vem si různé snímky a dej si u nich třeba Gaussovské rozostření a stejně Ti řada motivů nemůže vyjít ideálně. Co bys od objektivu chtěl? Aby rozostřoval líp, než Gaussovské rozostření? Aby strakaté plochy nebyly po rozostření strakaté? Já když se podívám na tenhle bokeh, tak nevidím žádný příklad toho, že by objektiv při rozostření něco zkazil, že by něco zdvojil, že by vytvořil nějaké artefakty, ....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 17. 7. 2014 14:28

Já s tím bokehem také nemám problém. Fakt ale je, že pro bokeh jsou vyzdvihovány jiné objektivy, často ty, které já jsem zavrhl pro nedostatečnou ostrost. Sigmu 18-35/1,8 považuji za nejlepší širokoúhlý DX objektiv, na kterém mi vadí jen to, že je to DX, že ho dělá Sigma a hlavně to, že už mám Nikon 14-24/2,8, který kreslí také pěkně. :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Cindy557 17. 7. 2014 14:45

FotoABC píše:Cindy: kolik širokáčů okolo 27mm eq. má hezčí bokeh? ;-)

-- 17. 7. 2014 09:40 --

Vem si různé snímky a dej si u nich třeba Gaussovské rozostření a stejně Ti řada motivů nemůže vyjít ideálně. Co bys od objektivu chtěl? Aby rozostřoval líp, než Gaussovské rozostření? Aby strakaté plochy nebyly po rozostření strakaté? Já když se podívám na tenhle bokeh, tak nevidím žádný příklad toho, že by objektiv při rozostření něco zkazil, že by něco zdvojil, že by vytvořil nějaké artefakty, ....

Ke šlehačce jsi ten bokeh přirovnal ty :-). Ono nejde o ten objektiv, ten se chudák snažil jak mohl, aby si nějak poradil s tím kontrastním pozadím, které přebíjí celou fotku... ale pokud jsi si dal práci, abys našel schválně co nejhorší pozadí k vůli testování objektivu, tak to beru :-). Ty šťouchané brambory mi přišly docela vtipné.... ale pokud ne, tak je beru zpět :-).
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 17. 7. 2014 16:00

Bokej je na širokáč ok, ale k čemu, když ten snímek je na koš:)
tumek
Návštěvník