Nikkor AF-S 28-70mm f/2.8D vs. Tamron SP 24-70mm f/2.8VC USD

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 6. 2014 21:31

Zdravím,
který z těchto dvou skel byste si vybrali? Podle testu třeba na photozone.de vychází Nikon 28-70 f/2.8 v mnoha ohledech ostřejší, hlavně v rozích a na krajích, střed na f/2.8 kromě delšího konce patří Tamronu, mám možnost koupit Nikon 28-70mm f/2.8 ve výborném stavu za 18500,- což je o něco méně než bych dokázal sehnat Tamrona ( počítej vč. DPH ) , u Nikonu je nevýhoda 28mm vs. 24mm což ale dokáži kompenzovat ultraširokoúhlým objektivem, tento má sloužit jako univerzální zoom ( reportáž, svatba, dokument něco krajina, architektura možná i nějaký portrét ) , hodí se že má 77mm filtr a né 82mm jako Tamron. Řemeslně se mi určitě taky více libí Nikon. Objektiv bude k D610. Pro Nikon hovoří i AF, který u Tamronu nebývá 100% ( měl jsem jich více a vyjma macra 90mm to vždy sem tam ujelo... ) bokeh není výhra ani u jednoho... díky za názory a zkušenosti
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 4. 7. 2014 18:15

tak Vám děkuji za "živou" diskuzi plnou věcných názorů :roll:
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 4. 7. 2014 18:48

Asi je tady nikdo nemá. Sám si napsal, že bys šel radši do Nikonu ne? :) Jestli nechybí stabilizace, 24mm a opticky tě přijde dobrej taky bych ho asi preferoval i když ta cena se mi zdá dost. A určitě bych si před koupí taky vyzkoušel AF a tak. Nebo si někde vyzkoušet Tamrona, pokud váháš.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 4. 7. 2014 19:24

dříve jsem měl Nikona 24-70mm f/2.8 G a asi před měsícem a něco jsem zkoušel párTamronů 24-70mm f/2.8 VC USD a i když byly pěkně ostrý, nezdál se mi jejich kontrast, všechny měli něco co nebylo 100%... AF byl většinou v pohodě, ale dost často ulítával některý z rohů, a pro 100% kresbu bylo potřeba na kratších časech vypnout stabilizaci, se zapnutou to bylo lepší na delší nebo naopak na velmi krátké... což mi trošku vadilo, je jasné, že když stabilizaci nepotřebuju vypnu jí, ale pořád o tom úzkostlivě přemýšlet...
Nikona 28-70 f/2.8 jsem nikdy neměl v ruce a usuzuji pouze z toho, že by se měl chovat zhruba stejně jako 24-70 f/2.8 s tím že je užší, ale spíše mě zajímalo zda sním má někdo zkušenost, ta cena se mi nezdá zas tak vysoká, bohužel se toto sklo neprodává tak často, takže vlastně ani nevím kolik je jeho optimální cena, levnější jsem viděl jen v Japonsku...
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 4. 7. 2014 19:49

A proč už nemáš 24-70 G?
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 4. 7. 2014 20:17

svého času jsem chtěl trošku odlehčit výbavu ( to sklo jsem svého času moc nepoužíval ) a prodal jí, jenže poslední dobou se dost dostávám do situací kdy mi univerzálnější sklo chybí, někdy pevný skla nestačí... :-( a u Nikonu mě nic moc jiného nenapadá, 24-120mm f/4 je dobrý sklo, ale světelnost by mi asi chyběla, a seťák 24-85mm ani sigmy skutečně nejsou nic moc. Sklo má sloužit pouze na focení kdy nebudu moct měnit pevný skla a budu potřebovat přesně tyto ohniska, takže je mi líto dávat peníze zase za 24-70mm G, většinou preferuji hodně široká ohniska, nebo naopak delší, taková ta klasika 35-70mm mě zas tak nebere, ale někdy je prostě potřeba. Proto hledám levnější, ale dobrou variantu. Osobně bych si jinak vystačil s ohnisky 14,16,20 a pak tak od 85mm vějš... možná ještě 50mm, ale tu nechávám často v brašně.
VencaD
Návštěvník