Manualni objektiv M42

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kultus 9. 3. 2014 12:57

Zdravim, vlastnim Sony NEX 5R pouze ze setakem 18-55mm, ktery neni na makro zrovna vhodny. Cocky nechci protoze zkresluji a ty kvalitnejsi jsou uz docela drahe na me vyuziti. Premyslel jsem nad mezikrouzky, ale ty bez prenosu el.signalu z objektivu jsou pro foceni nevhodne (nemoznost nastavit clonu) a ty elektronicke jsou uz drazsi a za jejich cenu se uz daji poridit starsi relativne kvalitni pevne objektivy. Takze jsem skoncil u uvahy koupit reverzni a redukcni krouze a starsi svetelny manualni objektiv tak kolem 50mm. Objektiv by mohl slouzit i k hratkam s portretnim focenim a uceni se s HO. Budu proto rad kdyz mi nejaky poradite protoze se v tom neorientuji. Koukal jsem na Helios 44-4 58/2 M42, o kterem se mluvi vetsinou v dobrem (na jinem webu je pekna ceska recenze). Dale jsem narazil na moznost koupit za slusnou cenu Yashinon 50/1.7 jen se o nem spis jen diskutuje a fotek v plnem rozliseni je malo abych posoudil krome bokehu i TK skla a nazory na nej se nekdy rozchazi. Tak jestli ho nekdo mate, budu rad za nejake postrehy pripadne fotky. Rad si prectu i jine navrhy na bazarovy objektiv s kvalitni kresbou. Predem dekuji.
Naposledy upravil kultus dne 9. 3. 2014 18:54, celkově upraveno 1
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 9. 3. 2014 13:35

k tem padesatkam spis obyc manualni mezikrouzky, reverzne je lepsi pouzit sirokac ( setak na 18mm)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 9. 3. 2014 13:45

to kvuli kvalite nebo vyslednemu zvetseni?
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 9. 3. 2014 14:09

Kvuli zvetseni. Cim sirsi ohnisko, tim vetsi zvetseni.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 9. 3. 2014 19:34

tak dekuji za rady a nejake typy na bazarovy man.objektiv za par kacek pripadne zkusenosti?
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 10. 3. 2014 18:48

Tak jsem nakonec koupil ten Yashinon DS-M 50/1.7 a objednal redukci tak snad prijde co nejdrive :)
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 13. 6. 2014 09:40

Ja bych se z dovolenim vetrel do vlakna a poptal po rade na pevny sirokac s M42 (svetelny), ktery by fungoval pres redukci s Fuji X-E1? Rad bych sehnal neco za rozumnejsi peniz treba pres Ebay. Mam ted Fujinon 35/f1,4, zkousim ho celkem uspesne na manual ke koncertni (metalove) fotografii, ale bylo by mi treba jeste neco sirsiho. Idealne kolem 18mm, ale mozno i sirsi. V pripade levne ceny mozno i neco do 25mm. Bezne fotim s DSLR a svetelnymi skly a s mirrorless zatim jen experimentuji. Nebyla by rada po cem se poptavat a co shanet? Ve starych sklech s M42 se neorientuji.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 13. 6. 2014 10:40

Ono těch světelnejch širokejch v M42 kinofilmovejch sklech moc není. Asi jednodušší vypomoct si něčím modernějším.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 13. 6. 2014 11:08

Troufnu si říct, že v těch širokých sklech nic moc neni a nebo je to za takovou cenu (Zeiss 21/2.8 C/Y event ZF), že se můžeš v klidu koupit něco na Fuji... A teda i takový manuální skvost jako Zeiss 28/2.8 C/Y za 400 USD z japonska neni v porovnání s moderními skly žádný zázrak.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Mogen 13. 6. 2014 18:42

Prosím vás staré manuály jsou pro mě naprostou neznámou, nicméně bych si chtěl zkoušet tenhle kousek ze staré Praktiky. Nevím ale, jaký je tohle závit? M41? M39? Nevím, jakou mám objednat redukci. Díky moc :)

http://vitlitos.rajce.idnes.cz/Objektiv
Mogen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 13. 6. 2014 18:58

M-42
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 19. 6. 2014 20:18

Jak moc prijdu o svetelnost objektivu za pouziti zavitoveho adapteru (M42)? Treba u nejakeho pevneho sirokace s f2,0 na tele s APS-C?
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tajnik 19. 6. 2014 21:03

A proc by melo k nejake ztrate svetelnosti dojit :hm ?
tajnik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 19. 6. 2014 21:15

Mel jsem za to, ze pri nasazeni adapteru, napr. tohoto: http://www.fotomaniak.cz/cs/adaptery-fujifilm/2773-adapter-m42-na-fuji-fx-e1.html, vzhledem k vysce adapteru, k nejakemu ubytku svetelenosti dochazi.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 19. 6. 2014 22:07

Nedochází. Světelnost skla je stejná. Pouze podle velikosti senzoru se mění kropenatý faktor.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Další stránka