c24-105 f4 alebo t 24_70 2,8

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod DUDISKO 5. 3. 2014 12:36

Oplatí sa meniť Canon 24-105 L IS USM za tamron 24-70 2,8 Di VC USD??? – cena by bola doplatok 220€ - tamron by bol nový..

Mám 6D , C 70-200 f4 USM, c 50mm 1,4

Nie že by sa mi Canon 24-105 L IS USM nepáčil.. ale svetelnosť objektívu poteší a sa mi zdá že aj testy sú celkom priaznivé..

Alebo by sa hodila menej univerzálny canon  17-40 f4 USM za doplatok 40€ - tiež by bol nový (získal by som širokáč ale stratím univerzálnosť)

Alebo sa na to vykašľať .. len tá možnosť výmeny za nový je lákavá..

Samozrejme by som bral c 24-70 2,8 IS USM II ale tam je cena 1100€ čo je nemožné ani v najtajnejších snoch
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 5. 3. 2014 12:55

S tym co mas by som ja osobne zhanal nieco nasiroko urcite radsej tu 17-40, ale je kopa ludi co to nevyuzije. Osobna skusenost a potreby su neprenosne...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DUDISKO 5. 3. 2014 17:25

hmm
už som tiež rozmýšľal tým smerom, ale ja skôr reportáže a ten dlhší koniec asi viac využijem.. do budúcna som skôr rozmýšľal samyang 14mm na nejaké to vyhranie sa v prírode..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 3. 2014 19:16

Kombinácia 17-40, 50 a 70-200 sa mi zdá byť celkom atraktívna. Aj keď je to fakt vec vkusu a potrieb.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 5. 3. 2014 19:40

Dudisko
Přesně tuto kombinaci co píše Ondrej Bobek jsem měl (na 5D MII).
Na první pohled to vypadá jako skvělé pokrytí ohnisek a po optické stránce tomu není moc co vytknout.
Ale:
pokud nefotíš vyloženě krajinu, tak bych tuto kombinaci nedoporučoval, těch 17 mm je na FF fakt hodně širokých a konec na 40 mm přichází hrozně brzo.
Není to prostě univerzální objektiv. Raději něco 24-70 nebo tu 24-105.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 3. 2014 20:08

Noo, ja mám napr. 16-35 a fotím reportáže... ohniská dávam asi 90% pod 18mm... a druhé ohnisko zas 35mm (niečo medzi akoby nebolo).
Druhý veľmi obľúbený je až 70-200.
Tie bežné ohniská (24-70) mám skôr na nejaké povinné fotky...ktoré proste musia vyjsť.
Pokiaľ som fotil len pre zábavu, tak mi podobný objektív s bežným (=relatívne nudným) obrazom nechýbal....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 5. 3. 2014 20:19

Jen pro srovnání, ono těch 24 mm na FF je o hooodně širších než třeba těch standardních 18 mm na aps-c Canon.
17 mm na FF je ultraširočina, která podle mě nevyváží těch příjemných 70 resp. 105 mm na konci.
Ale záleží samozřejmě na vkusu každého soudruha...
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 5. 3. 2014 22:19

no.. mám 9 mesiacov 24-105 a tých 24 sa mi na začiatok zdalo dostačujúce aj keď pár krát by sa mi niečo širšie zišlo.. zase ten "bežný" zoom mi vyhovoval na tie bežné veci - karnevaly, plesy, stužková a bude tá svadba (samozrejme rodina a všetky akcie - sú už navyknutí a fotky čakajú).. teda ten zoom je mi vyhovujúci..

krajinkár nie som.. 4-6 krát do roka vybehnem niekam na kopce aj to nie v zlatej hodinke :-) a to tiež foím ako "reportáž" teda ľudí čo idú so mnou a zaujímavé pohľady s vychádzky..

viem že fotky na široko sú pútavejšie a vťahujú pri reporte do deja ale univerzálnosť si cením viac..

zaujímalo ma či ten tamron bude opticky lepší (niekde ho porovnávali canonom 24-70 2,8 druhej generácie a nedostal moc na frak.. skôr to bolo podobné) ,svetelnosť samozrejme je k dobru (a 6 d nemá blesk :-)) takže sa hodí do slabších svetelných podmienok.. prenos kontastu a odlesky by mali byť OK a ostrenie nikto moc nehanil.. aj keď by malo byť pomalšie oproti canonu.. ale keď to porovnám s mojim 24-105 tak si opticky polepším + svetelnosť konštrukcia je porovnatelná, opačný chod mi nevadí (mal som už na apsc tamrona) len spoľahlivosť AF je otázna..
má niekto osobnú skúsenosť??
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 3. 2014 22:47

Ja mam FF a APS-H...takze 16mm je 16mm, prinajhorsom 21mm na 1D ...to je ale uz pomerne malo siroke...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 6. 3. 2014 00:53

Dudisko: Když už ten 24-105 máš, co si ho nechat a koupit bazarovej 17-40 příp. ten Samyang. Na malou hloubku ostrosti a světelnost máš 50 + třeba dokoupíš Sigmu 35 1.4. Na druhou stranu, jestli nejvíc používáš na report 24-105 a chybí ti často světelnost, tak s tím Tamronem si polepšíš, opticky taky podle všeho. Pokud ne, asi bych se spokojil s 24-105 a zvolil první variantu. Tak nevím, jestli jsem ti pomoh:)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 6. 3. 2014 05:33

hmm
všetko ako vždy je otázka peňazí.. manželka a deti niečo "zhltnú" tak sa snažím môj koníček nastavať nad záujmy rodiny.. inými slovami aby som si nechal aj 24-105 a dokúpil bazarovú 17-40 na to teraz nemám.. naskytla sa mi možnosť "upgrade" za výmenu staršieho a doplatok za nový.. teda mením "základný (setový)" zoom za iný a ja dúfam že lepší.. preto som založil to vlákno a hlavná otázka znie, či to za tých 220 stojí (teda polepším si výstupom + svetelnosť - trochu kratší koniec) alebo to radšej nechať tak..

keď sa vylepší fin. situácia moje ďalšie kroky sú výmena 50MM 1,4 za sigma 35mm 1,4 ART a ten samyang na niečo zoširoka..

potom niekedy canon 85 1,8 ak sa mi budú portréty zdať z canonu 70-200 f4 niečím limitujúce.. ale na c500D a c60D mi to stačilo tak uvidím.. zatiaľ mi to nechýbalo..

boli hlasy že ten AF je pomalší ale proti 24-105 je to až tak markantné že by som pri reporte strácal silu okamihu kvôli AF???? - to by bol silný dôvod do toho neísť.. rýchlosť 24-105 mi vyhovovala..

prenosť AF dúfam že bude OK (prípadne doladím v 6Dčke) ale ako som spomenul pri tej cene zrejme si nedovolia pustiť chybný kus..

ešte jedna vec zaujíma ma bokeh - bol celkom zle hodnotený na niektorých stránkach máte osobné skúsenosti?
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 7. 3. 2014 07:56

ešte ma napadlo.. bolo by to moc kravina vymeniť ho za pevnú 35mm sigma 1,4???
Viem kecal som o univerzálnosti .. Ale to sklo je skoro dokonalé a spolu s 50tkou by mohli byť zaujímavé aj keď svadbu fotiť bez "štandardného" zoomu si predstaviť neviem + musel by som riešiť niečo na široké ohnisko a to sú ďalšie peniažky :-( .. Sigma 35 1,4 art je dlho môj sen ..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 7. 3. 2014 09:26

Tak kdybys mel na svatby moznost si pujcit nejaky objektiv, tak by to nebyla uplne blbost :) Mozna si casem na tu 35 zvyknes tak ze to odfotis jen tim a 70-200/4
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 7. 3. 2014 10:37

Dudisko: Řeším to přesně naopak, mám 35, ale na report bych potřeboval univerzál. Sigma je fajn, ale když nemáš 2 těla (na druhém třeba 85) tak je to ohnisko někdy málo široké a na nějaký rychlý detail zase krátké. Pro mě je to trochu limitující, ta všestrannost zoomu je na tenhle účel výhoda, tak uvažuju jestli 2.8 Tamron nebo 24-105 a na světelnost bych měl stejně pevný.

Taky mám pocit, že s tou dokonalostí Sigmy se lehce přehání, opticky je super (bokeh zas tak ne), ale přesnost AF u mě (6D) rozhodně dokonalá není. Blbý je, že se to ukáže až v různých podmínkách v reálu. AF jinak není ani zrovna z nejrychlejších a za horšího světla se začínají projevovat ty nepřesnosti. Takže si nemysli, že i při těch cenách budou všechno kusy bezvadný, servis ti pak řekne, že to je v toleranci výrobce a nazdar.
Sigmu jsem zkoušel asi 5 kusů a každá ostřila trochu jinak, třeba krajní body jsou spíš nepoužitelné. Ale podotýkám, že exaktní měření jsem nedělal. V jiných kombinacích tělo+obj. to může být jiné.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 7. 3. 2014 12:02

čo som vybadal z trestov tak tamron je od f4 lepší čo sa tyka ostrosti. vinetácia a súdkovitost sa dajú ľahko korigovať v postprocesringu, 2,8 ako bonus to dlhšie ohnisko by sa dalo oželieť
Mám tiež 6d a mám dojem že rýchlosť AF je skoro vždy za slabších podmienok pomalšia.
S tou presnosťou autofokusu si ma trošku zaskočil myslel som že nemá problém s ostrením ani s ostrosťou . čo sa týka rozostrenia je to podľa obrázkov celkom v pohode či sa mýlim?
ďalšia vec je autofokus canonu 6d slabšie svetlo, vysoká svetelnost a krajne body nejdú dokopy (a ani u iných modelov) tam by som to až také zle nevidel a predpokladám že ani c 35 1,4 nie je pri AF na 100% v tých podmienkach

Otázka stále zostáva či istota c24-105 alebo neista vidina lepšieho výsledku s t 24-70
Dlhšie ohnisko vynecham..
DUDISKO
Návštěvník

Další stránka