od lennyl_2 20. 1. 2016 22:00
ked som vyberal sirokac na krajinu na Nikon FF D750 (pred necelym rokom) pozeral som recenzie a bol si aj pozriet na zivo tie skla v obchode.
Nikon 16-35/4G VR - pekny zaciatok na 16mm,potesila ma stabilizacia napr.pre reportaz pri slabsom svetle z ruky(ale za cenu clony f4),cena akceptovatelna(na mojej osobnej hranici),v protisvetle bieda-toto rozhodlo
Nikon 14-24/2,8G - neakceptoval som chybajuci zavit na filtre, neakceptoval som vysoku cenu,v protisvetle tiez ziadna hitparada na odlesky
Nikon 18-35/3,5-4,5G - filtre 77mm som uz mal takze super,rozsah na krajinu slusne vyuzitelny,podla recenzie na ephoto.sk vyborny v protisvetle,cena viac nez dobra,takze som ho hned kupoval
Nikon 20/1,8G - ked to sklo vyslo a videl som prve fotky z vystavy od Neffa, nevedel som ci sa mam smiat ci plakat,hroza. dalsie recenzie ked bolo sklo uz v predaji ma ale zaujali. predal som 18-35/3,5-4,5 lebo nova 20tka mala hviezdu do slnka pre mna vizualne krajsiu, hmotnost vyborna, filtre 77mm som uz mal, svetelnost f1,8 sa da krasne vyuzit na detail v krajine,alebo aj na nocnu fotku hviezd (tie mam asi tri, cize pre mna aj tak iba okrajova zalezitost), pri reportazi treba ist ale dost blizko k ludom aby sa viac rozmazalo pozadie (je to sirokac a clona "iba" 1,8 a nie 1,4),som s nim stale spokojny
Zeiss Distagon T* 18mm f/3.5 ZF - toto bol v podstate moj najhlavnejsie kanditat pri prvom vybere, cena este akceptovatelna, mam rad kovovu konstrukciu (som zhyckany z fotenia s Pentax Limited sklami),vaha mi vyhovovala, 82mm filter mi bol uz ale proti srsti, manualne ostrenie by to sklo predurcilo cisto na krajinu (u mna, reportaz ako svadbu by som s tym zabil),ale v testoch a priamych porovnaniach s Nikonmi nebolo to protisvetlo tiez 100%, odlesky to sklo vedelo urobit...cize zaver, kupit manualne sklo vs AF sklo, volim radsej AF sklo.
Zeiss Distagon T* 21mm f/2.8 ZF.2 - vaha na hrane, 82mm filter opat minus, manualne ostrenie u mna iba na krajinu, cena ale neakceptovatelna
Sigmy som uplne vylucil z vyberu, to by bolo iba o kompromisoch v optike.
pred tyzdnom som predal aj Samyang 14/2,8 (mal som ho pol roka),lebo som s nim fotil najmenej, ostrostou bol sice spickovy, ale vadilo mi,ze nan nedam ziadne filtre - ten ozrutny drziak na velke stvorcove filtre ma nazaujima (mam ND1000 a CPL na 77mm), manualne ostrenie opat iba na krajinu, hviezdu do slnka mal vdaka 6 lamiel clony tiez "skaredsiu" ako Nikon 20/1,8G.
ZEISS Touit 2.8/12 NIE JE NA NIKON FULL FRAME, TAK PRESTAN PISAT PIC*OVINY.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN