Aky sirokac na krajinu

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 2. 11. 2015 18:44

V tomto pripade ani nie - malo sa tu ukazuju vyhody/nevyhody jedneho alebo druheho riesenia, odolnost v protisvetle, olubene vykreslovanie hviezdice, aberacia, skreslensie, vinetacia, ostrost na rozne clony,... male fotky vycancanych krajiniek toho az tak vela o objektive nepovedia...skor o fotografovi.
Samy je v rohu fajn podla toho vyrezu vyssie.... :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 2. 11. 2015 18:58

Ale veď jasne ...mal som ho prvý krát vonku so sebou,tak iné ako krajinku nemám. Ten výrez vyššie bol cvak z okna,ktorý ma utvrdil v mojom rozhodnutí pre samyang. Kvalitu dobrého kusu nikona nespochybnujem. Ja som to šťastie proste nemal. Ale nejaké porovnania skiel typu FOE robiť určite nebudem. Radšej pôjdem na ďalší fotovylet ;-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod marty64 2. 11. 2015 22:18

aby ten Samy 10mm nebyl až moc širokej,
co takhle Nikkor 12-24 F4 ?
ten jsem měl a minimálně zpracování je lepší než 10-24, ostrej byl, dobrej, žádný FF/BF, ostrost stejná v každé části obrazu . .
(někdo dává přednost Tokina 12-24 / 11-16)
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 2. 11. 2015 22:34

ja mozem "objektivne" porovnat na mojom fotaku (D750) iba dve sirsie skla na krajinu,
Samyang 14/2,8 a Nikkor 20/1,8G AF-S asi takto:

Nikkor:
+ AF, to sklo ma hned lepsiu vyuzitelnost aj pri akcnejsom foteni
+ JEDNOZNACNE zavit na filtre, ND64, ND1000 a hlavne CPL pouzivam stale
+ sklo je pocitovo fakt dost lahke, nie je problem ho mat vzdy pribalene v brasni, keby daco...
+ viac paprskov hviezdy do slnka posobi vizualne efektivnejsie
+- odolnost do protisvetla je fajn, odlesky mi urobi iba vynimocne

Samyang:
+ cena, kazdy si moze hovorit co chce, ale peniaze si doma netlacime
+- sklo ma prvky z kovu, posobi materialovo "serioznejsie", vahovo je to uz ale trosku poznat, je tazsie
+ OSTROST do absolútnych rohov je napodiv lepsia
- zavit na filtre - uz len kvôli tomuto ho casto nenosim ani v brasni so sebou (mam k nemu taky adapter ala Cokin, kde sa daju nasuvat stvorcove filtre, ale taky rozmer nemam a uprednostnujem sklenenne antireflexne filtre nad plastovymi zasúvacími)
- hviezda do slnka vdaka poctu lamiel sa mi nepaci, aj odlesky to vie urobit do protisvetla niekedy viac ako 20/1,8G

ps: rozdiel medzi pouzitim tych skiel na APS-C vs FF neviem posudit. takisto neviem posudit rozdiel ani medzi prenosom kontrastu, pripadne farebnej aberacie, kedze si vzdy fotky ktore ma zaujimaju upravujem z RAWu v LR.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 3. 11. 2015 06:31

Zmíněnou Tokinu 12-24 jsem měl a na Sama se vůbec nechytá ostrostí.

Hvězdice a odolnost na protisvětlo jsou u Sama nic moc, s tím se musí počítat.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 3. 11. 2015 11:53

Když jsem vybíral náhradu za Sigmu 10-20, tak jsem Nikkora 12-24/4 zavrhnul, protože podle různých srovnání kreslil buď stejně jako 10-24 nebo trochu hůř podle kusů. No a dražší objektiv se začátkem 12mm místo 10mm, to jsem za top profi zpracování nechtěl.
To, co u mě především rozhodlo o výběru z mnoha zoomu -Nikkor 10-24, Tamron 10-24, Tokina 12-24, Tokina 11-16, Sigma 10-20/3.5, Sigma 8-16, ....
bylo to, že drtivá většina širokoúhlých zoomů má dvě zásadní nectnosti:
- jsou decentrované a levá strana je jiná, než pravá, tam bych se vsadil, že se najdou rozdíly tak odhadem u 80-90% objektivů, no a u Nikkora 10-24 za dražší prachy to prostě tenkrát nebylo - fakt je, že to bylo na začátku výroby, teď nevím
- mají výrazně menší hloubku ostrosti, než by měly mít, moje bývalá Sigma 10-20/4-5.6 měla na F8 hloubku ostrosti zhruba odpovídající F3.5, ani na F14 nedokázala proostřit krajinu, navíc rovina ostrosti šla šikmo zleva doprava, zhruba tak od 20 metrů po nekonečno. A to jsem v diskuzích v roce 2006 házel ramena, jak skvělý kus Sigmy 10-20 jsem koupil a všichni mně ho záviděli. :-)
Když jsem se snažil na F8 s různými objektivy na 10-12mm zaostřit na 5 metrů, tak barák ve vzdálenosti 50 metrů měl ostrý pouze Nikkor 10-24.

Ovšem vzhledem k tomu, že Samyang je pevné sklo, tak nejspíš tenhle konstrukční průšvih ultraširokých zoomů nemá.
Ale u zoomů napříč značkami jsem toho už odedávna četl a viděl dost, hlavně Canoňáci brečeli jak není co vybrat. Ale je to už nějaký pátek.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 3. 11. 2015 12:21

ja som mal Sigmu 10-20/4-5,6 EX DC na Pentaxe a ostra bola od rohu k rohu na standardnych clonach f8-f11-f14. mal som dva kusy (lebo prvy som strelil po nakupe 15/4Ltd a chybalo mi potom to ohnisko, tak som z bazaru kupil dalsiu).

takze bud mam blbu smolu na absolutne bezproblemove skla (ziadne decentrovanie,ziadna neostrost do nekonecna),alebo verzie pre Nikon maju specialne ku*witka a FOE to spomina uz roky ako nehrdzavejucu lasku a nad Nikon 10-24 nic nie je :)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 3. 11. 2015 22:22

Nikon 18-35/3,5-4,5G je taky setakoidny, ale za slusne peniaze.
Nikon 20/1,8G ma fajn svetelnost aj na detaily, ale niekedy je malo siroky.
Samyang 14/2,8 vykresli toho naozaj vela, skoda tej hviezdy do slnka a nenasrobujem nan filtre.

samozrejme na APS-C by boli vo vybere asi ine skla.

18-35:
http://ulozto.sk/xZPqgyu4/dsc-1404-jpg
http://ulozto.sk/xnbYTKb5/dsc-0391-jpg
http://ulozto.sk/xyw5HQJt/dsc-0550-jpg
20/1,8:
http://ulozto.sk/xYaxf1zg/dsc-1352-jpg
http://ulozto.sk/xLfz1ojH/dsc-3321-jpg
http://ulozto.sk/xAuY5soJ/dsc-5129-jpg
14/2,8:
http://ulozto.sk/xHdMqTw8/dsc-6709-jpg
http://ulozto.sk/xP3KQ61f/dsc-2736-jpg
http://ulozto.sk/x8zV34s9/dsc-7401-jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=nahlady.jpg
Obrázek

EDIT: Sigma 10-20/3,5-4,5 na 24Mpx APS-C K-3 (spätne pozeram,ze to rozlisenie je uz dost na ten snimac,aby to dal cistejsie)
http://ulozto.sk/xQGGABUK/imgp0724-jpg
http://ulozto.sk/xburLEAr/imgp6918-jpg
http://ulozto.sk/x4RZ2toy/imgp8401-jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=nahladhuh.jpg
Obrázek
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 1. 2016 23:06

lennyl_2, sháním širokáč pro svůj D750 a rozhoduju se mezi 18-35G a 20/1,8G. Fotky, které jsi postnul, nejsou v plném rozlišení, ale z toho, co na nich je vidět, se obě skla zdají podobná. Mohl bys nějak slovně porovnat 18-35 a 20ku? Zajímá mě hlavně takové to pocitové z focení, výsledných fotek, ostrost do rohů, hvězdičky, jak moc ti chybí širší ohnisko, jestli se 18-35 dá použít i v rozsahu 24-35mm...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marty64 20. 1. 2016 01:51

Sigma dělá starší 20mm 1.8 a jde i na FF
asi je to tak že kdo má snímače s AA a 16 mpx tak tam je to ok, jakmile jde 10-20
na 24mm bez AA tak je půlka ostrá, půlka neostrá . .
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 20. 1. 2016 10:00

Dolgor: 18-35 som mal chvilu, 20tku mam doteraz, skusim to spisat podla mojich pocitov.

mechanicky: obe skla si nemaju co vycitat, navonok posobia plastovo, aj ked mechanicky im nic nechyba, vsetko licuje a nic sa nevykla. super je nizka vaha u oboch, v podstate ani nevies ze ich mas v brasni, okrem toho ze zaberaju miesto. 77mm zavit na filtre je standard,tak clovek nemusi nakupovat nove filtre ak ich ma na iných sklách.

opticky: obe skla su spickove, ostrost v RAWe bez uprav ma mierne vyssiu 20tka, ale po doostreni v LR som snad ziadny rozdiel nevidel. do protisvetla su obe paradne, odlesky to hodi iba vynimocne a tie sa daju aj lahko vyretusovat vdaka svojmu malému charakteru. hviezdu do slnka ma krajsiu 20tka, resp. ma iny tvar - ostre cipy, 18-35 ma luce od zdroja rozsirujuce. cize hviezdu ludia asi zhodnotia podla preferencii.
este som premyslal v dobe nakupu o Nikon 16-35mm f/4G ED VR, ale neviem z akého dovodu bol do protisvetla horsi ako 18-35 aj 20tka.
detaily (mikro kontrast) maju obe skla snad rovnake - nevidel som rozdiel, tj.24Mpx fotka z D750 bola s obomi vyborna plne jemných ostrych detailov.

ostrenie: SWM motor u oboch ide v pohode,ziadna pomalost ani nepresnost. 18-35 som ani nekorigoval (vdaka svetelnosti sa to strati) a na 20tke mam daku korekciu microadjustment vo fotaku uz ani neviem aku (zmeral som si to cez Reikan soft).

cena: 20tka je mierne drahsia, ale pre mna su to stale akceptovatelne ceny. vsetky skla co mam (okrem "bazarovej" 135DC) som kupoval v kamennej predajni Prolaika.sk, bez vyberania kusov, proste co mi dali na vyskusanie zabaleny kus z krabicky a vsetky su OK (20/1,8, 35/1,4art, 58/1,4G, mal som od nich aj 18-35 a 85/1,8G), takze moznu kusovu variabilitu neviem posudit. ja som mal/mam vsetky skla po celej ploche ostre,bez decentralizacie obrazu.
18-35 - 679,00 €, 20tka - 749,00 €

ohnisko: tych 18mm je trosku poznat, resp. zoom je zoom, takze vyuzitie 18-35 je mozne aj pri street foteni, svetelnost skla nie je az taka zla (na FF). hlavne na krajine je ten rozsah 18-35 dobre vyuzitelny, ked chcem presne zaramovat obraz/scenu a nechcem nic doma neskor rezat aby som neprisiel o detaily z 24mpx D750tky.
20tka je menej univerzalna vdaka pevnemu ohnisku, ale zasa mam z nej lepsi pocit, lebo musim viac premyslat nad scenou,kedze musim zoomovat nohami (to plati pre sceny kde mam co dat do popredia, ak chcem urobit vyrez v krajine do dialky, ten zoom proste chyba).
kazdopadne na vyraznejsiu zmenu perspektívy treba na FF az ohniska 14mm alebo 16mm. takze 18-35 (na sirokom konci) a 20tka si nemaju moc co vycitat.

zaver: co by som si znovu kupil? tazke rozhodovanie. 18-35 ma plus v tom zoome na vyrezy v krajine, 20tka ma zasa f1,8 kedy s nou velmi rad fotim detaily v krajine na plnu dieru. plus som zvyknuty (mentalne) uz iba na pevne skla.
opticky su obe skla vyborne, mechanicky maju rovnaky filter, aj nizku vahu, cena je podobna.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Iamc00l 20. 1. 2016 20:36

Zeis Touit 12mm
super a ostří, neni manuální, akorát ten gumovej prstenec to navrhnul prý hovado
Iamc00l
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 20. 1. 2016 22:00

ked som vyberal sirokac na krajinu na Nikon FF D750 (pred necelym rokom) pozeral som recenzie a bol si aj pozriet na zivo tie skla v obchode.

Nikon 16-35/4G VR - pekny zaciatok na 16mm,potesila ma stabilizacia napr.pre reportaz pri slabsom svetle z ruky(ale za cenu clony f4),cena akceptovatelna(na mojej osobnej hranici),v protisvetle bieda-toto rozhodlo
Nikon 14-24/2,8G - neakceptoval som chybajuci zavit na filtre, neakceptoval som vysoku cenu,v protisvetle tiez ziadna hitparada na odlesky
Nikon 18-35/3,5-4,5G - filtre 77mm som uz mal takze super,rozsah na krajinu slusne vyuzitelny,podla recenzie na ephoto.sk vyborny v protisvetle,cena viac nez dobra,takze som ho hned kupoval
Nikon 20/1,8G - ked to sklo vyslo a videl som prve fotky z vystavy od Neffa, nevedel som ci sa mam smiat ci plakat,hroza. dalsie recenzie ked bolo sklo uz v predaji ma ale zaujali. predal som 18-35/3,5-4,5 lebo nova 20tka mala hviezdu do slnka pre mna vizualne krajsiu, hmotnost vyborna, filtre 77mm som uz mal, svetelnost f1,8 sa da krasne vyuzit na detail v krajine,alebo aj na nocnu fotku hviezd (tie mam asi tri, cize pre mna aj tak iba okrajova zalezitost), pri reportazi treba ist ale dost blizko k ludom aby sa viac rozmazalo pozadie (je to sirokac a clona "iba" 1,8 a nie 1,4),som s nim stale spokojny
Zeiss Distagon T* 18mm f/3.5 ZF - toto bol v podstate moj najhlavnejsie kanditat pri prvom vybere, cena este akceptovatelna, mam rad kovovu konstrukciu (som zhyckany z fotenia s Pentax Limited sklami),vaha mi vyhovovala, 82mm filter mi bol uz ale proti srsti, manualne ostrenie by to sklo predurcilo cisto na krajinu (u mna, reportaz ako svadbu by som s tym zabil),ale v testoch a priamych porovnaniach s Nikonmi nebolo to protisvetlo tiez 100%, odlesky to sklo vedelo urobit...cize zaver, kupit manualne sklo vs AF sklo, volim radsej AF sklo.
Zeiss Distagon T* 21mm f/2.8 ZF.2 - vaha na hrane, 82mm filter opat minus, manualne ostrenie u mna iba na krajinu, cena ale neakceptovatelna
Sigmy som uplne vylucil z vyberu, to by bolo iba o kompromisoch v optike.

pred tyzdnom som predal aj Samyang 14/2,8 (mal som ho pol roka),lebo som s nim fotil najmenej, ostrostou bol sice spickovy, ale vadilo mi,ze nan nedam ziadne filtre - ten ozrutny drziak na velke stvorcove filtre ma nazaujima (mam ND1000 a CPL na 77mm), manualne ostrenie opat iba na krajinu, hviezdu do slnka mal vdaka 6 lamiel clony tiez "skaredsiu" ako Nikon 20/1,8G.

ZEISS Touit 2.8/12 NIE JE NA NIKON FULL FRAME, TAK PRESTAN PISAT PIC*OVINY.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Snou Leopard 20. 1. 2016 23:01

áno ZEiss 12mm je pro Fuji ale má to crop factor a je prý lepší neý Distagon 18, 21mm
a navíc má v sobě aut. ostření . .

hele a když už srovnáváš tyhle skla a široké, jak bys vzhledem k nim zhodnotil Canon 17-40 F4 L
a Tamron 15-30 (novinka) ? ?
Snou Leopard
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 1. 2016 23:18

lennyl, supr, díky za shrnutí. ...Asi půjdu cestou 20/1,8. Malá HO na detaily, pěkná hvězdička a solidní antireflexní úpravy do protisvětla, dle testů skvělý výkon na foto noční oblohy rozhodnou. Sklíčko se díky tomu dá použít na hodně témat a fixní ohnisko mi tak vynahradí pestrostí možných fotek. ...Několikrát jsem měl na DX méně světelné širokáče (Tokina 12-24/4, Sigma 10-20) a vždycky jsem je nakonec prodal, protože byly hrozně kompromisní a daly se použít jen na to jedno ...širokoúhlou krajinku. Mám trochu obavu, že s 18-35 bych zjistil totéž, navíc podle testů je supr jen na 18, na delší ohniska má slabé kraje a rohy.

-- 23. 1. 2016 23:24 --

...Což už znám u Tokiny 12-24. V rozsahu, kde se překrývaly s 16-85VR byly oba moje kusy Tokin o hodně hodně horší. V podstatě to byly takové 12mm f/9 monofokály.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka