Sigma 50mm f1.4 ART

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 17. 2. 2014 18:32

Popularni "zakladak" od Sigmy se docka nove verze. Nepujde jen o zmenu kosmetickou, ale predevsim o zmenu optickou. Jak se na renovovanou "legendu" z rad padesatek tesite vy? Verite, ze se obrazove priblizi referencnimu Otusu od Zeisse? A jaka by pro Vas byla prijatelna cena v pripade, ze se tak stane?

Obrázek
Obrázek

Lens Construction: 13 Elements in 8 Groups
Angle of View: 46.8º
Number of Diaphragm Blades: 9
Mininum Aperture: f16
Minimum Focusing Distance: 40 cm / 15.7 in
Filter Size (mm): 77mm
Maximum Magnifications: 1: 5.6
Dimensions:
(Diameter x Length) 85.4 x 99.9 mm/ 3.4 x 3.9 in
Weight: 470g / 16.6oz.
Corresponding Mounts: Sigma, Nikon, Canon

Obrázek

Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 17. 2. 2014 18:59

Jestli se vyrovná Otusu, na to si počkám, ten Otus je kromě AF ve všem tak dobrý, že je to každopádně hodně odvážné tvrzení. Sigma někde uvedla i cenu, bylo to více než za 35/1,4. Já nejsem měřítko, nikdy jsem nic jiného než Nikon z obavy z problémů nekoupil, ale Sigma 35/1,4 se zdá být důkazem, že Sigma by za asi za jeden pokus stála. Moje hranice ochoty vyhozených peněz končí někde okolo 20 000 Kč, ale na druhou stranu musím dodat, že ten Otus jsem měl dlouho v hledáčku a za takových 45 tisíc bych ho koupil okamžitě a za 65 tisíc po váhání. Za 85 tisíc ho asi nekoupím, doma by to nepochopili. Beru v potaz, že je to značka, Sigma pro mne značka není, takže 20-30 tisíc dolů, pokud bude mít slibovanou optickou kvalitu.

Já mám ohnisko okolo 50mm nepokryté, moje oblíbená ohniska jsou 18mm, 24mm, 35 mm 85mm 135mm a 200 mm, padesátce jsem zatím tak nějak nepřišel na chuť, právě proto mne láká, zejména díky fotkám z toho Otusu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Cindy557 17. 2. 2014 19:24

Už dřív jsem měl cukání na Sigmu 85 f/1,4 ale měl jsem strach z toho, že kdyby mi při nějakém problému s ostřením nestihla zabrat růžová kulička, tak by taky mohla milá Sigma letět z okna na betonovou dlažbu..... a to by nebylo dobře. Už jsem si problémy se Sigmami užil v minulosti a měl bych z toho strach. Na druhou stranu, na tu novou 35 f/1,4 jsem slyšel jenom chválu......
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 2. 2014 19:29

Cena sa odhaduje okolo 1200-1300€, čo by aj nohlo zodpovedať veľmi zložitej konštrukcii (a zrejme aj dosť náročnej na výrobu).
Po posledných objektívoch tohoto výrobcu som zmenil kompletne názor a už mám doma 35/1,4 ktorý funguje perfektne a obraz má neskutočne dobrý.
50mm ma až tak nezaujíma, ale ak spravia nový kvalitný 85mm objektív, tak pôjdem do toho...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 2. 2014 19:48

Tak jestli bude cena 1300e, tak to už je vážně na Sigmu dost. Jsem doufal, ze to bude cenově někde kolem ceny 35/1.4 . Ale to mam asi smůlu.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 2. 2014 20:02

za tu cenu ať si ho klidně nechají
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 17. 2. 2014 20:08

Cena pres 1000$ je moc. Uz ted ma rada lidi problem priplatit si za stavajici model a to je to pritom jen 20% navic, oproti firemnim kouskum.

Jinak jako zajimavost doporucuju recku na 58/1.4 Nikkor. Bud meli nejakej tuklej kus, nebo se tu neco echt nepovedlo...^^

http://www.lenstip.com/397.4-Lens_revie ... ution.html
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 2. 2014 20:28

Tak otázka je, jestli je problém v ceně nebo přesnosti af. Ja třeba kvůli tomu Sigmu před lety nekoupil.

Každopádně za tu cenu by to bylo trochu mimo. Takovou cenu bych u 50/1.4 nečekal ani u značkového.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 17. 2. 2014 21:01

Ja s ostrenim nemam u padesatky problem. Faktem je, ze jsem teda vybiral z vice kusu, ten prvni co jsem zkousel v nejmenovanem, nechvalne znamem obchode, trpel znacnym FF (na coz mi "kvalifikovany" prodavac rekl, ze to je tak s kazdym objektivem a ze je nutny si to nechat seridit v servisu :D ), takze jsem sel nakonec ke Skodovi, kde hned prvni kus byl v poradku.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 2. 2014 21:41

Pozitívny test na svojim spôsobom legendárny 58/1,4 sa hľadá veľmi ťažko. Skôr sa v recenziách snažia všemožne obhajovať, prečo je obrazom len priemerný a zaostrovanie funguje kedy sa mu zachce.
Ak by sa Sigma priblížila Otusu, tak si kupcov určite nájde. Najlepšiu bežnú 50tku má teraz Sony s 55/1,8 (999€) - nepomerne lepšiu od CaNikonov. Ale je to Sony a podobne ako Sigma u väčšiny fotografov nič neznamená...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 2. 2014 21:47

Petr Luňák píše:Ja s ostrenim nemam u padesatky problem. Faktem je, ze jsem teda vybiral z vice kusu.....

To bud rad, já v průběhu let zkoušel asi 4-5 kusu, když sem sháněl 50tku a jedinej kus na Canon co dobre ostřil, byl zase vadnej opticky. Zbytek opticky super, ale bf, ff nebo náhodně dle vzdálenosti :(

-- 17. 2. 2014 21:52 --

Ondrej Bobek píše: Najlepšiu bežnú 50tku má teraz Sony s 55/1,8 (999€) - nepomerne lepšiu od CaNikonov...

Nějak nechápu, kam výrobci ceny těch pevných skel šroubují. Dřív za tuhle cenu měl člověk u Canonu těch pevnejch skel několik nebo jedno nezničitelný Lko. A nepřijde mi, že by ceny zoomu rostly taky tak šíleně rychle...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 2. 2014 22:44

Ceny fakt rastú drasticky, ale keď vidím optické zloženie (množstvo a úpravu skiel) a materiálny na nových objektívoch, tak je tá cena pre mňa často opodstatnená... len my málo zarábame :D
Tieto 50tky (Otus, Sony a Sigma) majú aspoň nový návrh a nie len repasovanú retro-optiku, ako používajú inde...

Perfektný článok o Sigma 50/1,4 Art: http://diit.cz/clanek/sigma-50mm-f1-4-dg-hsm-art
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 28. 2. 2014 19:34

Mno, asi trochu masakr, nebo...? :shock:

311: Sigma 50mm f/1.4 Art
Sony: Sony Planar T* 50mm f/1.4 ZA SSM
Nikon: Nikon AF-S 58mm f/1.4G
Otus: Zeiss 55mm f/1.4 Otus

Obrázek
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 28. 2. 2014 19:51

Vzhledem ke konstrukci (a ceně) se to dalo čekat, ne?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 28. 2. 2014 19:58

clovek si tak rika, jestli mel Nikon potrebu ten svuj 58/1,4G vydavat za takovy prachy s tim jak kresli :D
qwerts
Návštěvník

Další stránka