Ta ohniska jsem myslel reálná, aby mi to dalo po přepočtu nejhůře kolem 27mm, že je to na krajinu i tak dost zajisté víte všichni sami... Chtěl jsem tím říct to, že bych raději šel cestou větší kvality než širšího ohniska.
Když se nad tím zamyslím, do výměny 18-55 za 18-105 bych musel investovat 2500,- což sice vážně není moc, ale jestli jediným přínosem by byly trošku ostřejší rohy, to už bych raději asi ppřece jen ty peníze pošetřil k novému stativu, nebo panoramatické hlavě.
K tomu novému tělu - středová ostrost té 18-55 na 18mm mi pro těch 12Mpx přijde tak na hraně, nevím nevím, jak moc bych si polepšil, kdybych to zpětně "doostroval" ze 24Mpx. Určitě by to bylo poznat, nicméně sehnat teď D5200 či D5300 za solidní cenu, to už bych opět šel raději cestou nového skla nebo pano. Trochu také smutním, že ty širokoúhlé pevné samyangy dělají jen tak světelné. Kdyby byly i nějaké méně světelné verze, troufnu si tvrdit, že by ten objektiv nemusel mít tak velký filtrový závit, nebo by mohl být alespoň ještě trochu levnější

Jo hodl, peníze jsou mrchy. Je to vždycky nahouby, když stěžejní podmínkou kompromisu jsou peníze...