střízlivý širokáč pro Nikon na krajinky

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Callgaro 25. 1. 2014 16:00

Jasně Dave, jen jsem chtěl říct že mi přijde zbytečný kupovat pevnou osmnáctku notabene z éry kinofilmu. Tím si myslím tazatel vůbec nepolepší a budou to jen vyhozené peníze za něco, co už stejně má

-- 25. 1. 2014 15:03 --

podle těch ukázkových fotek je dost měkká což by se dalo právě přičíst chybějícím antireflexním vrstvám
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sítek 25. 1. 2014 17:07

Dospěl jsem ke stejnému závěru... Jen nevím, jestli se mi to jen zdá, ale nemůžu se zbavit dojmu, že když jsem ještě před koupí Nikonu fotil záklaďákem 14-42 s Olympusem E-PL1, minimálně co se týče ostrosti, zdál se mi výstup zřetelně lepší, než mám teď.
Sítek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 25. 1. 2014 22:11

tady jeste neco k samyangu 14/2,8 a filtrum http://www.dpreview.com/news/2014/01/24 ... =title_0_3
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 26. 1. 2014 01:20

Sítek: tak on z hlediska schopnosti zpracovat obraz ve foťáku je Olympus odjakživa úplně jinde, než Nikon. Z RAWu by v ostrosti rozhodně nezaostával, ale Olympus umí do JPEGu z foťáku doostřit perfektně, Nikon zoufale mizerně, tam je rozdíl několika tříd ve prospěch Olympusu. Nikon algoritmus doostření ve foťáku je doslova zoufalá ostuda, tím spíše, že Olympus ve foťáku za 5 tisíc umí doostřit o několik tříd líp, než Nikon ve foťáku třeba za 150 000 Kč (profi zrcadlovky). Vůbec nechápu proč to profíci neomlátí Nikonu o hlavu. Z RAWu, to je jiná, ale mnoho profíků potřebuje JPEG a Nikon se za 15 let nenaučil doostřit. Olympus zase patlá nekontrastní detaily, ovšem u levnějších foťáků.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sítek 26. 1. 2014 10:06

FotoABC: No, když se teď nad tím zamyslím, musím uznat, že je to skutečně pravda. Sice nemám zkušenosti s Nikony za 150tis, ale na mnou použité přístroje to opravdu sedí. JPEGy z Nikonu jsou v porovnání s RAWem co do ostrosti docela jinde..
Sítek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 26. 1. 2014 21:56

@Sítek: ahoj co Tokina 12-28mm/f4? Sám o ní momentálně silně uvažuji.
Měl jsem jejího předchůdce Tokinu 12-24 /f4 (první generace) a na nikonu D50 (6Mpx) byla na krajinky při clonách f8-f14 naprosto famózní (můj subjektivní názor)!
A i na F4 to nebylo úplné bláto. Pokud chceš fotit krajinky tak myslím, že 18mm (DX) je málo a chce to něco okolo těch 12-15mm. Já u té Tokiny měl 50% fotek na 12mm, 30% na 15mm a zbytek na ostatních ohniscích. Teď mám Nikkor 18-105VR a také mám 80% fotek na 18-35mm. Takže mám v plánu se zbavit Nikkora a pořídit tu Tokinu 12-28mm /f4.
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sítek 26. 1. 2014 22:52

Já už krajinky nějakou chvíli fotím, takže nějaké ty zkušenosti s tím, jak široké ohnisko potřebuju, mám ;-) A ano, ačkoliv to nevyhovuje mým výchozím nárokům (pevné sklo nižší ceny, lepší než 18-55) lepší by byla samozřejmě i možnost ohniska kolem 12-15mm. Dospěl jsem k názoru, že jít do něčeho levnějšího než Sigma 10-20 nebo Tokina 12-24, se prostě nevyplatí (pro mé účely)
Sítek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 26. 1. 2014 23:05

@Sítek: jen upozorňuji, že ta Tokina 12-24/4 první generace nemá ostřící motůrek a tak s D5000 by ti nefungoval AF.
Pokud chceš jít do bazarového skla tak bych spíš šel do Sigmy 10-20mm HSM, ta už má ostřící motůrek. I když mě osobně je rozsah 12-24mm sympatičtější...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sítek 26. 1. 2014 23:18

I mně jsou ta ohniska Tokiny sympatičtější :-)
Sítek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 27. 1. 2014 19:08

v sobotu jsem s tou sigmou fotil a uprime radeji zustanu u skladacek. Nejak me to neoslovilo, hlavne neostrost v rozich, na to jsem obvzlast u krajin citlivy. Ale mam odfoceno nula nula prd, vseho vsudy tri snimky, nicmene i tak bych tenhle konkretni kus domu nechtel
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sítek 27. 1. 2014 20:04

Zajímavé... tak jsem se na megapixelu dočetl, že z trojice Sigma, Tokina, Tamron je podle tamějších odborníků na D5100 nejlepší Tamron :-D ...no, tak já nevím, asi si koupím skicák s pastelkama a budu mít kresbu ostrou i za rohem :-D .... škoda že aspoň neexistuje nějaká skutečně schopná širokoúhlá předsádka. Stačila by bohatě 0,8x
Sítek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 1. 2014 01:21

Callgaro, Sítek: tohle je Nikkor 10-24 na 10mm:
je sice drahý, ale jen tak na srovnání s tím, co jste zatím zjistili o těch ostatních:
http://www.tomx.eu/Fotky/Krajina/DSC_5601.jpg
http://www.tomx.eu/Fotky/Krajina/DSC_5618.jpg
http://www.tomx.eu/Fotky/Krajina/DSC_5374.jpg
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sítek 28. 1. 2014 09:28

FotoABC: Rohová neostrost tam sice je a hezky vykukuje barevná vada. Ale celkově určitě - no problemo.
Sítek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 1. 2014 12:28

Sítek: pokud nechceš takovouto nepodstatnou rohovou neostrost, máš 2 možnosti:
- nekupovat ultraširokáč
- koupit FX a Nikkora 14-24/2.8
O žádné třetí možnosti nevím, nejspíš nějaký středoformát, u snímačů APS-C a menších udělat dokonalý širokáč okolo 14-15mm asi za reálné ceny nejde, Olympus se o to kdysi pokusil na m4/3 se Zuikem 7-14/4 za cenu přes 40 tisíc a i když to sklo mělo spoustu skvělých vlastností (ono 7mm f/4 je úspěch samo o sobě že to vůbec jde), tak kresba do rohů mezi ně nepatřila ani náhodou. ;-)

Jo a ta barevná vada je pouze důsledkem toho, že jsem přešel z NX2 (automaticky koriguje CA) na ACR (musí se to zaškrtnout) a já zapomínám. :-) Jinak 10-24 rozhodně nepatří mezi objektivy s podstatnou chromatickou aberací. Oproti Sigmám a zvláště Tokinám je to nesrovnatelně méně. Spíš v protislunci umí odlesky. No a opravdu blbé rohy má pouze na kombinaci 10mm f/3.5, což je mně opravdu pro praxi dost ukradené.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 28. 1. 2014 12:39

FABC udelej si preset ktery ti pri importu bude korigovat objektivy automaticky v ALR
qwerts
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka