UV a polarizák na Canon EF 17-40

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 2. 2014 17:20

Není nad to si něco koupit a pak se ptát, jaké s tím kdo má zkušenosti.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cindy557 2. 2. 2014 20:01

kolega: Mě není jasné, proč kombinace UV a polarizáku? K čemu je tam ta UV vrstva navíc?
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 2. 2014 08:35

UV filtr používám v případě stříkající slané mořské vody, pokud by mně mohlo na objektiv sáhnout fotografované dítě prstama od čokolády, pokud by někde lítal písek, další důvod už mě nenapadá. Každé sklo navíc může dělat odlesky, zhoršovat kresbu, vinětaci, jo a když by se filtr rozbil, tak jeho střepy poškrábou přední optický člen objektivu.
Polarizák nasazuji na nezbytně nutnou dobu. Nevidím důvod proč prodlužovat čas nebo zvyšovat šum jen tak pro nic za nic.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kolega 3. 2. 2014 08:50

Cindy557 píše:kolega: Mě není jasné, proč kombinace UV a polarizáku? K čemu je tam ta UV vrstva navíc?
To je spíše dotaz na výrobce, který tento produkt vyrobil (Hoya). Domnívám se, že byl vyroben asi na popud nějaké obce fotografů, možná krajinářů, kteří používají UV standardně nasazený na objektivu a C-PL filtr také využijí. Tak možná pro vyloučení vinětace při použití obou filtrů současně, to je ale jen má domněnka. Osobně jsem také kdysi před mnoha lety, ještě na UZ DF, používal standardně nasazené UV-čko jako snad ochranu, ale nyní již řadu let používám jako ochranu spíše klasickou krytku objektivu, kterou nasadím po expozici(cích) v kombinaci se sluneční clonou. V tom používání filtrů jsem za jedno s TomemX.

kozakm píše:Není nad to si něco koupit a pak se ptát, jaké s tím kdo má zkušenosti.
no asi to zní divně, já vím, ale jednak mi byl doporučen prodavačem, který ač je to dnes zcela neobvyklé (obvykle člověk i ve specializované prodejně při dotazu "narazí"), tak je v okolí uznávaný odborník a pak rád zkouším nové věci. Tak jsem se tu jen zeptal no, co mne asi čeká :-) .
OM-D E-M1 a M.Zuika |12-40/2,8|45/1,8|60/2,8|75-300/Rll|
kolega
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cindy557 3. 2. 2014 18:36

kolega píše:pro vyloučení vinětace při použití obou filtrů současně

To by ten krajinář musel být jedině momentálně zaostalý.... Aby zároveň s polarizákem používal ještě UV filtr. Ani k kdyby náhodou nevinětoval.
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 3. 2. 2014 19:02

http://dpnow.com/6884.html
Našiel som tento testík, neviem či pomôže.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kolega 4. 2. 2014 06:17

golem2: díky za odkaz na tu recenzi :hm

Cindy557: jak vidíš, nebo si mohl číst, tak to zcela od věcí není a k použití obou filtrů nemusí krajináře nutně vést jen momentální zaostalost :D .
OM-D E-M1 a M.Zuika |12-40/2,8|45/1,8|60/2,8|75-300/Rll|
kolega
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radomir 4. 2. 2014 08:52

Osobně bych jako ochranný filtr na takto kvalitní objektiv doporučil momentálně filtry B+W MRC Nano. Na internetu jsou k vidění vieda, na kterých je vidět jak se na to nechytá prach ani kapky vody. Snad bude stejná i realita :)
Radomir
Návštěvník

Předchozí stránka