Nikkor 105mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Luksík 4. 12. 2013 11:17

Zdravím,

nemáte prosím zkušenosti s tímto objektivem?
AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D
Chtěl bych ho později zkusit i s makropředsádkou Raynox DCR 250 a ponořit se tak trošku do makrosvěta.
Myslíte, že je to dobrý tah?

Díky za každou informaci :)
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 4. 12. 2013 12:14

Zkušenos nemám, ale v tomto případě jsou dobré vodítko testy na Photozone.de podle nich objektiv vypadá opravdu velmi dobře.

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-a ... est-report
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 12. 2013 16:36

Měl jsem ho na vyzkoušení jen chvilku a ještě k tomu před lety na D70, takže moje dojmy už nemusí být aktuální - vzhledem k pokroku u těl. Nakonec fotím se 105VR micro. Starší AF 105ka je podle všech testů velmi ostrý objektiv, ale má horší bokeh. Na makro by se to nemělo moc projevovat a není důvod se 105 AF-Dčku vyhýbat, při použití jako světelný teleobjektiv moc neuspokojí. Uvažoval bych tedy hlavně o tomto aspektu. ...Místo makropředsádky bych volil raději mezikroužky (např. levné Kenko extension tubes, dosáhne se zobrazení až cca 2:1), případně Telekonvertor 1,5x. Mám oboje vyzkoušené se 105VR a rozdíl proti samotnému objektivu je minimální.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Luksík 5. 12. 2013 20:42

super díky za reakce :)
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luksík 7. 12. 2013 09:51

Nechci zakládat nové téma, ale nemáte nějaké zkušenosti s makropředsádkou Raynox? Ta 105tka Micro nevyšla, tak mě napadly tyhle předsádky, něco už jsem o nich četl i tady na fóru, ale zajímalo by mě, jak je to použitelný na seťáku 18-105mm - jaký by z toho mohl být výsledek nebo na pevné 50tce f/1.8. A potom jestli jít spíš do dcr 150 nebo 250. Pokud by měl někdo fotky, který s tím se seťákem nebo padesátkou nafotil, tak budu moc rád.

Díky moc :)
Luksík
Návštěvník