50tka na Canon

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 10. 2013 09:07

Existuje nějaká 50tka na Canon (v tomhle případě i bez AF, mam dlouhodobější zakázku kde se bude dát v pohodě ostřit ručně a budou z toho velký tisky), která by byla při f2 (f2,8) perfektně ostrá v celym obraze na APS-C (18MPx) a na FF (5DmII) byla na okrajích aspoň slušně ostrá? A zároveň měla hezkej bokeh. Všude se píše, jak jsou díky jednoduchý optice 50tky nejostřejší skla, ale co jsem zkoušel, tak to platilo tak maximálně o středu... A bohužel na tohle by se hodila zhruba ta 50tka. Díky
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ggrand 18. 10. 2013 10:08

A co Sigma makro 50/2,8 případně 70/2,8?
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 10. 2013 10:15

70 už je moc dlouhý (na APS-C) - sem relativně limitovanej prostorem a potřeboval bych právě použitelnej rozsah od f2. Už jsem koukal třeba na i na CZ 50/1.4 ZF ale podle recenzi to je taky celkem špatný :-( U takový 35tky nebo 85tky bych si vybral daleko snáž. A přitom by principielně ty 50tky měly bejt super skoro všechny...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Daf 18. 10. 2013 11:28

Co budeš fotit, když potřebuješ i ostrost rohů na takhle nízké clony? Na tyhle clony jsou stejně většinou rohy mimo HO takže taky rozmazané ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 10. 2013 11:48

Pro změnu zase psy - tzn. neřikám, že využiju všechny rohy najednou, ale nějaký jo a pootřebuju, aby vyšly ostrý chlupy i tam (když budou v HO) :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod revell 18. 10. 2013 11:54

ted je treba na trhu soucsna 50 1.4 nebo muzes pohledat na ebay 50 1.8 MKI v kovovem provedeni (ne ta plastova 1.8 MKII)
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 18. 10. 2013 12:12

To budeš muset ale opravdu hodně clonit a to už bude ostrost dobrá i v rozích. Asi bych to zas tak moc neřešil. Na Canon toho na výběr moc není tak bych vzal Canon 50 f1.4.

-- 18. 10. 2013 12:19 --

Ještě mě napadlo co nějaký kratší makroobjektiv. Sice mají světelnost horší, ale zato jsou od plné díry velmi ostré až do rohů.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 10. 2013 13:20

Jasný, pokud nebude nic, co by bylo perfektně ostrý v rozích, tak prostě zkusim sehnat to, co na tom bude co možná nejlíp (a nebude mimo rozpočet :-) ). Bohužel sem v tomhle případě rohy důležitý. 50/1.4 sem měl a teda, že bych z toho byl nadšenej se říct nedá. A neexistuje nějaká manuální varianta, co by na tom byla líp jak ty 50/1.4? Nevadí ani 55mm. Vejš už bych nešel. A výjjimečně se bez AF obejdu.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod revell 18. 10. 2013 13:57

nebo nejake stare manualni Zeissy M42 pres redukci?
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 10. 2013 13:59

Daf píše:http://www.photozone.de/canon_eos_ff/535-zeiss50f2eosff

Díky, mrknu na to. Koukám, že to je nějakej jinej CF než co jsem četl recenzi :D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ady_h 18. 10. 2013 14:24

este skus vyskusat C50mm f1,4 + DLO v canonackom programe, mne sa vysledky pacili , fotil som trocha vacsiu produktovku vonku :-) aberacia+halo efekt uplne zmizol, vysledny 16bit TIFF som potom dorobil v LR
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 18. 10. 2013 14:51

Co třeba c40/2,8? Za ty peníze skoro zázrak. Není to 50, ani f2, ale ostrost na f2,8 by vyhovovat mohla jak na FF, tak na APS-C
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 18. 10. 2013 16:51

Prodávám Canon 50 2.5 Macro, možná by mohl vyhovovat. Ale nefotil jsem s nim na ničem lepším, než canon 350D, takže by sis to musel osobně vyzkoušet, jestli by ti vyhovoval. Ale tipuju, že na kratší vzdálenost bude mít Macro nejlepší kresbu.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 18. 10. 2013 19:47

Leica R 50/2 E55 + Leitax s chipem (MFD je 50cm, nevim jestli stačí)

A potřebuješ matnici na obojí, věř mi.

Pokud to musíš mít "ultra-sharp", tak Zeiss ZE 50/2 MP, nebo Leica R 60/2.8 + Leitax. Leica má víc přirozenej rendering a dá se použít tak nějak obecně. MP od Zeisse je takovej "klinickej", ale je to fajn na detaily a nějaké to semi-macro. Obojí je 1:2 makro.

V případě, že máš Canon tak Leitax není nutný, jen je lepší, protože má minimální výrobní tolerance a tudíž moc neku*ví výkon objektivů.

Jinak ZE 50/1.4 je krásnej objektiv, ale tak na portréty. :) Na produktovku bys to musel stáhnout až někam k f4 a víc. Kromě toho je na MFD poněkud k how..

Další co mě napadá nejsou moc svižné, ale jsou to dobré objektivy.

Contax 35-70/3.4 - žiletkový zoom
Leica R 35-70/4 - žiletkový zoom v2 v moderním Leica pojetí (extra nudný výstup, ale je to technicky prakticky dokonalé .. teda až na to zkreslení na širokém ohnisku :D) jo a jsou na to profily v LightRoomu
Contax 28-85/3.3-4 - takovej švýcarskej nožík, akorát na 28mm už má nic moc zkreslení a okraje mají CA
Contax 35-135/3.3-4.5 - hodně přerostlej švýcarák, distorze na 35mm, slušně ostrý, ale lepší zacloněný, umí takové docela slušné semi-macro

Obecně jsou nejlepší z hlediska ostrosti ty první dva, akorát ani jeden nemá zrovna úžasnej bokeh (jsou už trošku pře-korigovaný a oba mají dost brutální kontrast). Zbytek je takovej slušnej kompromis.

Objektiv co je současně zoom, dobrý na libovolnou vzdálenost a ještě rychlý prozatím neexistuje (ale pár věcí pro m4/3 je tomu blízko, stejně tak třeba nová Sigma 18-35/1.8 ).

Na produktovku bych si osobně koupil nejspíš jak zoom, tak pevný (mě osobně je sympatická ta Leica R 60/2.8 .. existuje i adaptér na 1:1). Jen upozorňuju, že tyhle objektivy nepatří zrovna mezi levné..

Jo ještě existuje Contax Zeiss 50/1.7, který je hodně ostrý, ale má MFD 0.7m a trošku purple-fringe na plnou díru. Nicméně je levný a s přehledem kromě toho PF strčí do kapsy skoro libovolnou 50tku.
Daemonius
VIP uživatel

Další stránka