Leica R 50/2 E55 + Leitax s chipem (MFD je 50cm, nevim jestli stačí)
A potřebuješ matnici na obojí, věř mi.
Pokud to musíš mít "ultra-sharp", tak Zeiss ZE 50/2 MP, nebo Leica R 60/2.8 + Leitax. Leica má víc přirozenej rendering a dá se použít tak nějak obecně. MP od Zeisse je takovej "klinickej", ale je to fajn na detaily a nějaké to semi-macro. Obojí je 1:2 makro.
V případě, že máš Canon tak Leitax není nutný, jen je lepší, protože má minimální výrobní tolerance a tudíž moc neku*ví výkon objektivů.
Jinak ZE 50/1.4 je krásnej objektiv, ale tak na portréty.

Na produktovku bys to musel stáhnout až někam k f4 a víc. Kromě toho je na MFD poněkud k how..
Další co mě napadá nejsou moc svižné, ale jsou to dobré objektivy.
Contax 35-70/3.4 - žiletkový zoom
Leica R 35-70/4 - žiletkový zoom v2 v moderním Leica pojetí (extra nudný výstup, ale je to technicky prakticky dokonalé .. teda až na to zkreslení na širokém ohnisku

) jo a jsou na to profily v LightRoomu
Contax 28-85/3.3-4 - takovej švýcarskej nožík, akorát na 28mm už má nic moc zkreslení a okraje mají CA
Contax 35-135/3.3-4.5 - hodně přerostlej švýcarák, distorze na 35mm, slušně ostrý, ale lepší zacloněný, umí takové docela slušné semi-macro
Obecně jsou nejlepší z hlediska ostrosti ty první dva, akorát ani jeden nemá zrovna úžasnej bokeh (jsou už trošku pře-korigovaný a oba mají dost brutální kontrast). Zbytek je takovej slušnej kompromis.
Objektiv co je současně zoom, dobrý na libovolnou vzdálenost a ještě rychlý prozatím neexistuje (ale pár věcí pro m4/3 je tomu blízko, stejně tak třeba nová Sigma 18-35/1.8 ).
Na produktovku bych si osobně koupil nejspíš jak zoom, tak pevný (mě osobně je sympatická ta Leica R 60/2.8 .. existuje i adaptér na 1:1). Jen upozorňuju, že tyhle objektivy nepatří zrovna mezi levné..
Jo ještě existuje Contax Zeiss 50/1.7, který je hodně ostrý, ale má MFD 0.7m a trošku purple-fringe na plnou díru. Nicméně je levný a s přehledem kromě toho PF strčí do kapsy skoro libovolnou 50tku.