Špatná kresba na fotce s CPL filtrem ??

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Hamk 8. 10. 2013 13:20

Na dovče jsem některé fotky fotil s nasazeným CPL filtrem HOYA Pro 1 Digital filter s DMC a LPF. Nasazené na Tamronu SP AF 17-50mm f2.8 (bez VC) a foceno s Nikon D7100. Při prohlížení v PC 1:1 mě kresba fotek s nasazeným filtrem dosti zklamala. Celá fotka je v detailech dosti rozpitá. Přitom fotky bez CPL filtru jsou o mnoho ostřejší a detaily jsou OK !
Je možné, že by tento filtr takto degradoval výslednou fotku a udělal z ní jen rozpitou fotku bez kresby a detailů ?? To by už se mi moc s tímto vědomím dále s tímto filtrem moc fotit teda nechtělo.. :grr:

Nebo kde by mohla být chyba ? Třeba se mi to jen zdá a takhle je to v pořádku ? Pro posouzení přikládám dva RAWY..

http://leteckaposta.cz/748340632
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 10. 2013 13:32

Mne sa to stalo tiez s Marumi CPL filtrom .. na kompaktoch bol filter ok, na DSLR uplne zle. Tak neviem ci nie falsovany filter s cinskou optikou :(
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 8. 10. 2013 13:47

Kde jsi ten filtr kupoval? Nemohl jsi koupit nějaký padělek?
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 8. 10. 2013 14:01

Kupoval jsem jej přes Daganet.cz

Tento z tohoto odkazu: http://www.daganet.cz/hoya-pro1-dmc-lpf ... p-277.html

Padělek ? No to snad ne... ! ??
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 10. 2013 17:59

Napadlo ma, ci nemoze byt problem s ostrenim, ked je nasadeny CPL .. ze fotak zle zaostri.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 8. 10. 2013 18:10

A kdyby to bylo špatným ostřením s nasazeným filtrem, je nějaký způsob jak tun vadu odstranit? Nebo se to stává běžně?
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 8. 10. 2013 19:42

ltokar píše - : Mne sa to stalo tiez s Marumi CPL filtrom .. na kompaktoch bol filter ok, na DSLR uplne zle.

Pak nešlo o cirkulární, ale lineární polarizák, s nímž fázovém ostření většinou fixluje. Což je s podivem.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 10. 2013 20:33

Zle som napisal .. na kompakte (4mpix) som pouzival CPL znacku neviem a v pohode. Potom som kupil DSLR, novy filter Marumi , kruhovy polarizak a des a hroza. Ale je pravda, ze asi bol ten stary typ, novsi DG asi na digital ma nieco ine ? Ale vyzeralo to divne, skor ako rozpite, nez zle zaostrene.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 8. 10. 2013 21:50

Řekl bych špatný filtr, zkus reklamovat. Ano Hoya patří mezi nejčastěji padělané.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 8. 10. 2013 22:35

To s reklamací budu mít asi smůlu, již je mimo záruku :hm
Myslíte, že bych měl jít do koupě nového ? A ten samý ? Nebo zkusit např. B+W ? Myslíte, že pokles kresby a detailů může být opravdu vadným CPL ? :hm
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 8. 10. 2013 22:46

Hmmm....... jak to můžeme vědět Zkus fotku s ním a bez, uvidíš sám. Podotýkám se stativu. Všechny zkoušky se dělají se stativu. :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 9. 10. 2013 08:08

Vypadá to na patlající sklo, špatné zaostření ani neudržený čas na těch fotkách nevidím, je to prostě "rozplyzlé", samozřejmě vyzkoušej. Běžně kvalitní CLP filtr tohle nedělá, jen čínské náhražky za pár stovek a nebo taky mohlo dojít k výrobní vadě. Použij tele, vyzoomuj na max, nejvíc je to vidět když se používá jen malý výřez. :-)

Normální Hoya Pro 1 je plně použitelná, i když sám dávám přednost řadě HD.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 9. 10. 2013 09:21

Aha .. takze asi som mal tiez "stastie" na falzifikat .. dobre vediet. Niekedy to este vyskusam.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 9. 10. 2013 10:09

Allydamm píše:Vypadá to na patlající sklo, špatné zaostření ani neudržený čas na těch fotkách nevidím, je to prostě "rozplyzlé", samozřejmě vyzkoušej. Běžně kvalitní CLP filtr tohle nedělá, jen čínské náhražky za pár stovek a nebo taky mohlo dojít k výrobní vadě. Použij tele, vyzoomuj na max, nejvíc je to vidět když se používá jen malý výřez. :-)

Normální Hoya Pro 1 je plně použitelná, i když sám dávám přednost řadě HD.

Tím patlajícím sklem myslíš ten filtr, nebo objektiv? Je to Tamron 17-50 f2.8 non VC, se kterým jsem spokojen, co se týče kresby a ostrosti.

Na tele objektivu mám větší průměr pro filtr, tak jedině budu muset filtr před čočkou přidržet.. :hm

Dnes vyzkouším ze stativu.
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 9. 10. 2013 11:18

A nezapomeň na předsklopení zrcadla a dálkovou spoušť...... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Další stránka