Canon EF 50mm f/1.2 L USM objektiv

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mulder77 3. 10. 2013 11:12

Mám trochu pocit, že mě máte za snoba, co neví co s prachama. Ale hodně pracuju a volnýho času moc nemám, tak si snažím dopřávat toho nejlepšího, co si mohu dovolit. Ačkoli vrtám jednu díru do zdi ročně, koupím si modrýho Bosche, ačkoli jsem amatér, co se focení týče, koupím si pořádný objektiv. Prostě mám rád kvalitní věci. Navíc vzhledem k tomu, že focení dostanu bez problémů do nákladů a DPH mi vrátí, nepřijdou mi foto nákupy jako špatná investice. Když vidím, za kolik se prodávají tyto věci bazarově, nemohu prodělat už jen díky vratce DPH. To ale neznamená, že si nenechám poradit.

Třeba na Megapixelu v diskuzi u Sigmy spíš doporučují Canon 50mm/1.4 (http://www.megapixel.cz/sigma-50-mm-f-1 ... /komentare), to jsem z toho jelen.

Ještě se podívám na tu Sigmu 35mm/1.4.
Mulder77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 3. 10. 2013 11:25

U te 50/1,4 nekdo rika ze je lepsi ta, nekdo ze ta. Ta Sigma je za ty prachy si myslim hodne dobry objektiv, ale tusim ze tu nekdo zminoval ze na FF snimaci trpi na coma.

Jinak ta Sigma 35/1,4 je jina liga, te se Canon nevyrovna :P
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 10. 2013 12:07

Urcite sa pozri po Sigme 35/1,4 - je to spicka na trhu.
K tej variante "kupit rovno to najlepsie" sa priklanam - podobnym sposobom som zacinal aj ja... ale 50/1,2L nepovazujem za dobru volbu...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mulder77 3. 10. 2013 12:28

Tak ta sigma fakt vypadá dobře. A pokud byste vybírali mezi Canon EF 35mm f/1.4 L USM a tou Sigmou 35/1,4 ? Canon je o 12 tisíc bez DPH dražší.
Mulder77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 3. 10. 2013 12:34

Jen k tý 35tce - stálo by zato možná vyzkoušet jestli je to ohnisko na děti vůbec vhodný. Jeden čas sem měl 35/1.4 na APS-C a APS-H (teda byl to Samyang ale to je v tomhle případě jedno) a to ohnisko mi na focení na blízko zrovna nesedělo. Pokud tam měl bejt pes v okolí, tak v pohodě, ale na detail, kde byl jenom pes to bylo už divný (perspektiva). Sice teda nevim přesně, jak je velký 2 letý dítě, ale odhaduju, že asi jako menší/střední pes, ne? :-)

-- 3. 10. 2013 13:37 --

Tak sorry - koukám na google a 2letý děti sou o dost větší, než sem myslel :-D Ale stejně bych to ohnisko radši vyzkoušel - 35 a 50 je dost rozdíl... Jinak na portréty bych vzal 85/1.2, což je určitě dostatečně "nejlepší" sklo, ale na focení doma je to už na APS-C dost dlouhý... Teda pokud si nekoupil i ten nejlepší dům, co jde a nemáš pokoje jako na zámku :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod jizapo 3. 10. 2013 12:39

Ano Sigma 35/f1.4 je asi v současné době to nejlepší, ale EF 35 /f2 IS USM ji šlape na paty a má navíc stabilizaci a v současné době je o 6000 Kč levnější. S tím že si 1000 doplatíš za sluneční clonu. Takže ušetříš 5000Kč. Na 5D MK3 kreslí opravdu pěkně. A té EF 50 /f1.2 bych se určitě vyhnul a vzal raději EF 50/f1.4 USM a delší pak už jen EF 85/f1.2 USM II.
Předpokládám, že u toho ohniska 50mm určitě Canon vyjde v dohledné době s nějakou novinkou.
jizapo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 3. 10. 2013 12:44

34 do interiéru a ven asi 85. Ale je to už celkem dlouhý na APS-C. 50 zas o kousek kratší, v tomhle směru je asi řešením jen přechod na FF, nebo ořez snímku.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 10. 2013 12:58

Mulder77: snob by si urcite takto nenechal radit. Takze praveze ja chapem pristup, ktory mas. Aj preto som navrhoval to , co som navrhoval :)
Inak ale ak planujes FF, tak potom aj sklo k tomu, neviem ci je dobra cesta riesit sklo na APS-C s vyhladom na jeho pouzitie na FF.
Ak si pozries testy na photozone.de napr. ten Canon 50/f1.2 http://www.photozone.de/canon_eos_ff/47 ... 5d?start=2 tak vazne slabe. A mam niekolko praktickych skusenosti s tymito recenziami a sedia.
Spominana Sigma 35/f1.4 http://www.photozone.de/canon_eos_ff/84 ... ff?start=2 je podla recenzie skutocne vynikajuca.
Zbytok recenzii http://www.photozone.de/canon_eos_ff
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 10. 2013 13:30

Já bych ten C-50/1,2 nezatracoval. Ne každá fotka musí být řezavě ostrá, někdy je to spíš na škodu. Třeba u portrétu. No, na krajinu to, ani přicloněné, není. Ale třeba zrovna na ten portrét bych to bral, tedy fotit Canonem ... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 3. 10. 2013 13:47

mozna jsem to prehledl, ale jeste otazka, proc jen pevna ohniska? Ted byly uvedeny dva kvalitni zoomy 24-70 bud f4 IS nebo f2.8 s USM. Pokud budes fotit deti, tak stejne litaji a trochu vetsi hloubka ostrosti neni na skodu.

S tim kupovanim nejlepsiho ti taky rozumim a kazdy to ma nastaveno jinak (pro nekoho je dovolena v Chorvatsku standard, pro nekoho Thajsko, nekomu staci hodinky za petistovku a nekdo si koupi za 50 tisic pro radost). O te Mk3 taky uvazuju (protoze nic lepsiho asi neni, ale bud bazar nebo pres nekoho na firmu).
Bohuzel u elektroniky obecne: "koupit si neco poradneho, at to vydrzi" plati jen na hodne kratkou dobu a ceny velmi padaji (jak to bylo kdysi u pocitacu...) u objektivu moc ne.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mulder77 3. 10. 2013 14:04

revell: No nad zoomem jsem ani nepřemýšlel, co jsme tak byli u profíků, tak všichni fotili s pevným ohniskem. Co se týče hloubky ostrosti, tak jsem myslel, že se odvíjí pouze od clony, nikoli od toho, jestli je to zoom nebo pevný. Ono to tak není? Nebo jsi to myslel kvůli vyššímu clonovému číslu? Navíc dobrej zoom objektiv bude stát 50 tisíc a dobrej pevnej 25 tisíc, tak mi pevnej přišla jako lepší volba.

Ta sigma 35/1.4 memá ultrazvukové ostření, že? Není to problém?
Mulder77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 3. 10. 2013 14:33

Tá Sigma má HSM (USM) je v tom velký kruhový ring motor, aspon tak to prezentuje sám výrobca na stránke http://www.sigma-global.com/en/lenses/c ... tures.html , objektívy verzie Contemporary majú iný motor, síce tiež HSM, ale malý s prevodovkou http://www.sigma-global.com/en/lenses/c ... tures.html
. Nikto ti tu inak nespomenul že tá Sigma 35mm je FF ready, a ked že máš problém s tým že u 50mm musíš cúvať, respektíve nemáš kde tak 35mm je úplný ideál.
Ked si kúpiš FF, tak tá 35mm už bude dosť široká, ale v tej dobe bude mať Sigma snád aj novú 50mm, nie že by tá súčasná bola zlá, ale nová bude lepšia
Ja mám jednu technickú fotku zo Sigmy 35 na plnú dieru, nešlo tam o nič len sa pokúsiť všetko dôležité vpratať do HO http://www.flickr.com/photos/100444050@N02/10068981724/

EDIT " mne link fungoval , ale pre istotu som použil iný a na nasledujúcej fotke je kameraman + hlavný fotograf s tým, s čím nafotil celú svadbu :lol:
Naposledy upravil pufko dne 3. 10. 2013 15:49, celkově upraveno 2
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mulder77 3. 10. 2013 15:44

pufko: Se mi ten obrázek nechce otevřít, píše to, že obsahuje chyby.

No a když bych tedy trval na 50mm, s tím, že cena nehraje roli, tak byste doporučili co? Mám dojem, že na rozdíl od těch 35mm, žádný objektiv neexceluje. :( Já se té širokoúhlosti 35mm u FF bojím.
Mulder77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 3. 10. 2013 15:54

Ved ak ťa to FF nesúri tak vydrž ešte s 35mm, pre FF to chce skutočne 50mm, alebo potom aj 85mm ako ti tu bolo poradené. Plne otvorená clona nie je inak žiadna výhra pri fotení, tá je skôr podstatná pre ostrenie v zhoršených podmienkach, nie vždy sa dá všetko fotiť na plnú dieru, ja Sigmu 35mm cloním tiež skôr na f/1,7-2.0 ...
K čomu fotka na f/1,4 ked časť podstatnej veci je mimo HO, na to aby si mohol fotiť na plnú dieru treba sakra rozmýšlať , nehovoriac že za slnečného dna často nestačí najkratší čas závierky pri najnižšom ISO
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 10. 2013 16:18

Osobně mi 35mm moc sympatických není (mimo Leicu).

Excelentních 50mm je spousta, jen většina z nich jaksi nedisponuje AF. :D
Daemonius
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka