již dlouho sleduji tyto stránky a fórum a s chutí pročítám, nicméně nedávná koupě objektivu 16-85mm mně donutila se zaregistrovat a poslat na vás dotaz.
Mám tělo D7100 a v setu s 18-105. Mám také pevnou 35/1.8 a Sigmu 70-200/2.8 macro II.
Se seťákem jsem byl spokojený, ale samozřejmně po čtení diskuzí kde všichni chválí 16-85mm jsem po něm také pokukoval. I když si myslím, že D7100 nabrousila 18-105ku velmi slušně, tak po pročtení jsem si řekl, že ta 16-85 tedy bude ještě jiný level. Inu, odpověděl jsem na inzerát a zakoupil 16-85ku. Na místě jsem vše zkoušel, vše se zdálo ok. Dnes jsem se dostal k porovnání mé původní 18-105 s "novou" 16-85.
Prosím všechny, kteří máte s tímto objektivem zkušenosti.
Když porovnám nejkratší ohniska obou objektivů na plnou díru, je 18-105 mnohem ostřejší, a někde u ohniska 35mm se teprve začíná ostrost srovnávat a pak má velmi, podotýkám velmi mírně navrch 16-85. (Řekl bych, že začínající amatér to nemá šanci poznat). To lze ovšem rozeznat pouze když jdu do pixelů. opravdu na těch 16mm to je hodně "bláto"! Ptám se, je to u tohoto objektivu typické, nebo se jedná o vadu? Popřípadě, dá se nějak objektiv seřídit(jako je to třeba u back/front focusu i když o tom dost pochybuji). Rovina ostrosti je v pořádku, ale ta kresba do nějakých 35mm dost zklamání.
Co se týká rychlosti ostření, je na tom 16-85 mírně lépe, ale nic moc velkého. Hodně lidí píše, že 18-105 je pomalá, já mám asi dobrý kus, protože ostří velmi rychle. Rozdíl ve stabilizaci nějak nevidím...
Čekal jsem opravdu jinou ligu, zvláště za ty peníze, výhodu vidím možná v konstukci(bajonet, kvalitnější provedení), ale to jaksi na výsledné fotce nikdo nepozná.
Uvažuju nad tím, že jej prodám někomu dál a budu spokojený s 18-105 a těch skoro 10tisíc vrazím do něčeho jiného(pevnou mám, sb700 taky, tak třeba za dovolenou

Děkuju za vaše rady a názory, 10tis za objektiv je pro mně jakožto pro amatéra a studenta dost peněz a šetřil jsem na něj taky nějakou dobu a čekal jsem mnohem lepší výsledky...
Zkusím kdyžtak pořídit nějaké fotografie, kdyby to pomohlo...
Díky!! Adam