Problém s objektivem Nikon 16-85mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Edems99 30. 9. 2013 15:33

Ahoj,

již dlouho sleduji tyto stránky a fórum a s chutí pročítám, nicméně nedávná koupě objektivu 16-85mm mně donutila se zaregistrovat a poslat na vás dotaz.
Mám tělo D7100 a v setu s 18-105. Mám také pevnou 35/1.8 a Sigmu 70-200/2.8 macro II.

Se seťákem jsem byl spokojený, ale samozřejmně po čtení diskuzí kde všichni chválí 16-85mm jsem po něm také pokukoval. I když si myslím, že D7100 nabrousila 18-105ku velmi slušně, tak po pročtení jsem si řekl, že ta 16-85 tedy bude ještě jiný level. Inu, odpověděl jsem na inzerát a zakoupil 16-85ku. Na místě jsem vše zkoušel, vše se zdálo ok. Dnes jsem se dostal k porovnání mé původní 18-105 s "novou" 16-85.
Prosím všechny, kteří máte s tímto objektivem zkušenosti.
Když porovnám nejkratší ohniska obou objektivů na plnou díru, je 18-105 mnohem ostřejší, a někde u ohniska 35mm se teprve začíná ostrost srovnávat a pak má velmi, podotýkám velmi mírně navrch 16-85. (Řekl bych, že začínající amatér to nemá šanci poznat). To lze ovšem rozeznat pouze když jdu do pixelů. opravdu na těch 16mm to je hodně "bláto"! Ptám se, je to u tohoto objektivu typické, nebo se jedná o vadu? Popřípadě, dá se nějak objektiv seřídit(jako je to třeba u back/front focusu i když o tom dost pochybuji). Rovina ostrosti je v pořádku, ale ta kresba do nějakých 35mm dost zklamání.

Co se týká rychlosti ostření, je na tom 16-85 mírně lépe, ale nic moc velkého. Hodně lidí píše, že 18-105 je pomalá, já mám asi dobrý kus, protože ostří velmi rychle. Rozdíl ve stabilizaci nějak nevidím...

Čekal jsem opravdu jinou ligu, zvláště za ty peníze, výhodu vidím možná v konstukci(bajonet, kvalitnější provedení), ale to jaksi na výsledné fotce nikdo nepozná.

Uvažuju nad tím, že jej prodám někomu dál a budu spokojený s 18-105 a těch skoro 10tisíc vrazím do něčeho jiného(pevnou mám, sb700 taky, tak třeba za dovolenou :)

Děkuju za vaše rady a názory, 10tis za objektiv je pro mně jakožto pro amatéra a studenta dost peněz a šetřil jsem na něj taky nějakou dobu a čekal jsem mnohem lepší výsledky...

Zkusím kdyžtak pořídit nějaké fotografie, kdyby to pomohlo...

Díky!! Adam
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 30. 9. 2013 15:50

bez ukazkovej foto ti neporadi nikto na svete. Mal som 18-105 a OK, mam teraz 16-85 a super.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 30. 9. 2013 15:52

Musis dodat fotky, inak to tazko posudit. Kludne moze ist o pokazeny kus :(
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 30. 9. 2013 15:55

Ahoj, díky za rychlou odpověď. Jdu dát foťák na stativ a zkusím. Dám co nejdříve.
Iandov: a jak kreslí na nejkratší ohnisko?
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 30. 9. 2013 16:00

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-a ... vr?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-a ... vr?start=1

Testom na photozone.de dost verim, kedze mam prakticke skusenosti. Clony potom davaj ako je potrebne.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 30. 9. 2013 16:49

Nahrál jsem pár obrázků. Kdyžtak doporučte, jak přesně otestovat objektivy. Vše je foceno na otevřenou clonu.
Vždy první s 16-85 a druhá s 18-105
Na té fotce s bazénem je to velmi dobře vidět. Na další fotce druhá mírně horší. Někdo z Brna, kdo by byl schopen objektiv otestovat?
http://uloz.to/xLE2tQPh/dsc-3056-jpg
http://uloz.to/xAZiwKYt/dsc-3057-jpg

http://uloz.to/x18vgMjS/dsc-3085-jpg
http://uloz.to/xYcv1sqP/dsc-3086-jpg

čekal jsem od toho asi moc...
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 30. 9. 2013 18:00

Ještě sem se díval na fotky, který sem pořídil, napadá mně, jestli ta neostrost u bazénu z 16-85 není způsobená třeba špatným zaostřením(nepřesností)-stát se to může. Každopádně kdyby mně někdo ukázal fotky a řekl, urči co je z toho nebo druhého objektivu, asi bych rozdíl nepoznal.
Na jiných fotkách se mně ta 16-85ka zdála ok. Nevím. Každý píše, jak je to top objektiv, já jsem z něho rozpačitý a uvažuju že ho prodám nechám si 18-105ku. Četl jsem různé diskuze a někde chválí víc dokonce i 18-105 v určitých ohledech. Je sice příjemné mít na omak lepší objektiv, ale pokud nevidím moc nějaký rozdíl v kresbě, tak to nemá moc smysl...
Co třeba Foto-ABC, neměl jsi 18-105 pro srovnání? Vím, že hodně 16-85 chválíš...
Díky za názory. :hm
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 30. 9. 2013 19:37

ja teda 16-85 na D7100 mam, a su vcelku spokojen.
Ona myslim opticky nejak dramaticky lepsi neni proti 18-105, ale pro me je lepsi v sirsim ohnisku a poctivym zpracovanim
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 9. 2013 21:01

Když se kouknu na obě fotky je vidět posunutá rovina zaostření, problém je ve front focusu 16-85, je to vidět jak je les ostrý u 16-85 a neostrý u 18-105, seřídil bych ostření a bude to o.k. :-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 30. 9. 2013 21:05

Také se mně zdá, že to bude rozhozené ostření. Porovnej to s ostřením přes liveview. Já používám tuto "scénu" - 3 DVD obaly na stole v minimálním rozestupu, tam pak ostření na prostřední z nich nemá kam "uhnout". Viz zde příklad BF u D5100 + 18-105 na nejdelším ohnisku ...
Přílohy
bf.jpg
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 30. 9. 2013 21:20

Otevřel jsem DSC3056, je to focené do JPG s rozlišením 6000 x 4000, AF-S Single, zaostřeno na kbelík, VR-ON, clona 3,5, čas 1/1600, ISO 400, expoziční mód priorita clony, ostření +7, saturace +1.

Expozice je vcelku OK, použitý čas a ISO mi vzhledem ke kompozici nedává smysl, stejně jako VR-ON.

Nikon 16-85 má solidní ostrost v rozmezí clony 5,6 až 8, na clonu 3,5 a tohle rozlišení je to jen test, jak se chová v extrému.

Já bych si našel na internetu testovací obrazek, dal si ho tak 2 m od D7100 na stativu kolmo k D7100, vypnul VR, zapnul MUP a dálkovou spouští bych fotil za použití různých bodů (vlevo, střed, vpravo) a vyzkoušel bych ostření na objektivu a přes LIveView. Osvětlil bych to tak, abych měl ISO 100 a fotky porovnával s nějakým referenčním objektivem, 16-85 by měla kreslit jako 18-105, pokud bude o hodně horší, je to špatně, Celý test je popsaný na internetu, dobře ho popsal třeba Nasim Mandsurov.

Každopádně bych fotil všechny testovací fotky do RAWu, zvětšoval na 100% a prohlížel na kalibrovaném monitoru a porovnával printscreeny ze zvětšenin.

D7100 má fine tunning, který lze použít až pro 10 objektivů v rozmezí -20 až +20, jestli je to skutečně FF, tak by to mohlo jít zkorigovat přímo v D7100, v nejhorším případě bych zkusil to dát seřídit do servisu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 10. 2013 06:42

Edems99: tohle je 16mm z objektivu 16-85:
http://www.tomx.eu/Fotky/Krajina/DSC_5730.jpg
Bláto to rozhodně není.

Kdysi jsem napsal o 16-85 tuto recenzi:
http://www.tomx.eu/Texty/Recenze1685VR/ ... VR_01.html

-- 1. 10. 2013 08:08 --

Koukal jsem na obrázky 3056 a 3057. Podívej se na pozadí - les, komíny, střecha, ... Stejně jako je na popředí podstatně ostřejší 18-105, tak na tom pozadí zase 16-85. Takže závěr je zcela jednoznačný: oba objektivy jsou zaostřené jinam, tudíž nelze žádné porovnání obrázků provádět!
Tenhle první závěr je bez diskuzí.
Druhý závěr je to, co napsali VencaD a Karel IV. Ten je s maximální pravděpodobností pravdivý také, ale schválně jsem předřadil ten první obecnější závěr o zaostření jinam, který je úplně prokazatelný.
A samozřejmě všichni mají pravdu, že pomůže buď již mikroadjustment nebo až seřízení těla v servisu. Pokud mikroadjustment plně pomůže, servis není třeba. Ovšem mikroadjustment seřizuje všechny ostřící body současně v nějakém rozsahu na amatérském testovacím zařízení, servis každý z těch 51 bodů zvlášť ve větším rozsahu na profi zařízení, přičemž pokud část AF snímače je mimo rozsah těch pár desítek miliradiánů, tak můžou hardwarově pohnout s umístěním snímače a doladit to zase softwarově.
Prostě AF snímač je nějak umístěn, aby byly roviny rovnoběžné, a protože to nelze udělat ani na výrobní lince dokonale přesně, tak je zbytek doladěn softwarově ve firmware foťáku. A AF mikroadjustment s tím je schopen ještě pro různé objektivy pohnout. To tovární firmwarové usazení může servis předělat na originální optické lavici. Ale jen pokud měřením vyjde nutnost, jinak do toho šroubovákem nehrabou. Takže v mnoha případech je opravdu domácí mikroadjustment v důsledcích prakticky ekvivalentem servisu.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 2. 10. 2013 18:38

Díky všem za odpovědi. Obě fotky byly zaostřeny na kbelík. Dneska jsem provizorně zkoušel porovnávání ostření u obou objektivů. Měl jsem A4 s textem a asi z metru pod úhlem cca 45stupňů pořízoval fotky na 16, 24, 35 atd... Na 16mm je rovina ostrosti burtálně za bodem zaostření(Když vezmu, že rovina ostrosi jsou 2 řádky textu, tak je asi 3 řádky za bodem zaostření). Potom se to v průběhu zoomu srovnvá(na 70 je to skoro ideál), ale na 85mm je zase před. Řekl bych, že se to mění z důvodu zoomu a tím měnící se perspektivy.
Takže vaše názory byly správné.
Co se týká samotné kresby, řekl bych, že jsou na tom v podstatě stejně. Na obrazovce monitoru takřka neznatelné(musím hodně zvětšovat).
Když potom zacloním na cca f8, tak je pravda, že 16-85 začne kreslit opravdu moc hezky! Ale vzhledem k tomu, že rád fotím sport(k tomu jsem pořídil sigmu 70-200/2.8) tak budu chtít většinou krátké časy a tedy nějaké velké clonění moc nepřichází v úvahu...
Co je fakt lepší je rychlost ostření, ta je tak o 20-30% pocitově rychlejší než 18-105, to je hlavní důvod proč si ho chci nechat. 18-105 prodám(zítra) a doufám, že v servisu mně dokážou 16-85 seřídit.
Myslíte, že to budou umět i v megapixelu třeba v Brně? Jak dlouho to bude trvat? Potřeboval bych seřidit i tu Sigmu, tak to kdyžtak všechno pošlu do AWH, jestli umí i Nikon...

Díky za informace
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 2. 10. 2013 22:10

Skončí to v Nikon servisu v Praze, to zařízení na seřízení stojí pár miliónů.
Jak to teď popisuješ, tak jsou 2 možnosti:
a) bude stačit seřídit tělo
b) zoom nefunguje rovnoběžně s osou objektivu, ale křivě, takže na 16mm je to proti kolmé rovině hnuté jedním směrem a na 85mm druhým. To by Ti pak museli vyměnit objektiv.
FotoABC
Návštěvník

Další stránka