Jaký druhý objektiv? (50mm 1,8?)

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MeddlinG 3. 7. 2013 14:59

Ahoj,

je to asi měsíc, co jsem si koupil svou první zrcadlovku (Nikon d3100) se základním objektivem 18-55mm. Nicméně, mám z dosavadního focení pocit, že jde o objektiv kvalitativně tak zhruba na úrovni lepšího kompaktu a proto bych si rád dokoupil nějaký lepší objektiv, za který ale nedám majlant. Fotím převážně street a portréty, sem tam nějakou krajinku (ale ne tolik, abych nutně potřeboval wide) a trochu macro. Nějaké supertele nepotřebuji. Chtěl bych prime lens, jsem zvyklý fotit z doby, kdy zoomy neexistovaly a i tak se dělaly krásné obrázky a podle všech článků mají prime výrazně vyšší kvalitu (což je pro mě důležité) a navíc se s nimi nejvíc naučíme (ačkoliv jsem již bez zoomů fotil, další trénink není nikdy na škodu a taková honba za kompozicí může být i dobré cvičení).

Ptal jsem se známých, co tedy pořídit a tipy jsem víceméně dostával jen dva:

35mm 1,8 http://eshop.fotolab.cz/product/objekti ... dx-nikkor/

a 50mm 1,8 http://eshop.fotolab.cz/product/objekti ... -s-nikkor/

Rád bych se zeptal na Váš názor:

1. Je tato volba (rozuměj jeden z těchto dvou) dobrá? Tíhnu spíše k 50mm (portréty a lidi obecně fotím přecijen víc, než krajinky),
2. Čím je jeden lepší, než ten druhý?
3. Který byste mi doporučili vy?

(50mm 1,4 nechci - resp. chtěl bych, ale 10 teď vysolit nemůžu)

Děkuji za rady

Adam

PS. Chci také, aby to byl můj jediný objektiv na dovolenou.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 3. 7. 2013 15:57

Ono těžko radit jaké pevné sklo si máte pořídit, záleží co vás víc baví fotit. To jako kdybych se vás ptal, jestli si mám dát dnes k večeři řízek nebo vepřo knedlo zelo ;-) . Na street a krajinu bude asi lepší pětatřicítka, kdežto objektivy od padesátky a delší tíhnou víc k portrétům. Ale portréty samozřejmě nejsou jen hlava, krk a ramena, takže i s pětatřicítkou můžete vesele portrétovat, kdežto i s padesátkou se dá krajinkovat. Sám mám pevnou pětatřicítku (po přepočtu vlastně základní objektiv) a subjektivně mi přijde toto ohnisko univerzálnější než padesátka, kterou zatím nemám, ale občas je i ta pětatřicítka moc dlouhá a ne vždy jde udělat pár kroků dozadu. Co se týče kvality, tak srovnávat pevné sklo se seťákem je jako porovnávat břitvu s příborovým nožem ve veřejné jídelně :-D .
Nicméně, jelikož máte seťák, tak je nějaký problém sám vyzkoušet, které ohnisko vám lépe padne? Zkuste chvíli fotit pouze na těchto dvou ohniscích a sám uvidíte, které vám lépe padne do ruky.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cizekmiroslav 3. 7. 2013 18:23

MeddlinG píše:Nicméně, jelikož máte seťák, tak je nějaký problém sám vyzkoušet, které ohnisko vám lépe padne?

Asi tak :-) Vyrazit na procházku, půlku absolvovat se seťákem na 35mm a druhou půlku na 50mm a hned uvidíš jaké ohnisko ti víc sedne.
Ale jestli chceš ten jeden objektiv vzít na dovolenou, tak bych nad 50mm ani nepřemýšlel, je to dost dlouhý skoro na všechno, kromě portrétů, na ty je to zas dost krátký :D Ne, ale řekl bych, že 50mm je na DX senzoru tak nějak rozporuplných. Taky sem 50 mm dlouhou dobu měl, pak sem vyměnil za 35 mm a 85mm a je to úplně o něčem jiném...

MeddlinG píše:Nicméně, mám z dosavadního focení pocit, že jde o objektiv kvalitativně tak zhruba na úrovni lepšího kompaktu

:hm jaký 18-55 máš? Ten novější byl s cenou kolem 3000 super, ostrý s dobrou kresbou... Jako jasně, plastová hračka, ale jinak opticky velmi povedený. Ta starší verze byla horší, to je fakt a k D3100 se asi dávala ta starší...

Ale k tvé otázce... Já jsem pro 35mm, protože teď už si i sám sebe dovedu představit, že bych ho měl jako jediný na dovolené...
cizekmiroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 3. 7. 2013 18:47

s 35 f1,8 jsem absolvoval dvě větší focení a je to moc fajn sklo. Sám mám hodně odfoceno s 50mm (verze D) a tak pěkně se s tím celé postavy prostě fotit nedají. Na druhou stranu ta 50tka už netrpí tolik na zkreslení. Obvzláště ta starší verze je na tom ještě lépe jak ta nová. Pokud budeš fotit hodně obličeje, může ti to dělat neplechu. Mě se stalo, pokud byl obličej v rohu že byl natolik deformovaný že už vlastně nebyl její.... Je ale pravda, že jindy se to až tak neprojevilo, případně se dá použít korekce

pro malou představu byť nezaujatý pozorovatel ten rozdíl až tak vnímat nebude

50mm 1,8D

20120727-_DSC2055-Edit.jpg

35mm 1,8G

20130505-_DSC9714.jpg
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drabek06 3. 7. 2013 19:16

Asi před rokem jsem řešil podobnej problém. Zda 50mm nebo 35mm. Nakonec jsem si vybral 35mm, protože je univerzálnější. V místnostech, je mnohem lepší jak 50mm, protože se Ti tam ty lidi vejdou. S 50mm v průměrně velkejch místnostech pomalu nic nezabereš. Vem ten Tvůj 18-55mm zoom a nastav si na něm 35mm a vyzkoušej si co se Ti tam vleze a jak Ti to vyhovuje a pak si tam nastav 50mm a vyzkoušej to samý a uvidíš co Ti víc vyhovuje. Mě tahle metoda poměrně dost posunula dál při výběru. A taky nehledě na to, že u APSC budeš mít u 35mm objektivu po přepočtu ohnisko lehce přes 52mm. Pokud nasadíš na tělo 50mm objektiv, tak z toho budeš mít 75mm.
drabek06
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 3. 7. 2013 20:00

Nikon 35 1.8G je za tu cenu super sklo. Oproti 50mm univerzálnější. U těhle 1,8G může pozlobit bokeh, má to své chvilky. Celkově jsem z té 35 ale nadšen, mám to na prcka a kreslí to fakt pěkně (oproti 18-55).

Pokud jde o N 50mm váhám mezi 1,8 a 1,4. Ten rychlejší je údajně trošku měkčí, ale zas je to víc umění. Ale zatím nemám jasno v tom, jestli mi to "umění" za těch 5 tisíc stojí :p
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod drabek06 3. 7. 2013 20:22

Co jsem se několikrát na netu dočetl, tak mezi 50mm je prej dobrá i Sigma. Má podstatně hezčí bokeh než oba dva objektivy od Nikonu . . . Ale zas ta cena mno :oops:
drabek06
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qwerts 3. 7. 2013 21:47

Ta sigma je hlavne i pekelne ostra :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 7. 2013 22:54

Připojuji se k těm, kteří vyměnili 50/1.8 za 35/1.8 + 85/1.8 a nemůžou si to vynachválit.
Rozhodně bych místo Nikkora 50/1.4 koupil za ty prachy Nikkora 85/1.8.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 4. 7. 2013 01:22

Vážený pan / Vážená paní,

potvrzujeme přijetí do informačního systému E-Shopu Fotolab

1 x Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX NIKKOR 4 990 CZK

Děkuji moc za cenné rady ;)
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 4. 7. 2013 06:14

Lotrandor: rozhodně raději 85/1,8 než Nikkor 50/1,4 - jednak na děti venku ideální ohnisko a taky nebudeš mít tolik odpadu - rozumné zaostřit na f:1,4 není legrace :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MouseKey 4. 7. 2013 14:07

Rozhodně 35, a 50 je velmi omezena na portrétní tvorbu nebo tedy detaily. Nic ine s tym velmi neodfotíte
MouseKey
Kolemjdoucí