Neostré fotky

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Luksík 6. 6. 2013 20:29

Zdravím,

objevil se u mě takový menší problém s neostrostí fotek. Poslední dobou fotím hodně portréty s Nikonem D3100 + 50mm F/1.8.
O víkendu jsem byl fotit jednu slečnu a s výsledkem nejsem vůbec spokojený. Většina fotek, která je focená na výšku a celá postava (zaostřeno tedy na horní ostřící bod, v klasické poloze ten nejvíc vpravo :D) je při přiblížení dost rozmazaná. Jsem si vědom toho, že když fotím z větší dálky a fotku potom přiblížím, tak ostrost nebude taková, jako když fotím na minimální vzdálenost, ale i tak mi fotky přijdou rozmazané. Zkoušel jsem si hrát s clonou jak na F/1.8 tak i vyšší třeba na 3.2, ale výsledek je víceméně stejný.
Nevíte v čem může být problém? Jestli u mě nebo u objektivu?
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 6. 2013 21:09

Jelikoz nejsou krajni body u D3100 krizove, tak to znamena, ze nejsou ani extra presne, byt te jeden zdejsi nove jmenovany moderator bude ujistovat, ze jestli je bod krizovy nebo neni neni dulezite :)
To je prvni potencialni problem. Druhy problem muze bytv prekomponovavani, tedy situace, kdy ostris pouze stredovym bodem a nasledne zmenis kompozici zaberu. Tim se ti posune rovina zaostreni. Malokdo si je tohoto vedom, ale jestli je to tvuj pripad nedokazu bez prakticke ukazky a popisu jak fotis posoudit.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 6. 6. 2013 21:28

Skoda ze se bavime o vuni, ta nejde pres internet nijak nasdilet, takze se to musi slovne opsat.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luksík 6. 6. 2013 21:35

Tak tady přikládám dvě fotky

http://ulozto.cz/xb3pUJYt/pokus-rar

ta dvojka je focena teď o víkendu a oproti fotce ze zimy mi přijde méně ostrá. Je to na stejnou clonu 3.2 při nižší cloně se bojím, že bude neostrosti ještě víc, což by ani v podstatě nemělo.
Za každou radu budu moc vděčný :)
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 6. 2013 22:42

Luksík: obě fotografie jsou zaostřeny před obličej. To je na seřízení fotoaparátu v servisu.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 6. 6. 2013 22:45

Je to zaostřený moc dopředu, viz koleno na první fotce, kde je kresba tak ostrá, že na punčoše vzniklo moaré. Pokud si seš jistý, žes ostřil na obličej a nepohnul se, potom buď objektiv nebo tělo trpí na tzv. front-focus a bude potřeba jejich seřízení v servisu.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 6. 2013 22:48

A v žádném případě to není způsobeno tím, že krajní ostřící body nejsou křížové. Na obličeji je kontrast v obou směrech srovnatelný, takže není sebemenší důvod si myslet, že by tomu ten druhý směr jakkoliv pomohl.
Pokud bys v ten okamžik otočil fotoaparát o 90 stupňů tak, aby onen krajní bod sejmul ten druhý směr, zaostří to úplně stejně blbě jako teď. ;-)
Zkus si to.
Je to dáno špatnou kompenzací mikrochyb v rozměrech a v mikrochyb v přesnosti kolmic.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luksík 6. 6. 2013 23:20

Kruciš, nevíte jak taková oprava dlouho trvá? 29.6. mám fotit svatbu :(
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 6. 2013 23:39

Ted to asi zadnej fofr nebude, vzhledem k tomu, jak je zalita Zbraslav...
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luksík 7. 6. 2013 00:30

Přidám ještě jednu fotku, kde zas na druhou stranu mi ta ostrost přijde celkem v pořádku, tak jen jestli je opravdu problém v tom front focusu.

http://ulozto.cz/xXzmURKs/3-nef
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 7. 6. 2013 08:26

Ještě si zkus přepnout režim ostření. Koukám, že na všech fotkách používáš AF-A, což bych řekl je takový kompromis mezi AF-S a AF-C, kdy nikdy nevíš, jak si autofocus usmyslí, že má ostřit. Dopuručím ti na statické snímky používat AF-S (tedy např. portréty) a na pohyb AF-C. AF-A se vyhnout oloukem ;) I toto může být příčina špatně zaostřené fotky...
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luksík 7. 6. 2013 08:32

No včera jsem to ještě "testoval" i s AF-S na různý předměty z dálky a výsledek byl víceméně stejný. Hodil jsem to do servisu, tak uvidím co řeknou. Každopádně všem moc díky za rady :)
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gblack 7. 6. 2013 09:59

Luksík píše:Kruciš, nevíte jak taková oprava dlouho trvá? 29.6. mám fotit svatbu :(

No nechci tě strašit. Já toto absolvoval před nedávnem http://forum.digiarena.e15.cz/viewtopic.php?f=212&t=1190259&start=0&st=0&sk=t&sd=a a trvalo to bez 2 dnů měsíc. :oops:
D90 + NIKKOR 18–105mm f/3,5–5,6G ED VR AF-S DX
Doerr DAF-42
gblack
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luksík 7. 6. 2013 10:15

Sakra, no uvidím, poprosil jsem je, že do 29. musím mít foťák zpět, napsali to i do zprávy, tak třeba se to podaří.
Luksík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 7. 6. 2013 14:03

gblack píše:
Luksík píše:Kruciš, nevíte jak taková oprava dlouho trvá? 29.6. mám fotit svatbu :(

No nechci tě strašit. Já toto absolvoval před nedávnem http://forum.digiarena.e15.cz/viewtopic.php?f=212&t=1190259&start=0&st=0&sk=t&sd=a a trvalo to bez 2 dnů měsíc. :oops:

A jak ti servis pomohl ? Již máš ostření v pořádku ?
Hamk
Návštěvník

Další stránka