Sigma 18-35mm f1.8 DC HSM

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 23. 11. 2013 05:29

1) Pokud vše funguje, nic neřeším a nečtu ani návod.

2) Pokud to nefunguje a jde to jednoduše nastavit, použiji okometrii a jednoduše to nastavím.

3) Pokud mám výrobek, u kterého selžou první dva postupy, dám ho do servisu.

4) Pokud ho do servisu dát nechci (mám servis daleko nebo mu nevěřím), nechám si poradit od někoho, kdo ví něco, co já nevím.

Ten můj příspěvek s grafem měl za účel ukázat, že okometrie je ošidná a pokud objektiv má nekonzistentní AF, pak veškeré okometrické vyhodnocení dává výsledky, které člověka vedou do slepé uličky. Protože mne napadlo, že tomu tak v tomto případě opravdu je, navrhl jsem FotoABC to vyzkoušet, ale nikomu to nenutím. Také jsem v předchozích příspěvcích doporučoval ještě přesnější postup a použití software, je to jako u nastavování geometrie u auta, u Favorita bych zkusil i postup 2, ale u audi s pohonem všech kol a plné složité techniky bych třeba postup 2 rovnou vynechal :-)

To FotoABC: Snad to bude lepší po opravě D7100, ale s každým dnem váhání klesá šance, jev úspěšně vyreklamovat. Před reklamací je sice dobré vědět, co přesně reklamuji, ale u fototechniky se prodejci nezřídka zdráhají uznat závadu nebo vyměnit výrobek, takže pokud nemám uzavřenou dohodu, měl bych to na paměti. Kdybych tu Sigmu měl, možná bych si jí nechal jako MF objektiv, protože kreslí lépe, než moje 14-24, která zase kreslí na svém ohnisku lépe, než všechno ostatní. ale ten AF by mi vadil. Současný výsledek mi jako odsouzení k lepšímu výsledku zatím nepřipadá, proto jsem zkusil pomoci.

-- 23. 11. 2013 05:57 --

Čím vším se dá přesnost měření (vlastní vinou) AF zkazit?

Světlo: použití podsvícení, zdroje světla které má vzor nebo hází stín, světlo pod 8 EV, barva světla mimo toleranci 5100-5300 K, když používám LED nebo zářivku (ty potvory blikají !), optimální není u denního světla přímé světlo, samozřejmě vadí i plující mraky, ideální je stálé a rozptýlené světlo

Cíl: neoptimalizovaný testovací obrazec, nekalibrované zaměření na cíl, který není přesně kolmo a va stejné výšce, má nevhodný rozměr obrazce vzhledem ke vzdálenosti

Roztřesení: nedostatečně pevný stativ, nepoužití MUP, dálkového odpalování, vibrace podlahy, ...

Fotoaparát: není nastaven na AF-S, má baterii pod 25%, nemá nastaven správný režim (A), ISO 100, čas alespoň 1/30, mám nasazený grip nebo nemám přelepený hledáček

Technika měření: když nedělám rozostřování elektronicky, nemám záznam hodnot do souboru, nedělám vyhodnocování elektronicky v počítači, když to nedělám pokud možno bez lidského faktoru

Takže, aby to nevypadalo, že dělám chytrého, tohle všechno už jsem při řešení svého tehdejšího problému se svojí 14-24 zvoral a změřil to nepřesně, chybama se člověk učí.

Stálo to za to, výsledné fotky z 14-24 jsou teď naprosto parádní !
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 11. 2013 09:29

pemar: já chtěl jen opakovaně říci, že účelem toho všeho nejsou dokonalé testovací fotky, ale technicky co možná nejlepší fotky z reálného života, ve kterých člověk normálně neustále porušuje skoro všechna pravidla pro ideální výkon autofokusu. Neostří na ISO certifikovaný testovací obrazec ale třeba na oči osob, ostří ve světle, které nemá 5100-5300 K, drží foťák v ruce a ne na stativu, ostří v nižší hladině osvětlení, .....
No a tak nějak selským rozumem má smysl napravit systematickou složku chyby FF/BF do té míry, do jaké má vůbec šanci zlepšit reálné fotky.
Pokud budu měřit průměr sněhové koule v roztopeném obýváku, budu měřit s přesností na centimetry a nikoliv s přesností na nanometry, i kdybych tak přesné přístroje měl.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 23. 11. 2013 11:46

Pemar, všechny zdroje světla - i žárovky - blikají, pokud jsou napájeny střídavinou. Měřáky používají ss a stabilizovaná napětí. :-)
U žárovek to s jejich setrvačností vlákna jen není tak vidět. Halogeny takřka vůbec. Takže vyhoví.
Ale v tomto případě bych spíš tu jejich barvu....... když už...... :-)
Také čtu návody, až když selžou všechny pokusy o uvedení zařízení do správného provozu... :-D :-D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 23. 11. 2013 14:01

Chybama se člověk učí, ale:

pemar píše:Stálo to za to, výsledné fotky z 14-24 jsou teď naprosto parádní !

Přeji Vám, aby Vám Sigma 18-35/1,8 také tak sloužila.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Almik 27. 11. 2013 13:24

Zdravím všecky,

na DxOMark.com jsem si z dlouhé chvíle porovnal review dvou různých 18-35/1,8 ...jednu na Nikonu D300s a druhou na Canonu 450D (oba jsou 12mpx APS-C).

http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/S ... 4_1141_185

Když se proklikáte přes záložky "Measurements" a "Sharpness" na "Field Map", porovnání zobrazí průběh ostrosti v celém záběru s možností volby ohniska a clony.

Na kratší ohniska, do clony cca f/4 Canon verze dopadla mnohem lépe co se týče úbytku ostrosti směrem do krajů, u vyššího zaclonění se rozdíl smazává, respektive se otačí lehce ve prospěch Nikonu. U ohnisek 28 a 35mm už je to vesměs nastejno.

Vím, že Nikon má nepatrně větší snímač než Canon, ale nemůže to dělat takový rozdíl, jaký tady test ukazuje. Takže je někde chyba...
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 11. 2013 15:55

Almik: field curvature - prostě každé z těch skel mělo trošičku jinak zakřivenou rovinu ostrosti.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 11. 2013 16:04

Není obvyklé, aby ostrost na clonu 1,8 byla výrazně lepší, než na clonu 5,6 a 8, příčin může být více, chybu měření bych u DxoMark nepovažoval za pravděpodobnou, ale kusovou variabilitu u Sigmy si představit dovedu. Bohužel.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Almik 28. 11. 2013 06:36

...a já s Vámi oběma souhlasím... jen jsem chtěl slyšet názor někoho dalšího.

Já teď spekuluju co dál... po Novém roce nejspíš zajedu do Nikonu zkontrolovat a případně seřídit AF u mé D300, pak zkusím asi jinej kus té Sigmy... když i ten bude na prd, tak holt asi budu muset nějak pořešit upgrade těla.... přemýšlím nad D7100 ze stejnýho důvodu jako FotoABC (po postprocessu downsampling), buffer mě sice trochu děsí... ale uvidíme, třeba ještě Nikon příjde s něčím lepším, otázka je za jakou cenu... jinam se mi přecházet nechce. Kdybych občas nefotil věci na zakázku, asi bych si koupil kvůli skladnosti nějakej slušnej mirrorless, ale chyběla by mi hlavně ta ergonomie, výdrž baterky, v některých ohledech i rychlost, atd...
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 11. 2013 12:42

Tak mně kurýrem přišla opravovaná D7100 - to je opravdu rekordní čas - 9 dnů - na to, že to dělali v Německu!

"Práce v rámci záruky: Oprava a seřízení AF systému pro dosažení originálních technických parametrů. Aktualizace firmware. Byl vyčištěn obrazový snímač. "

No tak ta aktualizace firmware by mě zajímala, protože to, co je aktuálně k dispozici, to tam bylo.
No, o problému vypínání displeje během listování v menu ani čárka přestože to v popisu závady jasně bylo. Nicméně šlo o autofokus. A není tam napsáno jen seřízení, ale oprava a seřízení. Tak jsem zvědav, doufám, že už to bude O.K.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 28. 11. 2013 13:23

Mám tento objektiv dva dny.Mám ho na těle D7100 oba dva dny jsem ho ladil pomocí USB docku a korekce mám v podstatě všechny do mínusu ale max 3.Myslím že je to jen trochu rozhozený.Mám 16-85 ale to co předvádí tato sigma na cloně 1.8 je fakt mazec.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 11. 2013 14:06

Foto ABC: Tak to je super rychlost. Kdyby ses náhodou nudil docela by mě zajímalo praktické srovnání Sigmy 18-30 vs. Nikkor 16-85 na krajinářských clonách 8-16 na ohniscích řekněme 18, 24, 35.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 11. 2013 14:44

Daf: mám doma nacvakanou mapu na 18-35mm s objektivy N 16-85, S 18-35, N17-55, N 35, takže stačí jen ty RAWy "vyvolat". Mohl jsem v rozsahu 18-24mm i s N 10-24, ale ten je plus mínus jako 16-85.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 11. 2013 14:51

Jsem zvědavý na výsledky. Pokud bude 18-35 použitelná i na krajinu, budu o ní hodně uvažovat.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hadravam 4. 12. 2013 15:23

Tak nakonec jsem Sigmu 18-35 art vrátil.Měla nevyspitatelné ostření a mám 35 1.4 art a ta je teda i na těle Nikon D7100 perfektní také.18-35 je jistě perfektní objektiv na nízkou clonu má ostřejší rohy než 35.Ten kdo narazí na dobrý kus bude jistě velmi spokojen.Bohužel v ČR se momentálně nedá sehnat.Sigmu 35 1.4 jsem nemusel vůbec nijak seřizovat 18-35 jsem šteloval asi 3-4 dny na usb docku a bylo to celkem vyčerpávající a stejně výsledek nebyl spolehlivý.
hadravam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 4. 12. 2013 18:21

nevyzpytatelne :pozor
revell
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka