2) Pokud to nefunguje a jde to jednoduše nastavit, použiji okometrii a jednoduše to nastavím.
3) Pokud mám výrobek, u kterého selžou první dva postupy, dám ho do servisu.
4) Pokud ho do servisu dát nechci (mám servis daleko nebo mu nevěřím), nechám si poradit od někoho, kdo ví něco, co já nevím.
Ten můj příspěvek s grafem měl za účel ukázat, že okometrie je ošidná a pokud objektiv má nekonzistentní AF, pak veškeré okometrické vyhodnocení dává výsledky, které člověka vedou do slepé uličky. Protože mne napadlo, že tomu tak v tomto případě opravdu je, navrhl jsem FotoABC to vyzkoušet, ale nikomu to nenutím. Také jsem v předchozích příspěvcích doporučoval ještě přesnější postup a použití software, je to jako u nastavování geometrie u auta, u Favorita bych zkusil i postup 2, ale u audi s pohonem všech kol a plné složité techniky bych třeba postup 2 rovnou vynechal

To FotoABC: Snad to bude lepší po opravě D7100, ale s každým dnem váhání klesá šance, jev úspěšně vyreklamovat. Před reklamací je sice dobré vědět, co přesně reklamuji, ale u fototechniky se prodejci nezřídka zdráhají uznat závadu nebo vyměnit výrobek, takže pokud nemám uzavřenou dohodu, měl bych to na paměti. Kdybych tu Sigmu měl, možná bych si jí nechal jako MF objektiv, protože kreslí lépe, než moje 14-24, která zase kreslí na svém ohnisku lépe, než všechno ostatní. ale ten AF by mi vadil. Současný výsledek mi jako odsouzení k lepšímu výsledku zatím nepřipadá, proto jsem zkusil pomoci.
-- 23. 11. 2013 05:57 --
Čím vším se dá přesnost měření (vlastní vinou) AF zkazit?
Světlo: použití podsvícení, zdroje světla které má vzor nebo hází stín, světlo pod 8 EV, barva světla mimo toleranci 5100-5300 K, když používám LED nebo zářivku (ty potvory blikají !), optimální není u denního světla přímé světlo, samozřejmě vadí i plující mraky, ideální je stálé a rozptýlené světlo
Cíl: neoptimalizovaný testovací obrazec, nekalibrované zaměření na cíl, který není přesně kolmo a va stejné výšce, má nevhodný rozměr obrazce vzhledem ke vzdálenosti
Roztřesení: nedostatečně pevný stativ, nepoužití MUP, dálkového odpalování, vibrace podlahy, ...
Fotoaparát: není nastaven na AF-S, má baterii pod 25%, nemá nastaven správný režim (A), ISO 100, čas alespoň 1/30, mám nasazený grip nebo nemám přelepený hledáček
Technika měření: když nedělám rozostřování elektronicky, nemám záznam hodnot do souboru, nedělám vyhodnocování elektronicky v počítači, když to nedělám pokud možno bez lidského faktoru
Takže, aby to nevypadalo, že dělám chytrého, tohle všechno už jsem při řešení svého tehdejšího problému se svojí 14-24 zvoral a změřil to nepřesně, chybama se člověk učí.
Stálo to za to, výsledné fotky z 14-24 jsou teď naprosto parádní !