Sigma 18-35mm f1.8 DC HSM

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod engine_er 10. 10. 2015 12:34

Čaute, plánujem risknúť kúpu tohto objektívu (s možnosťou vrátenia do 14 dní) a chcel by som sa spýtať, ako je ho možné čo najlepšie a najefektívnejšie otestovať? Myslím v oblasti ostrosti. Stačí pomocou terčíka alebo...?
ULN WS: i5-13600K + 64 GB DDR4 + KC3000 1TB + SX8200 1TB + M500 256GB + Kingston UV400 240GB + 2x HGST 1TB Himuro + RX570 4GB + RM750x + Xonar DGX+ CS2731
DSLR: Nikon D780 + Nikon 24-70 f/2.8 + Nikon 35 f/1.8 + Nikon 50 f/1.8 + Nikon + 85 f/1.8 + Godox V1
engine_er
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 10. 2015 14:35

Je to dost náročné, teoreticky ano, ale chce to otestovat 4 vzdálenosti a 4 ohniska (a bez Sigma docku to nepůjde bez servisního zásahu nastavit), min. 16 snímků. A podle mne to chce 2-3 sady, aby se vyloučila náhodná chyba.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 10. 2015 15:12

Ssupotco píše:To myslíš vážně, že 20% chybovost je v pořádku? Canon 50mm f/1,8 STM - 100% fotek ostrých.

Jo, to myslím zcela vážně a troufnu si tvrdit, že to je super výsledek. Třeba s Nikkorem 50/1.4G je to % určitě horší a to je pevné sklo!!! A nemyslel jsem ostrost snímku, ale 100% správné zaostření.

-- 10. 10. 2015 15:15 --

engine_er píše:Čaute, plánujem risknúť kúpu tohto objektívu (s možnosťou vrátenia do 14 dní) a chcel by som sa spýtať, ako je ho možné čo najlepšie a najefektívnejšie otestovať? Myslím v oblasti ostrosti. Stačí pomocou terčíka alebo...?

Já bych to zkoušení nijak extra laboratorně nehrotil. Prostě si vzít nějakou kámošku a nebo nějaký testovací obrázek a vyzkoušet si různá ohniska na různé clony a pak se mrknout, je zaostřeno tam, kam mělo být. Lepší je fotit, než se ve 300% zvětšení trápit, že se AF o 2cm netrefil ...
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 10. 2015 17:13

Tak zrovna tohle je objektiv, který bych od oka nenastavoval. :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 10. 2015 17:51

noxx_cz píše:
Ssupotco píše:To myslíš vážně, že 20% chybovost je v pořádku? Canon 50mm f/1,8 STM - 100% fotek ostrých.

Jo, to myslím zcela vážně a troufnu si tvrdit, že to je super výsledek. Třeba s Nikkorem 50/1.4G je to % určitě horší a to je pevné sklo!!! A nemyslel jsem ostrost snímku, ale 100% správné zaostření.

Dovolím si hlasitě nesouhlasit. Jednak s ním fotím, mám na tom nafoceno tisíce fotek a žádný výrazný problém se spolehlivostí neregistruji, jednak je to referenční sklo. Je to měkký, není nejrychlejší, ale to jsou limity, se kterými je potřeba počítat. Pokud jde o spolehlivost, tak na solidním kontrastu zaostří přesně. Určitě ale existují citlivější skla i šikovnější fotografové.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod joudazbrd 10. 10. 2015 21:59

Tak já jsem asi před 2 měsíci tohle sklo koupil ke Canonu 700D. Tak nějak jsem si myslel že budu mít štěstí a koupím "ostrý! kus. Nechal jsem si ho na svém těle vyzkoušet prodavačem který mi tvrdil že je v pořádku.
No nebyl, to jsem zjistil až po nafocení nějakých snímků. Typické problémy zde zmiňované s BF a FF.
Řekl jsem si že to zkusím v AWH servisu nechat poštelovat (do 14 dnů od koupě se to dalo stihnout).
Musím říct že po návratu skla ze servisu je to už jiná káva :-)
Takže jsem spokojen, jen tak nějak ještě nemám dokonalé fotky ve špatných světelných podmínkách, přeci jen ta stabilizace by bodla :-)
Jinak obraz a ostrost excelentní, a doufám že to vydrží.
joudazbrd
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod engine_er 10. 10. 2015 22:07

joudazbrd: posielal si objektív aj s telom? Ostrosť je teda v poriadku na rôznych ohniskách s rôznymi clonami áno?
ULN WS: i5-13600K + 64 GB DDR4 + KC3000 1TB + SX8200 1TB + M500 256GB + Kingston UV400 240GB + 2x HGST 1TB Himuro + RX570 4GB + RM750x + Xonar DGX+ CS2731
DSLR: Nikon D780 + Nikon 24-70 f/2.8 + Nikon 35 f/1.8 + Nikon 50 f/1.8 + Nikon + 85 f/1.8 + Godox V1
engine_er
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 11. 10. 2015 17:33

Lotrandor píše:
noxx_cz píše:

Dovolím si hlasitě nesouhlasit. Jednak s ním fotím, mám na tom nafoceno tisíce fotek a žádný výrazný problém se spolehlivostí neregistruji, jednak je to referenční sklo. Je to měkký, není nejrychlejší, ale to jsou limity, se kterými je potřeba počítat. Pokud jde o spolehlivost, tak na solidním kontrastu zaostří přesně. Určitě ale existují citlivější skla i šikovnější fotografové.

Jasně, záleží na tom, na jakou clonu, v jakém světle a jaké náměty člověk fotí. Taky mám reálně odpad pár jednotek %, ale ve špatném světle a na nízko kontrastní náměty je % odpadu určitě min. 10-20%. Odpadem myslím, o pár cm (nebo mm) nesprávně zaostřeno při náhledu 1:1 - ne že by se fotka musela automaticky vyhodit ... :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 10. 2015 12:51

Testování nejlíp ze stativu a nejmíň 50 fotek alespoň ze dvou ohnisek, nespíš 18 a 35mm. Ostřit na jeden bod, ať se to nechytá pokaždé něčeho jinýho.

joudazbrd píše:Tak já jsem asi před 2 měsíci tohle sklo koupil ke Canonu 700D. Tak nějak jsem si myslel že budu mít štěstí a koupím "ostrý! kus. Nechal jsem si ho na svém těle vyzkoušet prodavačem který mi tvrdil že je v pořádku.
No nebyl, to jsem zjistil až po nafocení nějakých snímků. Typické problémy zde zmiňované s BF a FF.
Řekl jsem si že to zkusím v AWH servisu nechat poštelovat (do 14 dnů od koupě se to dalo stihnout).
Musím říct že po návratu skla ze servisu je to už jiná káva :-)
Takže jsem spokojen, jen tak nějak ještě nemám dokonalé fotky ve špatných světelných podmínkách, přeci jen ta stabilizace by bodla :-)
Jinak obraz a ostrost excelentní, a doufám že to vydrží.

Tak to jsi měl štěstí jako kráva. Kéž by se v mém případě jednalo o BF/FF. Bohužel to prostě zaostří buď perfektně nebo vůbec :D
anonymni

Odeslat příspěvekod Lotrandor 12. 10. 2015 14:57

noxx_cz: při nedostatku světla či špatně zvoleném kontrastu to zjevně nemusí zaostřit správně, ale to je problém limitu použité technologie. Narozdíl od té Sigmy, která něco podobného dělá i v příznivých podmínkách, Tam je to pro změnu limit reversinženýringu. Prostě se na úrovni protokolu nedohodne tělo s objektivem.
Různé nekompatability mohou vzniknout i v rámci dalšího vývoje firmwaru těla, kdy lze těžko očekávat, že bude Nikon řešit to, jestli to Sigmě funguje nebo ne. Proto bych byl s těmi objektivy dost opatrný, nezřídka se stává, že jsou objektivy třetích stran po nějaké době prakticky neprodejné.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Carismatico 13. 10. 2015 22:20

Tak jsem si ho pořídil, a samozřejmě i u mě se projevuje BF a FF, na delší ohniska je všechno v pohodě, ale na 18m ohnisko je snímek dokonce celý rozmazaný. Tak nevím, zda jsem udělal dobře, či ne....
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 10. 2015 22:35

Carismatico: 18-35 sa da v pohode za chvilku poladit, ak mas iba FF/BF, treba nastavit korekciu na 18mm ohnisko cez USB dock, ked ho nemas, kup, alebo nech ti ho niekto pozicia. ja som si ho kupil.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 13. 10. 2015 22:51

USB Dock jsem naštěstí ihned koupil, ale už ladím dvě hodiny a přestává mě to bavit. Jakž takž jsem vyladil ohnisko focení z nejbližší vzdálenosti, ale u metru a dál je to rozmazané, neostré. Nejsou nějaké optimální hodnoty?
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 10. 2015 23:07

FOE tu pisal, ze cez ten USB dock to treba ladit ako keby si sa dival na krivku. ja som to predtym robil zle.

1. zistil som si optimalne hodnoty pre korekciu na 30cm, 40cm, 60cm a nekonecno (to som ostril tak na dva-tri metre).
2. nastavil som tie zistene hodnoty (mal som nalepeny na stene vytlaceny tercik a fotil zo stativu na dialkovu spust cez Reikan soft - ten ale nepotrebujes) cez USB dock na 30cm (tam mi vyslo +6), na 40cm (tam mam tusim tiez +6), na 60cm som mal naskor podla terciku hodnotu +4 a nekonecno na +1 tiez podla terciku.
3. ale podla skutocnosti !, tj. ostrenia na modelku na oci / krabicku od cigariet, mi to ostrilo spravne iba na tych 30cm a 40cm a od metra uz zle...tak som zmenil tu hodnotu cez USB dock na 60cm na +2 a nekonecno na 0 a ostri mi Sigma na vsetky vzdialenosti super. nic zlozite, len treba prist na ten system.

ty to mas blbe v tom, ze je to zoom a musis si to urobit na viacej ohnisk. ja som to robil na sigme 35/1,4 art.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod joudazbrd 14. 10. 2015 05:03

engine_er píše:joudazbrd: posielal si objektív aj s telom? Ostrosť je teda v poriadku na rôznych ohniskách s rôznymi clonami áno?

Ano, donesl jsem ho i s tělem. Hotovo bylo do 3 dnů, nějak stíhali :-)

-- 14. 10. 2015 05:07 --

to engine:
Jo, ostří to na všech ohniscích dobře.
jen na to že to je světelný objektiv tak mu to ve špatných světelných podmínkách zas tak moc nejde :oboze
joudazbrd
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka