Nikon 35mm1.8 Vs. 50 mm 1.8

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod samsanek 26. 3. 2013 16:40

Dobrý den,
Jsem majitelem Nikon D7000.uvažuji o zakoupení pevného skla,do oka mi padnuly 35ka a 50ka.Pročetl jsem diskuzi a zjistil jsem,ze oba modely jsou v celku povedené.po přečtení diskuze jsem dospěl k nazoru, ze bude pro mě více vyhovující 35ka.Hodlam fotit děti doma,ale i venku,oslavy narozenin,připadne stromy,podzimni temata,....Je prosím 35ka tedy pro mou oblast foceni vhodná?Ještě prosím o info,jaky filtr byste na tento model doporučili?mockrat děkuju za reakci
samsanek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 26. 3. 2013 18:00

Pokud jste majitelem D7000, tak bych si tipnul, že už nějaký objektiv máte a velmi pravděpodobně je to zoom, který jde nastavit na značku 35mm. Takže si tu značku nastavte a koukejte se přes hledáček doma, venku a vůbec všude, kde budete chtít s tou 35-kou fotografovat. Pokud Vám bude ten výřez vyhovovat, pak ta 35-ka bude pro Vaše focení zcela určitě vhodná, protože všechno ostatní kromě zoomování bude mít lepší. Lepší světelnost, bude menší a lehší, bude ostřejší atd. Mám tenhle objektiv doma už pár let a zatím jsem ještě neviděl žádný, který by za tak málo peněz byl tak přínosný. Dokonce můj synovec si na mé doporučení koupil bazarovou D60-ku pouze s tou 35-kou a 2 roky neměl jiný objektiv. Fotil fakt pěkné fotky Teď si dokoupil zoom, aby měl taky širší záběr, ona je to pak nuda nemít jinou perspektivu.

Jaký filtr? A co s tím filtrem chcete dělat? K čemu má ten filtr jako sloužit?
Nejlepší filtr je totiž žádný filtr, ale pokud je filtr nutný, tak se nedá nic dělat, nicméně prosím prozraďte k čemu jako ten filtr má sloužit když je nezbytně nutný?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod samsanek 26. 3. 2013 18:31

Děkuji Vám za přínosné postřehy.Mám zoom 18-105,nyni na nucene oprave.Filtr jsem myslel ochranny.Na zoomu mam hoyu Hd cirkularni polarizacni.
samsanek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 26. 3. 2013 18:51

35/1.8 neni treba chranit filtrem, predni cocka je narozdil od setoveho objektivu pomerne zapustena. Pokud by se na takovouto konstrukci objektivu nasadil filtr, tak by to enormne zvysilo vyskyt nezadoucich odlesku. Overeno se Sigmou 50/1.4. Prilozena slunecni clona ochrani 35/1.8 dostatecne.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 26. 3. 2013 19:11

Používam pětatřicítku z 90% právě na rodinné focení a zejména dětí. Měl jsem i 50 1.4G, ale tu jsem po roční zkušenosti vyměnil právě za tu pětatřicítku. Tyhle fotky http://daf.rajce.idnes.cz/Aninka_a_Tonik/ jsou všechny focené tímto sklem. Objektiv je tak malý, že na něm může být trvale nasazená sl. clona a nepřekáží. Pak není potřeba řešit žádný ochranný filtr.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod samsanek 26. 3. 2013 19:37

Děkuju za osvětleni situace s filtry a za postrehy.
samsanek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 26. 3. 2013 21:22

Já bych volil AF-S50/1,8. 35 ostří pomalu stejně jako 18-105. Mě osobně nevyhovuje ohnisko 35mm, ale to se může různit člověk od člověka.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 27. 3. 2013 11:43

Na D7000 bude 35mm přirozené ohnisko. Já jsem se před nedávnem rozhodl pro N 35mm 1.8G a jsem spokojen. Pěkné čisté snímky, můžu si hrát s HO (někdy spíš ke své škodě :p), vyžaduje více přemýšlení dopředu.

V panelákovém bytě mi přijde poměrně nepraktické, z důvodu mála místa (focení rodinné oslavy). Když si můžu poodstoupit o další metr a půl, už se "vejdu" lépe. I proto mi ta padesátka přijde spíš jako čistě portrétní na DX snímač.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Hamk 27. 3. 2013 12:39

Také doporučuju 35tku. Byl to můj první pevný objektiv a také na něho nedám dopustit. Měl jsem později k 35mm také 50mm, ale ten jsem po nějakém delším používání prodal, jelikož jsem koupil světelný 60mm makro objektiv. Takže nyní mi zůstala 35tka, kterou používám s radostí na fotografování v interiéru (oslavy, party apod...) a také při fotografování venku, když zrovna sundám 17-50mm... ;)

Jinak 35mm na to kolik stojí, je úžasné "must have" sklo. Kresba, kontrast a ostrost super. A že ostří pomaleji.. No, zas taková tragédie to není. měl jsem už větší hlemýždě. A na fotografování sportu si beru tele zoom f2.8 ;)
Hamk
Návštěvník