Světelný objektiv pro plesy a taneční vystoupení

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 9. 2012 16:45

Pokud budes kupovat puvodni verzi bez stabilizace a bez vlastniho ostriciho motorku, coz bych i doporucil, tak u teto verze se toho moc podelat neda, takze pokud to bude bez problemu ostrit a zoom pujde hladce, pravdepodobne zadna skryta potencialni zavada se pozdeji ani neprojevi.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martinfoto 6. 9. 2012 17:19

kyluc:
S tím rozpočtem to bude vždy kompromis. Asi není moc těžších scén, než plesy a taneční vystoupení.
Tamron 17-50 f/2.8 je asi jediná a tedy i nejlepší volba (nebo tamron 28-75mm f/2,8, který ale neznám?). Snad to ostření zvládne. Pevné skla zachytí jen pár scén a ostatní světelné zoomy jsou cenově mimo.

Kdysi jsem chtěl koupit levný blesk a dneska mám sb700. Cokoliv jiného se podle mě nevyplatí, protože u toho bude vždy nějaký zádrhel. V některým místnostech můžeš odrážet o strop, jinde o stěnu, ale většinou o nic :D. Pokud použiješ malý softboxek, tak dostaneš několikrát větší plochu, než u zabudovaného blesku. A jestli si chceš vyhrát, blesk nastavíš na SLAVE (CLS) a můžeš ho držet v levé ruce bokem (cca 1m rozdíl udělá na krátkou vzdálenost velkou práci).

Pokud je blesk mimo finance, tak bych asi zkusil koupit "video LED světlo". Fotograf Joe Buissink tak fotí svatby, má ho přímo v hotshoe patici. Určitě má svůj význam a minimálně pomůže s ostřením.

Bez blesku se obejdeš, ale určitě se hodí.
Pokud máte fotografický dotaz, klidně mi napište, rád Vám odpovím ;)
martinfoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 7. 9. 2012 08:52

lemming píše:pota: Přesně tímhle přístupem vznikají ony nechvalně známé fotky typu "běloši v tunelu" :D Málokdy na plese bývají takové podmínky, aby se blesk dal použít jako hlavní světlo. Takže expozice musí být taková, aby se přirozeným světlem prokreslilo pozadí, blesk je jen doplňkové osvětlení.

Tak clona 5,6, čas kolem 1/80 a iso 500, nevidím problém s bělochy...
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 7. 9. 2012 09:52

pota: V tom případě je tam evidentně světla dost, takže blesk používáš jen na zkorigování jeho směru.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 7. 9. 2012 12:47

Petr Luňák píše:Pokud budes kupovat puvodni verzi bez stabilizace a bez vlastniho ostriciho motorku, coz bych i doporucil, tak u teto verze se toho moc podelat neda, takze pokud to bude bez problemu ostrit a zoom pujde hladce, pravdepodobne zadna skryta potencialni zavada se pozdeji ani neprojevi.

A pokud bych narazil na tu novější stabilizovanou verzi? Vyhnout se tomu nebo kde jsou úskalí ?Proč je ten starší "lepší"?
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 7. 9. 2012 13:24

Ta nestabilizovaná varianta má jinou optickou skladbu. Je ostřejší v celém rozsahu zoomu.
Tady si to můžeš porovnat:
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-a ... 75028d7000
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-a ... 175028vcdx
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RudolfG 7. 9. 2012 15:57

RudolfG
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod obrbaz 9. 9. 2012 17:19

Osobně odrážím blesk o strop vždy. Ještě se mi nestalo že by to nepomohlo. Fotil jsem akce kde jsou hodně vysoko stropy, blesk na 1/1 výkon a šlo to vždicky. Třeba včera jsem fotil v kostele například tohle
Obrázek

ISO 3200, čas 1/250, F4 @200mm blesk canon 580ex II výkon 1/1 o strop

Obrázek

ISO 3200, čas 1/100, F2,8 @95mm bez blesku tzn přirozené osvětlení

Podle mě jsou tyhle fotky daleko lepší než kdybych použil blesk na přímo nebo s různejma odrazkama/difuzérama protože sice fotky i s pleťí táhnou do žluta ale v reálu to tam takhle opravdu bylo, takže se zanechala světelná atmosféra.
obrbaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 9. 9. 2012 23:45

obrbaz: Tady mi přijde i to přirozený osvětlení docela v dobrý. Jinak, kostel s bílým interiérem je docela v pohodě. Horší je, když je strop barevný, případně když je nízko a jsou na něm zespoda nosníky, které pak vrhají "úžasné" stíny (zrovna dneska jsem byl na koncertě v takovém prostoru).

Nebo jsem byl na plese v jedné velké prostoře, strop 10 metrů vysoko, nějaký divně žlutý... nakonec jsem odrážel blesk o bílou A4ku a mělo to mnohem lepší výsledky, než o strop.

Prostě záleží. Odrážet blesk o strop se hodí, ale člověk to musí umět i bez toho :)
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 10. 9. 2012 11:19

nebál bych se spolehlivosti blesku jiného výrobce-měl jsem k D40 Metz 34 a ani jednou nepálil špatně, natož aby usnul úplně, používal jsem ho vždy vyklopený a s odraznou kartou, stačil i na svatbu v dost tmavé kapli při cloně 3,5-5,6 a ISO800. V současnosti je to už myslím model AF36 a je cca za 2000, určitě udělá dobrou službu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 13. 9. 2012 10:51

Co se týká toho blesku tak v tom nemám uplně jasno. Na jednu stranu si říkám že bych klidně zkusil nějaký ten Metz/Fomei nebo tak něco v ceně kolem 2tis. Ale na druhou stranu nevím jestli by nebylo vhodnější zainvestovat do blesku od Nikonu ... třeba SB-700?
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 13. 9. 2012 12:38

no, přijde na to, jaký bude cenový rozdíl a hlavně je to těžké rozhodování, když teď sám neznáš své potřeby, ideálně by sis to měl vyzkoušet...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 13. 9. 2012 14:26

No když se tak na to dívám tak levnější varianta je Metz za 4tis, který se mi zdá celkem pěkný už se dá s hlavou otáčet horizonzálně i vertikálně. Což ty levnější nemají.
SB700 stojí 7,5tis pořád je to rozdíl 3tis. Což tak málo není... ale zase tak moc také ne... :roll:
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 13. 9. 2012 14:39

taky jsem se těšil na otočnou hlavu, ale víc bych koukal na synchro s rychlými časy, abys to víc využil i venku
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 14. 9. 2012 10:29

A co říkáte na Sigma f/2.8 24-70 EX DG MACRO? Jak moc je vhodný pro focení tance?
kyluc
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka