Světelný objektiv pro plesy a taneční vystoupení

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kyluc 5. 9. 2012 14:28

Ahoj lidi,
pro focení plesů a tanečních vystoupeních na nich hledám vhodné vybavení. Nechci investovat nějaké veliké částky. Mám zrcadlovku Nikon s apsc, chtěl bych koupit objektiv a blesk. Moje představa je pro začátek… nějaký levnější blesk… Fomei nebo obdobná značka v cenové relaci kolem 2 tis.
A pak nějaký pěkný světelný objektiv Nikkor 35mm f1/8? Je to vhodná volba? Nechá se s tím něco odfotit? Moje představa je, že nechci prostě moc utratit a získat výbavu, se kterou se mi tyto akce budou dobře fotit. Nebyl by problém jít a koupit blesk od Nikonu za 10tis a objektiv za 20tis. Ale nechci tolik utrácet.
Díky za tipy a rady
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 5. 9. 2012 15:21

Myslím, že 35tka je na použití na plese a tanečních vystoupeních dosti krátká. Obzvlášť na tance, kdy budeš poměrně dál od tančících. Myslím, že na fotografie celků, polocelků a portrétů by byl na APS-C vhodnější rozsah cca 30-70mm f2.8 pro tyto příležitosti. Tu 35tku bych viděl jen na celky....
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 9. 2012 17:44

No takze by to problem byl, kdyz nechces utracet, ne ze ne ;) Jedno pevne sklo je dost limitujici, v interieru clovek moc pobihat nemuze a nebo to neni proste moc vhodne, pokud nejsi placeny hlavni fotograf. Ony ty svetelne zoomy typu 17-55 (pro DX) ci 24-70 (pro FX) nejsou tak popularni bezduvodne.
Nez blesk za 2tis., tak bych to radsi strilel internim, na ten je alespon spoleh, protoze je znackovy :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jankrahulec 5. 9. 2012 18:31

Zdravím, na plesy, tance, kostely apod. se budete muset smířit s potřebou nejlepší techniky co jde. Spoléhat se na světelný objektiv nelze, musel byste pořád fotit na F1.8, takže počítejte s nepoužitelnou hloubkou ostrosti. Blesk také není vhodné řešení, buď na něj musíte dát difuzor, nebo odrazit o strop, což ve většině kulturáků nelze.
Ideální volba je tělo, které lze použít ve vysokých ISO (800-1600) aniž by kvalita šla šumem dolů a určitě zoom někde na úrovni 18-70 mm pro crop. Takže ideální varianta FF tělo + 24-70/2.8 objektiv. Blesk bych ideálně úplně vynechal, ale to je pouze můj subjektivní odpor k systémovým bleskům:-)
jankrahulec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 9. 2012 21:21

Ak pevne skla, tak radsej sirsi nez je 35/1,8 (do 24mm) a k tomu 50/1,8 (na APSC)... Uplny zaklad je 17-55 f2,8 alebo 24-70 f2,8. Alternativa je Tamron 17-50 f2,8...

Fotky bez blesku sa daju robit len pri lepsom osvetleni (na tancovackach je casto tlmene a ISO by sa s rozumnym casom a f2,8 splhalo az do 12800). Pri stuzkovych mas vyhodu v podobe kameramanov s osvetlenim... tak staci casto aj bezne ISO 3200-6400...take veci fotim aj ja radsej bez blesku...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 5. 9. 2012 21:46

Ondřej: Nesouhlasím, na tanečních vystoupeních se dá v pohodě fotit i při tlumeném světle do ISO 4000, abys dostal časy kratší než 1/100, což většinou stačí.

Jinak je pravdou to, že s jedním pevným sklem si opravdu nevystačíš. Na blesk bych se asi vykašlal, dost to kazí atmosféru a navíc bych se nedivil kdyby tě z tama vyhodili. Obvykle se na tanečních vystoupeních nesmí používat blesk, protože to oslepuje účinkující.
Podle mě je tvým nejlepším řešením světelné zoom sklo typu Nikkor 17-55 mm f/2.8, Tamron 17-50 mm f/2.8 nebo Sigma 17-50 mm f/2.8. Z bazaru ten Tamron nebo Sigmu není problém koupit okolo 5 tisíc.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 5. 9. 2012 21:57

Každopádně díky za rady, ale když jsem se podíval na tipy co jste mi dali, tak se dostávám na 40tis jen za objektiv. Což pro mne prostě není akceptovatelné. Budu fotit nějaký ples maximálně 5x za rok. Proto hledám nějakou ekonomickou variantu jak se vybavit.

S ne/potřebou toho blesku souhlasím... ale s focením na takových akcích moc zkušeností nemám, ale vím že právě spousta lidí na plesy s bleskem chodí. Tak logicky hledám blesk také... ale máte pravdu že na většině sálů jsou stropy tak vysoko a nebo jsou tak nešikovné že od nich ani světlo odrážet nejde (černé matné stropy s rampami).

Na iso 1600 v pohodě fotím, na fotky zase tak velké nároky v tomto případě ani mít nebudu. Takže to iso myslím uplně v pohodě projde.
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 5. 9. 2012 22:02

Kde jsi přišel na 40 tisíc za objektiv? Tamron nebo Sigmu koupíš za pět.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 5. 9. 2012 22:21

No, říká se, že fotku dělá hlavně fotograf a ne foťák, takže na technice až tak nezáleží. A je to většinou pravda. Jenže plesy jsou jedna z vyjímek z tohoto pravidla - tam na technice docela záleží.

"Získat výbavu, se kterou se mi budou tyto akce dobře fotit" by až takový problém nebyl, jenže v kombimaci s požadavkem "nechci moc utratit" je to prakticky nemožné - ty drahé věci nejsou drahé pro srandu králíkům ;)

Takže to bude vždycky o kompromisu. Pokud už jsi plesy někdy fotil, tak bys měl vědět, jaký máš styl, jaké fotky děláš, jaká potřebuješ ohniska. Pokud ne, tak bych nejdřív získal zkušenosti a zjistil, co vlastně potřebuješ.

Třeba ten Nikkor 35/f1.8 je dobrý objektiv, za tu cenu rozhodně, akorát je to pevné sklo, poměrně krátké a světelné, takže tomu musíš přizpůsobit styl focení a to ne každému může vyhovovat nebo to dokonce nemusí být vůbec možné.

Můžeš zkusit Tamron 17-50/f2.8, ten se dá sehnat cca za 9k nový, případně za 6k z druhé ruky.

Mimochodem, jaké tělo teď vlastně přesně máš?
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 5. 9. 2012 22:59

IMHO se s tím moc mažete. Evidetně má už seťák, nebo něco takového. K tomu bych přihodil značkový blesk z bazaru a má relativně vystaráno. Světelností si z tmy nepomůžeš, plesy bez blesku si nedokážu představit.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 5. 9. 2012 23:27

pota: Přesně tímhle přístupem vznikají ony nechvalně známé fotky typu "běloši v tunelu" :D Málokdy na plese bývají takové podmínky, aby se blesk dal použít jako hlavní světlo. Takže expozice musí být taková, aby se přirozeným světlem prokreslilo pozadí, blesk je jen doplňkové osvětlení.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 9. 2012 00:14

Je rozdil fotit tanecni soutez a maturitak. V prvnim pripade byva svetla dostatek, nezridka silne bodove (jak v divadle), tam je blesk nevhodny, zabil by atmosferu, pokud si teda nekdo nechce hrat na mazanice s druhou lamelou. V pripade druhem je to vzdy individualni. Mam nekolik (mozna i desitek) plesu za sebou a blesk jsem volil dle situace. Mam maturitak odfoceny cely s bleskem, ale mam tez maturitak odfoceny cely bez blesku. Byli jsme 2 fotografove a protoze kolega bral vse s bleskem, ja volil cestu opacnou.
Urcite ale neplati, ze bez blesku je to vzdy hezci. Ono je sice prirozene, ze se na fotce nemisi dve ruzna svetla, ale o oci utopene ve stinu malokdo stoji.
Co se "belochu v tunelu" tyce, tak za to nemuze technika, ale neznalost zakladnich principu expozice, tedy je to chyba vzdy rukou. Sam jsem toho byl svedkem, kdy pani "profesionalka" cvakala s vybavou za 150tis. a vysledky jsou jak z automatickeho kompaktu.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 9. 2012 01:32

Asi nejlepší řešení je sehnat levně funkční bazarový Nikkor AF-S DX 17-55/2.8G, já ho kdysi sehnal z Anglie za 16 tisíc. Je to zoom, je světelný, ostří rychle a přesně a i na plnou díru má plně použitelný obrazový výkon.
Je důležité si uvědomit, že u tanečního páru budeš chtít mít oba v hloubce ostrosti, minimálně hlavy, současně ale kvůli nedostatku světla budeš mít tu hloubku ostrosti co nejmenší, takže to bude hodně natěsno a ještě se u toho pohybují, při soutěžích i dost rychle. Soutěže versus plesy a maturáky - obojí má výhodu a nevýhodu: plesy a maturáky - tam se pohybují tancující mnohem pomaleji, ale zase je na parketu nacpáno a furt někdo stíní a plete se do záběru. U soutěží nikdo nestíní, ale lítaj po parketu jak fretky.
U obojího se autofokus nefláká.
Tohle je s Nikkorem 17-55/2.8:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4815_2.jpg
U Sigmy a Tamronu bude procento špatně zaostřených kvůli pohybu a špatnému světlu významně vyšší. Na těle zálaží taky dost. D3100 nemusí být ani s Nikkorem 17-55/2.8 výhra.
Bez blesku to jde jen někdy a většinou ne všechno.
Tohle jsou taneční Nikkorem 35/1.8 na plnou díru, bez blesku ISO 800 a 1/160 s.:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_1865.jpg
No, na F1.8 stejně nemůžeš fotit všechno, ta hloubka ostrosti při optimální vzdálenosti od páru je neúnosně malá a navíc pevným sklem musíš udržovat konstantní vzdálenost fotograf - pár, což u soutěží nebo ukázkových předtančení jaksi nejde, nemůžeš s nima běhat po celém parketu.
Takže zoomem můžeš sledovat pár skoro stále, s pevným sklem pouze když se mihnou ve vzdálenosti, která vyhovuje:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_6389.jpg
Bez blesku je problém malé hloubky ostrosti, dlouhého času, který při pohybu parketem mázne tanečníkům hlavy a to je neúnosné. Ruce, nohy mohou být pohybově rozostřené a fotka je stále dobrá, ale pohybové rozostření obličeje se mně nezdálo použitelné nikdy.
No a ta 1/100 s. na pohyb bez blesku je fakt dost dlouhá.
Na té ukázce jsem měl ISO 800 a fotit všechno na 1600 až 6400 bych nechtěl, když pak z toho mají být A4-ky, tak už je to znát. Pleťovka je citlivá na šum.
Není pravda, že s bleskem se musí dělat fotky z jeskyně, tahle z jeskyně rozhodně není:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_1556.jpg
a je s bleskem. Stačí jen rozumět zábleskové expozici a expozici na pozadí a obě nastavit podle toho, co chci.

-- 6. 9. 2012 01:53 --

A jako perličku na závěr:
http://www.tomx.eu/Testy/VJedenOkamzik.jpg
= fotografie ze dvou stran pořízená dvěma fotografy ve stejný okamžik sóla rodičů.
Moje fotka je vpravo a sál mně září rozhodně víc, než tomu dlouhodobému zkušenému profíkovi, co dělal fotku vlevo.
Jeho je i ten EXIF.
Zdánlivě bych se mohl vytahovat, jak to zvládám lépe, než renomovaný profík. Jenže pravda je trochu složitější.
Já fotil asi 4 páry a mohl jsem klidně zkazit třeba polovinu fotek a nic by se nestalo a na každý pár jsem měl klidně 50 pokusů. Takže jsem mohl klidně na clonu F2.8 a smazat ty nepřesně zaostřené a mohl jsem z RAWu srovnat barevný posun žárovka versus blesk.
Profík fotí VŠECHNY páry a nesmí si dovolit zkazit fotku ANI JEDNOMU PÁRU a nemá čas vyvažovat bílou pro každou fotku zvlášť.
Takže tam má bezpečnou clonu F5.6 jak se račte podívat, přeblejskne tmu a seká JPEGy jako Baťa cvičky. Nic moc, ale má fotky všech párů alespoň nějaké. Babičky poznají vnoučky a rodiče a to stačí. A zítra další a pozítří další.
Ano, udělal jsem lepší fotku, než profík, ale kdybych měl během dvou skladeb nasekat fotky všech rodičů s absolventy, tak shořím jak papír. Profík to zvládá 3x týdně celou zimu.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 9. 2012 02:10

OT: nenajde se tu nejaky sikovny editor :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 6. 9. 2012 08:35

Koukám schopnost pochopení psaného textu je u některých jedinců dost nízká... Pota napíše "kašlete na světelný objektiv, ať to práská bleskem", já na to, že bleskem nejde řešit všechno a je třeba ho používat spíš jen jako fill-in a je třeba, aby expozice prokreslila pozadí. A na to mi dva lidi napíšou, že nemám pravdu, že když se blesk použije jako fill-in, tak je to OK a že se musí správně exponovat, aby se prokreslilo pozadí. Což je přesně to, co jsem psal. :O

Každopádně, co se týče blesku, tak bych používal interní a externí kupoval jen pokud by se ukázalo, že nestačí.

Nikkor 17-55 f/2.8 mám, předtím jsem měl Tamron 17-50 f/2.8, takže můžu srovnávat. Nikkor je samozřejmě lepší. Tamron ostří trochu podle plotu a (pro mé focení fireshow důležité) chová se mizerně v protisvětle. Na druhou stranu, když si vezmu, že Nikkor je z bazaru za 19k a Tamron za 5-6k, tak ten Tamron až tak špatně nevychází. +14k je docela dost peněz a na pět plesů ročně mi to přijde skoro zbytečné, zvlášť, když člověk není oficiální fotograf a nepotřebuje, aby zachytil opradu všechny okamžiky.

Prostě záleží na tom, co bude fotit a v jaké roli, to říkám od začátku ;)
lemming
Návštěvník

Další stránka