Moucha UVNITŘ elka - neuvěřitelné - co teď?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 10. 7. 2012 20:01

Zdravím přátelé, v půlce května jsem vyměnil setové tele 55-250 za své první elko, 70-200 F4, má radost z takového skla neznala mezí, ovšem až dodnes :twisted: ... klasicky oprašuju foto-techniku, leštím přední čočky a v tom si všimnu že na přední čočce je moucha asi 3mm velká

Nejdřív mě napadlo že bude mezi čočkou a uv filtrem (nasazen hned při koupi elka), ale po odšroubování filtru mě polilo horko - ona je UVNITŘ !! ... nechápu jak se tam mohla dostat, přijde mi to nemožné, tak velká moucha, tam přeci není kudy ... tak jedině, že by tam byla už z výroby a teď nějak "doputovala" až na přední čočku.

Objektiv je samozřejmě v záruce a doufám, že tohle bude záruční oprava. Tak co teď? Nemám s tímto zkušenosti, to mám zabalit a poslat do AWH s poznámkou "je tam moucha, odstraňte ji" ?

Předem děkuji za každou radu

Ještě přidávám odkaz na fotky, nejsou uplně košer, ale moucha tam vidět jde

http://zdenda-foto.wz.cz/moucha/IMG_5042.JPG
http://zdenda-foto.wz.cz/moucha/IMG_5043.JPG
http://zdenda-foto.wz.cz/moucha/IMG_5047.JPG
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 10. 7. 2012 20:19

ty jo, tak i L-ko má své mouchy...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 10. 7. 2012 20:58

reign to trefil... :lol:

Jsou asi tak 3 možnosti, jak se tam mohla dostat:
1.) Je tam z výroby (což by vypovídalo cosi o výrobních podmínkách a kontrole kvality)
2.) Do objektivu někdo lezl (což by snad neměl být tento případ, pokud je nový)
3.) Těsnění L(oL) skel stojí za prd a muška si prostě našla cestu :-D

Každopádně v záruce by měli tento neduh odstranit.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 11. 7. 2012 07:25

komentář "reign" mě dost rozesmál, jinak ti nezávidím a držím palec, ať je to v poho...
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revos 11. 7. 2012 08:50

Mam stejne sklo, pouzivam ho v extremnich podminkach spolu se 7D. Extremni podminky myslim brutalne prasne prostreti, extremni teploty jak + tak - a nikdy v objetivu zadnej prach nedejboze neco vetsiho. Mas ten objektiv od nova? Spis bych to videl na to ze se v nem nekdo vrtal nebo uz byl v servise.
revos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 11. 7. 2012 09:17

Objektiv byl zakoupen v půlce května fungl nový u Foto.CZ, uplatnil jsem na něj úspěšně i cashback, když jsem jej rozbalil, hned jsem vše kontroloval a vše bylo krásně čisté a vonělo novotou. Od té doby už jsem s ním fotil 2x rally, jeden motokros (brutálně prachu) a tak různě a i když byl z venku objektiv zaprášen, tak vevnitř ani smítko.

A včera se tam prostě objeví 3mm velká moucha....

Kamarád přišel s vysvětlením, že při výrobě se tam mohlo dostat vajíčko a to se teď vylíhlo, ale nevím nevím ...

Každopádně jsem psal do AWH, zatím žádná reakce, tak uvidíme
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 11. 7. 2012 10:16

Tak to máte docela koule fotit s tímhle rally, protože pokud to není IS verze, tak prachotěsná ani "dešťotěsná" rozhodně není.
Zdá se mi jako nesmysl, že by se tam dostalo vajíčko při výrobě. To fakt ne, tam se pracuje v naprosto bezprašném prostředí, odvětrávaném, ve skafandrech, ne tam se nemá sebemenší nečistota jak dostat a vajíčko mouchy už vůbec ne. To už se tam spíše dostalo větrem právě třeba při té rally a pak se vylíhlo.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HmepSd 11. 7. 2012 10:57

Taky bych řekl, že se vylíhla, tak velké netěsnosti tam nejsou. Prostě ti v té spoustě prachu sedlo vajíčko do nějaké škvírky a jak jsi nazoomoval nasálo se dovnitř.

Popravdě bych záruční vyčistění zdarma nečekal, ale přeji ať je. :-)
HmepSd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revos 11. 7. 2012 12:09

Tak pokud tu bylo fungl sklo jedina moznost je jak pisi jini male vajicko vlitlo a vylihlase se z neho muska. kazdopadne pokud tam mas filtr nechapu jak a kudy se tam dostalo. Do tela bych tomu rozumel, protoze toto elko nema gumove tesneni, ale za prvni cocku tomu nerozumim.

Pro HmepSd. Toto elko pri zoomu nevyjizdi, takze nasati nehrozi.
revos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HmepSd 11. 7. 2012 13:56

Pravda jaký má airflow nevím, ale že nějaký má jsem si jist. Že nemá odkrytý tubusu je jasné, to by potom mohla zalézt přímo.
HmepSd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 11. 7. 2012 19:04

Tak dneska po telefonickém rozhovoru odesláno do eshopu, ti potvrdí záručák a předají AWH, tak nezbývá než čekat a modlit se, ať je brzo vše v pořádku :oboze
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 23. 7. 2012 19:11

Tak dneska přišlo elko poštou zpět, vyčištěné a bez mouchy :-) Vše v rámci záruky. Tak doufejme, že to byla poslední muška na tomto jinak skvělém skle :-)
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 7. 2012 20:45

gratuluji, a palec nahoru směr AWH servis :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 24. 7. 2012 05:38

který palec máš na mysli, snad ne ten prostřední :tleskani
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pLindner 24. 7. 2012 08:41

Tohle se mi stalo před mnoha lety u manuálního objektivu Mamiya. Byla to tuším stopadesátka a fotil jsem s tím moucha nemoucha v klidu dál :)
pLindner
Kolemjdoucí