objektivy na architekturu

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod iv00vi 4. 6. 2012 08:08

Přeji všem hezký den. Prosím Vás o radu s výběrem vhodného objektivu na architekturu.

Jsem začátečník, do teď jsem fotil ve fotoateliéru svatby a průkazové foto jako zaměstnanec. Nyní jsem se osamostatnil a v rámci omezeného rozpočtu jsem zakoupil Nikon D7000 s 16-85 f/3.5-5.6 G ED VR, tím jsem vyčerpal své úspory. Získal jsem pěknou zakázku - čeká mě focení interiérů a exteriérů hotelů (každý hotel znamená celkový pohled na hotel, restaurace/bar, pokoje, koupelna s vanou, bazén, hřiště apod.), dost práce tak na rok. Všechny fotky jsou určené k tisku, do kvalitního katalogu (25 x 20 cm, 300 dpi).

Musím se vybavit, peněz je málo (ale postupem času to bude lepší) a bohužel s focením architektury nemám skoro žádné (profesionální) zkušenosti.

Na vše si teď musím půjčit, proto bych poprosil - berte na to ohled, potřebuji začít s co nejnižším rozpočtem, dražší věci by bylo lepší dokoupit později.

Zásadní bude (předpokládám) objektiv(y) s nějakou možnosti korekce zkreslení. Stativ a světla/blesky jsou samozřejmost, s tím mám nějakou zkušenost z práce, ale budu vděčný za každou dobrou radu...

Děkuji Vám za pomoc.
iv00vi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 4. 6. 2012 08:22

Řekl bych, že i s tím seťákem to pro začátek půjde. Speciální objektivy jsou velice drahé. Narovnání perspektivy se dá přece udělat i v různých editorech. Jen je potřeba s tím počítat už před pořízením snímku (kvůli ořezu po narovnání).
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 4. 6. 2012 08:29

a) chce to mít koule, chtít peníze za něco, co neumím,
b) pro ASPC zrcadlovku T/S objektivy nedělají v rozumných ohniskových vzdálenostech
c) doporučuju Sigmu 8-16mm a samozřejmě stativ
Edit: Někteří dělají něco ve stylu 360 stupňové prohlídky a používají k tomu rybí oka(oči?).
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 6. 2012 08:42

Úplne ti postačí širokouhlý objektív (začiatok cca 10-12mm - tá Sigma 8-16mm je super).... po tom treba už len statív a RAW konvertor.
Osvetlenie sa v hoteloch zvykne nechávať originálne. Skôr by som sa popri bežných širokých záberoch pozrel na detail, resp. prácu s HO (výzdoba, pekné detaily interiérov, bary, drinky, práca s HO). Popri širokom skle by to podľa mňa chcelo aj základný 50/1,8. Bežný 16-85 ti poslúži na tie "štandardné" celkové pohľady...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iv00vi 4. 6. 2012 09:09

Díky za rady, se podívám na tu Sigmu... Jo a nejsem žádný střelec, klient moc dobře ví, co umím a neumím, kšeft jsem dostal protože se mu se mnou dobře spolupracuje a protože se mu líbí moje dosavadní portréty/reportáže.

Na pevnou 50 mm resp. 35 mm mám zálusk taky, uvažoval jsem o Nikonu 35/1.8...
iv00vi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ivaneck 4. 6. 2012 12:00

Na ty interiery je na APS-C 50ka dlouha, spis tu 35, mozna i sirsi.
ivaneck
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 4. 6. 2012 13:52

Interiéry hotelů - to přímo volá po perfektním Nikkoru, jenže asi na to nemáš těch 40 tisíc korun předpokládám - tak zkus Tokina 11-16 F2.8 ten je dobrej eventuelně jít do hrošího Tokina 12-24, Nikkor 16-35 D, Sigma 10-20, Tokina 11-16 je z těchto nejlepší /subjektivně řekl bych, ostatní maji zase ,,univerzálnější rozsah"
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 4. 6. 2012 14:28

Poltergeist: Asi se zeptám blbě, ale po kterém perfektním Nikkoru za 40kKč že to přímo volá? Opravdu je tak těžké přečíst si zadaní?
Na co sem vůbec psát Nikkor 16-35 ?! To opravdu nechápu. Dyť si ničím nepomůže, rozsah má už v základním zoomu, ve světelnosti rozdíl není, zvlášť, když se ve většině případů bude clonit a fotit ze stativu.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 4. 6. 2012 20:41

jednak sem myslel 10 mm Nikkor
a jednak
Nikkor AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED
ani další nejsou špatný:
http://www.flickr.com/groups/nikon14-24mm/
http://www.flickr.com/groups/nikkor12-24/
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 4. 6. 2012 21:04

Nikon žádný 10mm objektiv s cenovkou kolem 40kKč nedělá.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iv00vi 5. 6. 2012 09:17

Prozkoumal jsem dostupné informace o té SIgmě 8-16, vypadá to na objektiv se skvělými vlastnostmi.

Trochu mě vylekal test na http://www.photozone.de/nikon--nikkor-a ... dx?start=1 kde ani nepořizovali klasické testovací fotky, protože z pěti objektivů nebyl žádný v pořádku (3 nebyli vycentrované a 2 trpěli na backfocus).

Řešením by asi bylo si pro objektiv někam zajet a vyzkoušet při koupi. Nikdy jsem to nedělal, jen jsem o tom slyšel. Jak se to vlastně dělá? Který kamenný obchod v ČR bude mít víc kusů takového objektivu? Jak to pak u pultu nejsnáze vyzkoušet? Máte odkaz na nějaký vhodný testovací obrazec, nebo prostě fotíte metr?

Poltergeist: Díky za pomoc, ale doufal jsem spíš v předání osobních zkušeností s konkrétním objektivem, základní přehled o aktuální nabídce širokáčů přibližně mám.
iv00vi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bajz0 10. 6. 2012 23:53

Viem ze si vravel ze penazi vela nemas, ale ako si hovoril je to robota nadlho a peniaze znej budu, tak na tvojom mieste by som si kupil kvalitne Nikkoracke sklo. Vsetko vymenis, casom aj telo ale skla ti ostanu len v tom pripade ak kupis kvalitne. A ked ti to ta praca vrati naco vyhadzovat peniaze za nieco co by si zachvilu aj tak predal.
Ale keby si (siloumocou) chcel ist do tej Sigmy tak chod do obchodu a spytaj sa ci maju viac kusov daneho objektivu a ci si ich (nie jeden ale vsetky) mozes vyskusat. Ak ti povedia nie , tak im popraj pekny den. Ak ano zober si laptop, svoje telo a kartu a budes skusat postupne ostrenie na jednotlivych objektivoch. D7000 nema moznost nastavenia front a back focusu takze ine ti neostava. Bud Nikkor kde nemusis rozmyslat nad takymito volovinami alebo takato tortura s niecim inym..
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivaneck 11. 6. 2012 01:38

D7000 ma fine tuning AF. I tak by ale bylo lepsi mit objektiv spravne serizeny :)
ivaneck
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iv00vi 11. 6. 2012 07:54

Diky za cenné rady.

Koupil jsem zatim Sklo Nikkor AF 35 mm / F:1.8 a panoramatickou hlavu, tento týden by to mělo dorazit, tak budu hned zkoušet. Hledám po netu informace ohledně panoramatických objektivů a trochu jsem znejistěl ohledně toho, jestli vůbec extrémní širokoúhlý objektiv je to pravé.

Když jsem si totiž vzal fotky z internetu (konkrétně z té Sigmy), srovnal perspektivu a ořízl na požadovaný formát, dostal jsem se někam na cca 8 MPix, což je pro mé potřeby (bude se tisknout v rozměru 25 x 20 cm, 300 dpi) tak na hraně, není už žádný prostor na ořezy apod. Fotka navíc stále vykazuje značné zkreslení (typické pro širokoúhlé objektivy). Na druhou stranu když složím panoramatickou fotku interiéru (zatím focenou "na hulváta" z ruky na 35 mm ohnisko) tak ta fotka vypadá MNOHEM lépe (= víc přirozeně) a navíc mám (při stejném úhlu záběru) rozlišení jak z fullframe.

Při podobné zakázce mám čas si udělat panorama, těch pár minut mě nezabije a ani mi tam nikdo nebude přebíhat z jednoho záběru do druhého. Na druhou stranu jsem ještě nezkoušel takhle vyfotit malý prostor, třeba nějakou mikrokoupelničku.

Širokoúhlý objektiv chci časem pořídit tak jako tak, taková ta úvodní fotografie do reportáží nebo některé typy momentek vypadají širokoúhle super.

Ale je to opravdu nezbytnost? Máte někdo zkušenosti s focením "panoramat" v malých prostorech?

Volal jsem ke Škodovi (což předpokládám, že je asi firma s největšími skladovými zásobami v ČR) a širokoúhlý Nikkor i Sigmu mívají jen někdy a v maximálním počtu 1 ks na skladě. Takže s možností vyzkoušení a výběru pěkného kusu v ČR to nebude tak žhavé (zkusím najít ještě nějaký obchod v Německu, mám to za humny).

Jinak mohu doporučit osvědčený postup pro rychlou kontrolu fotek, který ke své spokojenosti používám už relativně dlouho: Vozím s sebou obyčejný stativ, na kterém mám připevněný (přes VESA mount) kvalitní EIZO monitor s DVI vstupem a fotoaparát mám připojený k monitoru kabelem miniHDMI - DVI. Je to rychlejší než notebook, navíc takhle kvalitní displej se do notebooků nedává. Na D7000 funguje na tomto výstupu zoom, takže je možné si to zvětšit i 1:1...
iv00vi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Poltergeist 11. 6. 2012 19:32

focení panorámat v malých prostorech = na to existují celkem vymakané aplikace na iphony a androidy
Poltergeist
Návštěvník

Další stránka