od oldbas 31. 5. 2012 19:40
Se Sigmou 17-70 zkušenosti nemám. Když jsem vybíral slušný zálaďák, byla společně s Tamronem v pořadí. Negativní zkušenosti uživatelů mě nakonec odradily. Vyhrál 15-85.
Používám ho víc jak rok na těle 450D a jsem velmi spokojený. Ostrý je ve většině obrazu od "plné díry" na všech ohniscích, pro ostrost do úplného kraje je potřeba zaclonit na f8. Ale to je potřeba u téměř všech záklaďáků.
Má pouze dvě špatné vlastnosti. Velká vinětice na 15mm do clony f5,6 a soudkovité zkreslení na 15mm. Řešením je RAW, nebo novější tělo, které umí tyto neduhy odstranit. Myslím, že 600D ti umí.
Konstrukce je celkem slušná. Nečekej ale žádný zázrak. K nejlevnějšímu Lku 70-200f/4USM má ale daleko. Při zoomování se celý objektiv vysouvá, přední část má po vysunutí trochu vůli.
Tradiční nevýhoda u objektivů Canon nepatřící do řady L je, že nedodávají sluneční clonu v ceně 800kč společně s objektivem. Vrátil jsem jim to čínskou náhrškou za 200kč. Slouží výborně.
Je to velice univerzální objektiv ideální pro cestování. Bohužel právě univerzálnost je to, co ho může limitovat pro některý druh fotografie. Má průměrnou světelnost a ostření od 35cm.
Světelnost je to, co mi občas vadí. Tamron 17-50 2,8 je na tom lépe.
Doporučuji ho každému, kdo chce skvělý univerzální cestovní objektiv.
Fotím Kanónem