Jaký filtr do začátků

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod timi.m 28. 4. 2013 16:33

Dobrý den, potřeboval bych poradit s filtrem. Mám D90 a dva objektivy. 18-200 a pevnou 35. Fotím málo, rekreačně a většinou jen v zahraničí na dovolené kde tahám samostatný foťák v ruce bez obalu. Když mám zaprášený objektiv, a nic u sebe, dost mě bolí ho šmudlat propoceným tričkem. Proto bych alespoň před ten větší chtěl dát nějaký filtr, který nebude moc drahý a nebude mi moc zhoršovat snímky.
Pokoušel jsem se něco načíst, ale moc jasno nemám. Klidně na bazaru něco staršího.
timi.m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Šigut 29. 4. 2013 05:51

Každý filtr zhoršuje kresbu a může mít negativní vliv na fotku. Pokud nefotíš v naprosto extrémních podmínkách kde by opravdu hrozilo rozbití objektivu kamením, tak si žádný filtr na sklo nenasazuj. Co se týče kreativních filtrů např na krajinu, to je jiná debata.
www.sigut.net
Petr Šigut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 4. 2013 06:20

Pokud se zapráší objektiv, zapráší se i filtr. Prostě posuneš problém o sklo dál.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Callgaro 29. 4. 2013 07:19

Já mám ve výbavě destičkové cokin filtry ND, GND a šroubovací CPL a které na krajinu používám? V podstatě žádné. CPL je slabé, ne nepoužitelné, ale vodu s ní neodfiltrujete, stejně jako deklarované snížení oparu se mi nikdy nepovedlo dosáhnout, navíc pro širokoúhlé záběry je nepoužitelný, brzo ráno také moc nefunguje, obvzláště když člověk nemá slunce z boku. ND jako destičkový filtr je fajn, ale bez sluneční clony to dělá problémy s parazitním bočním světlem. V kombinaci s CPL to dost vinětuje na širokém konci. Ke zhoršení kvality obrazu a posunu barev samozřejmě dochází... Přechodové filtry jsou kapitola sama pro sebe, jeden čas jsem je používal, dnes už je nosím spíše pro strýčka příhodu. Nelíbí se mi že přechod je, ať se člověk snaží sebevíc patrný, u 85mm verze je navíc riziko, že bude filtr moc krátký a to i u průměru filtru 67mm jak to funguje třeba se širokáčem co má 77mm raději nechci vědět :) V dnešní době je myslím lepší naučit se dělat HDR či přímo lokálně "maskovat" v PS. Chápu že to není pro každého, pokud chce člověk mít hotovo na první dobrou a moc se s tím nepatlat je přechoďák jednodušší.

pár ukázek:
HDR ze tří fotografií, bez jakéhokoliv filtru, D70+18-70

537198.jpg

lepení expozic (+pano :) ) rovněž bez filtrů, D70+18-70
503120.jpg

zrovna tyhle dva snímky jsou krásný příklad kde by se kvůli dominantnímu prvku zasahujícímu nad horizont přechoďáky ani použít nedaly.

Takže pro mě jediný význam má CPL při řešení odlesků vody na kamení, a ND pro prodloužení expozice u vody či mraků. A zde bych určitě (již poučen) šel do šroubovacích a kvalitních filtrů, u CPL ve verzi slim.

Barevné a kreativní filtry jsem nezkoušel, ale barevné zvládne v PS snad úplně každý, ale pokud někdo nerad počítač... Jedině snad při focení koncertů někdy pomůže odfiltování červeného světla redukovat přepaly v červeném kanálu, ale toho by se musel ujat někdo kdo tomu rozumí víc než já, tohle mám z doslechu :)
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 29. 4. 2013 07:38

Nejlevnější máš UV filtr. Bude tam dobrý ale opravdu jen jako lapač prachu, jen budeš mít klid v duši, že eventuálně poškodíš levný filtr a ne přední čočku objektivu. Ke zhoršení optických vlastností dojde vždy, zvláště u levných filtrů, s tím počítej. Jestli ti to bude vadit nebo ne musíš posoudit sám.

Průměry filtrů budeš potřebovat dva 52 a 72 mm. Nevím jak se redukční kroužek popere se sluneční clonou, ale je to varianta.

Na čištění nosím takovou tu tužku se zasouvacím štětečkem. Druhým koncem lze čočku vyleštit. Myslí že to dělá HAMA. Velký je to jako zvýrazňovací fix.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod timi.m 29. 4. 2013 14:16

Dobře, díky za názory. Nebudu tedy před čočku nic přidávat a občas překousnu, že to šmudlám prosoleným tričkem. Ten leštíci fix se štětečkem mám taky, tak ho zkusím nosit.
Docela by mě zajímalo jak je jednoduché do přední čočky udělat rýhu a jestli je to vůbec reálný jen při otírání? A je na skle nějaké anti něco vrstva nebo je to čisté sklo?
timi.m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 29. 4. 2013 16:05

Na tuhle otázku zkoušeli odpovědět v DigitalRevTV. test spočíval v běhání po lese a narážení objektivem do stromů :p. Nevím jak je průkazný, ale trpěly spíš jiné části než čočky. Zdeformoval se například prstenec se závitem pro montáž filtru.

Imho, ten objektiv vydrží docela dost a když je pech, tak je pech.

tady je video, od třetí minuty dál je ten test
http://www.youtube.com/watch?v=-e9TUIC-Dtk
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Scuti 3. 5. 2013 15:39

Dobrý den, zdravím. Mám dva polarizační filtry, jeden je Soligor DHG Circular P.L 52mm, druhý Soligor DHG Circular P.L.D 72mm.
Zkoušel jsem je podle tady uvedeného videa
http://www.youtube.com/watch?v=TSiI-ah1ZIc
a chovají se naprosto stejně jako na videu. Ten menší úplně ztmavne, druhý pouze částečně ztmavne a posune se k růžové.
Z videa jsem pro svoji chabou angličtinu nepochopil, co je lepší.
Prosím, jak to tedy je? Děkuji.

Callgaro, pěkné ukázky...
Scuti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 5. 2013 18:56

Domnivam se, ze neni treba rozumet, staci si odvodit, ze cim mene je skrz filtr videt LCD monitor, tim ucinnejsi je polarizace filtru ;)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Scuti 3. 5. 2013 19:56

Petře, děkuji za odpověď. To jsem si také myslel, ale potom jsem znejistěl tím velikým útlumem světla...i když ten barevný posun (toho slabšího) je také nepříjemný.
V mém případě mě zarazilo, že stejný výrobce, resp. značka a tak velký rozdíl.
Děkuji.
Scuti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 5. 2013 21:06

Tak ja snad jen pro zajimavost doplnim, ze Marumi CPL 67mm za asi 1500Kc se chova stejne jako ta Hoya na videu, tj. kompletni eliminace svetla.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Scuti 4. 5. 2013 11:39

Omlouvám se, že ještě otravuji, ale hledal jsem na netu, jak moc mizerný mám ten Soligor 72mm, bohužel moc informací k této značce není.
U některých filtrů jsem ale narazil na informaci, že při ... "stejné účinnosti polarizace propouští o 25% více světla ... což znamená zisk 1/3EV ...".
Možná ten test s filtrem a monitorem, nemusí být tak úplně průkazný s ohledem na další parametry.
I když ten rozdíl na videu je v řádu jednotek EV a ne zlomku.
Tím nechci říci, že ten můj je skvělý, když nezčerná úplně...
Děkuji.

-- 4. 5. 2013 13:26 --

Ještě jsem znova ty své dva polarizované filtry zkoušel (koukal jsem přes ně bez fotoaparátu) na reálných scénách (doma odrazy ve sklech, z balkonu při sluníčku) a nevidím na oko absolutně žádný rozdíl. Při pohledu na monitor je ovšem rozdíl obrovský.
Tak nevím. Zatím na jiný nemám, tak ho budu tiše tolerovat, jako už asi pět.
Nový filtr se také nedá v prodejně vyzkoušet, protože jsou většinou "zašitý" do těch PVC obalů.
Scuti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 5. 2013 12:57

No to se mi moc nezda, kde se to pise? Aby to nepsala jen nejaka nerenomovana firmicka s cilem presvedcit zakaznika, ze jejich levny filtr je stejne kvalitni, jako nejaky drahy B&W :) Ale to jen hadam. Pokud ti na realnych snimcich vychazi efekt polarizace stejny, tak to jednoduse neres, ne? ;)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Scuti 4. 5. 2013 13:38

Však jsem to do včerejšího shlédnutí toho videa také neřešil...:-)))

Jediný rozdíl, který v reálu mezi těmi dvěma mými filtry pozoruji je, že jeden (ten co úplně zmavne) reaguje při otáčení strměji (výraznější změna při malém pootočení) a ten druhý je méně strmý - což je možná i pohodlnější pro jemné nastavení.
Už to neřeším, to jsem si sám nasadil brouka do hlavy :-)))

To je asi jenom specialita nějakých nových technologií.

...Hoya C-PL UV HRT 72mm - Cirkulární polarizační filtr Hoya HRT. Při jeho výrobě se používá nová vrstva s menší světelnou ztrátou (High-Rate Transparency). Při stejné účinnosti polarizace propouští o 25% víc světla, což pro fotografa znamená zisk 1/3 clonového čísla. Filtr obsahuje zároveň i vrstvu absorbující UV záření. Hoya C-PL UV HRT Polarizační filtry odstraňují z fotografovaných objektů odlesky od nekovových předmětů (vodní hladina, sklo, atd.) a zvyšují sytost barev...

-- 4. 5. 2013 14:41 --

http://www.aaron.cz/produkty/hoya-c-pl-uv-hrt-72mm
Scuti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 4. 5. 2013 21:24

Scuti píše:Ještě jsem znova ty své dva polarizované filtry zkoušel (koukal jsem přes ně bez fotoaparátu) na reálných scénách (doma odrazy ve sklech, z balkonu při sluníčku) a nevidím na oko absolutně žádný rozdíl. Při pohledu na monitor je ovšem rozdíl obrovský.
Tak nevím. Zatím na jiný nemám, tak ho budu tiše tolerovat, jako už asi pět.
Nový filtr se také nedá v prodejně vyzkoušet, protože jsou většinou "zašitý" do těch PVC obalů.

V reálném použití nepoznáte, jestli CPL filtr funguje na 100 %, protože nejsme obklopeni pouze polarizovaným světlem. Monitor je dobrý prostředek na otestování CPL filtru, protože vyzařuje polarizované světlo a dobrý filtr by měl při vhodném natočení úplně ztmavnout.
Mimochodem, před pár lety jsem koupil na Aukru nějakou levnou sadu filtrů CPL + MC-UV oba 62 mm pravděpodobně značky MASSA a stály cca 450 Kč. A asi jsem měl štěstí na dobrý kus nebo jak to nazvat, ale ten CPL filtr funguje na 100 % jako ten Hoya z videa a jeho cena byla zlomkem ceny Hoya CPL filtru stejného průměru :-D.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka